O lege a presei este necesară, a fost recent concluzia membrilor Biroului Permanent al Senatului care au discutat, principial, pe marginea propunerii liderului grupului PRM, senatorul Mihai Ungheanu, pentru o îmbunătăţire a relaţiei presă-Parlament. Mihai Ungheanu a expus într-un document adresat Biroului Permanent cinci propuneri pentru îmbunătăţirea acestei relaţii după "modelul conduitelor parlamentare occidentale faţă de presă", informează Rompres. El consideră că Senatul este dator să condiţioneze prezenţa presei la lucrările sale, precizînd cuantumul obligatoriu de informaţii şi ştiri pe care presa acreditată trebuie să le prezinte.
Potrivit propunerilor lui Mihai Ungheanu, Senatul poate şi trebuie să ridice acreditările de presă ale publicaţiilor care nu respectă condiţia cuantumului obligatoriu de informaţii sau dacă prezintă deformat viaţa parlamentară. De asemenea, senatorul PRM consideră că Senatul are datoria să aducă în faţa justiţiei acele publicaţii care deformează grav fie activitatea, fie imaginea Senatului.
Mihai Ungheanu doreşte promovarea unei propuneri legislative privind atît "dreptul la replică" în presa scrisă, cît şi o lege a presei. O ultimă propunere a senatorului PRM vizează ca programul unei viitoare televiziuni a Senatului să fie conceput sau avizat de comisia de cultură şi culte a Senatului.
Mihai Ungheanu a afirmat că propunerile sale au avut în vedere solicitarea conservatorului Corneliu Pascu adresată birourilor permanente reunite, solicitare potrivit căreia este necesară constituirea unei comisii parlamentare care să analizeze cauzele imaginii deformate a Parlamentului.
Senatorul PRM consideră că în ultimii 15 ani presa prezintă distorsionat activitatea parlamentară, motiv pentru care propunerile sale au menirea să determine o atitudine "mai clară a conducerii Senatului în legătură cu activitatea presei". El a adăugat că la o primă dezbatere a solicitării senatorului Corneliu Pascu în birourile permanente reunite s-a conturat şi o altă posibilă cauză a imaginii deformate a Parlamentului şi anume legiferarea excesivă prin ordonanţe de Guvern.
Secretarul Senatului Gavrilă Vasilescu (PC) a precizat că cele cinci propuneri ale senatorului PRM nu au fost analizate în Biroul Permanent unde a avut loc doar o dezbatere generală referitoare la ideea de îmbunătăţire a relaţiei presă-Parlament. Gavrilă Vasilescu consideră că se impune o lege a presei sau un statut al ziariştilor "prin care să se pună de acord relaţia presei cu Parlamentul şi să existe mai multă responsabilitate". "O hotărîre în acest sens va fi luată în comun cu Camera Deputaţilor", a spus Gavrilă Vasilescu.
La rîndul său, preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, s-a pronunţat de asemenea pentru o lege a presei. El a explicat că nu este adeptul unei reforme radicale, fiind interesat în primul rînd de "reflectarea cît mai corectă a activităţii Parlamentului, nu numai a scandalurilor". Preşedintele Senatului a evidenţiat volumul mare de muncă pe care îl presupune procesul de legiferare.
Preşedintele Senatului a afirmat că se simte jignit de aprecieri apărute în presă de genul "toţi parlamentarii sînt nişte puşlamale".