MAM Bricolaj - afaceri şi profit în scădere, în prima jumătate a anului

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 august 2023

MAM Bricolaj - afaceri şi profit în scădere, în prima jumătate a anului

Cristian Găvan, preşedintele companiei: "De la începutul anului, am asistat la numeroase intrări în faliment sau insolvenţă a multor jucători mici din piaţa mobilei la comandă"

Lanţul de magazine de materiale şi accesorii pentru mobilă MAM Bricolaj a raportat, pentru primele şase luni ale anului, o cifră de afaceri de 26,8 milioane de lei, cu 3% sub cea din primul semestru al anului trecut, în timp ce profitul net s-a diminuat cu 60%, până la 0,2 milioane lei, conform situaţiilor financiare publicate de companie, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Cristian Găvan, fondatorul şi preşedintele MAM Bricolaj, spune: "După un prim trimestru, în care vânzările din magazine au fost aproape în linie cu anul trecut, trimestrul al doilea şi, implicit, primul semestru, au avut o scădere sub trendul estimat de creştere prognozat pentru 2023 şi în raport cu trimestrul al doilea 2022. Cererea a fost influenţată atât de evoluţia bugetelor alocate de gospodării pentru lucrările de reparaţii curente, amenajări interioare, renovări cât şi de contracţia sectorului de construcţii în regiunea Bucureşti-Ilfov şi localităţile limitrofe acoperite de reţeaua curentă a magazinelor Mambricolaj".

Preşedintele companiei a adăugat: "De la începutul anului, am asistat la numeroase intrări în faliment sau insolvenţă a multor jucători mici din piaţa mobilei la comandă şi care erau parte din clienţii profesionişti care cumpărau frecvent gama de accesorii mobilier şi unelte din magazinele Mambricolaj. Lunile mai şi iunie au contribuit semnificativ la acest recul în vânzări la trimestrul al doilea, reflectat la nivel de reţea de magazine dar şi pe divizia de online cu o diminuare semnificativă în numărul de comenzi şi a numărului de produse comandate comparativ cu anul precedent. în care trimestrul al doilea reprezenta un vârf de vânzări prin prisma sărbătorilor pascale".

În primele şase luni ale anului, veniturile din exploatare ale MAM Bricolaj s-au ridicat la 27,2 milioane de lei, cu 2% sub cele din prima jumătate a anului trecut, veniturile din vânzarea mărfurilor fiind de 26 milioane lei, în scădere cu 3% comparativ cu cele din primul semestru din 2022.

Pe de altă parte, cheltuielile din exploatare s-au ridicat la 26,8 milioane lei, cu 1% sub cele din primele şase luni ale anului trecut. Cheltuielile privind mărfurile au fost de 17,4 milioane de lei, în scădere cu 2% faţă de cele din primele şase luni ale anului trecut, în timp ce cheltuielile cu personalul s-au ridicat la 4,8 milioane de lei, cu 3% mai mari comparativ cu cele din intervalul ianuarie-iunie 2022. Alte cheltuieli de exploatare au fost de aproape 3,4 milioane de lei, în scădere cu 3% pentru aceeaşi perioadă de raportare.

În acest context, MAM Bricolaj a raportat, pentru jumătatea anului curent, un profit din exploatare de 0,35 milioane de lei, cu 52% sub cel din primele şase luni ale anului trecut, rezultat ce a fost erodat de o pierdere financiară de 0,1 milioane de lei.

"Pentru perioada următoare rămânem optimişti că piaţa amenajărilor interioare şi de home deco se va revigora pe fondul interesului crescut al românilor de a-şi amenaja locuinţele şi va aduce un nivel de creştere al vânzărilor peste 2022, chiar dacă single-digit (1-3%)", spune Cristian Găvan în raport.

În prezent, reţeaua MAM Bricolaj este formată din trei magazine situate în Bucureşti şi divizia online. Evaluarea bursieră a companiei listată în Piaţa AeRO se ridică la circa 21 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Una din companiile listate pe "Haero" in febra listarilor de la inceputul pandemiei, o dezamagire

    Au fost falimente de mici firme de mobila la comanda si vor mai fi pt ca de-amu bem noi.

    Piata mobilei e strans legata de cea a contructiilor. Si cum vanzarile de imobiliare sunt in scadere, si mobila la comanda e in scadere. Multi sunt deja cu apa la gat si dc mai vine un mic val, bye.

    Vor rezista cei cu spatii proprii si care lucreaza in mare parte singuri, dar pe cei cu chirii, leasinguri si angajati, nu-i vad bine. Dc casa rusu a dat faliment, si aia erau fabrica mare, automatizata cu magazine in toata tara. 

    1. La casa rusu falimentul a venit de mana cu Ikea. Ikea cam bate la pret si calitate orice firma de mobila.Nisele disponibile pentru alte firme din domeniu sunt foarte mici. Probabil si la MAM Bricolaj piata se micsoreaza din acelasi motiv.

      esti dezinformat sau nepriceput

      Producătorul de mobilă Rus Savitar, care deține brandul Casa Rusu, controlat de compania de investiții Greenbridge Partners, un business de peste 140 milioane lei și având mai mult de 600 de angajați, a intrat în concordat preventiv, la propria cerere, cu datorii totale de 106 milioane lei, fiind pregătit un plan de restructurare, relevă datele analizate de Profit.ro.

      Greenbridge a fost fondată de Ola Rollén și Melker Schörling în 2015, în Suedia, având astăzi sediul la Londra. În 2019, compania de investiții a cumpărat 75% din acțiunile Rus Savitar, care deține divizia de retail Casa Rusu, controlat până atunci de familia Rusu din Timișoara. La acest moment, compania de investiții deține întregul pachet de acțiuni. 

      Casa Rusu are o experiență de aproape 30 de ani în domeniu, fiind unul dintre cei mai mari producători de mobilă la nivel național și lider la producția de PAL. Procedura concordatului preventiv este una de salvgardare, prin care debitorii aflați în stare de dificultate financiară, dar nu de insolvență în acest moment, pot ajunge la un acord formal cu creditorii lor cu privire la plata datoriilor și prin care pot asigura continuitatea și viabilitatea companiei, astfel încât aceasta să fie capabilă să își stingă datoriile și continue activitatea. În baza acestui mecanism, negocierile cu creditorii pot fi derulate cu un plan de restructurare adaptat la situația economică excepțională generată de pandemie. În baza acestei proceduri sunt suspendate de drept toate executările silite îndreptate împotriva companiei, indiferent de natura creanței, pe o perioadă de 4 luni. La această procedură au apelat, cel mai recent, companiile Blue Air și Vivre Deco 

      da mah, ce a vrut sa iti spuna est ca nu a intrat in faliment. concordatul preventiv este altceva

      bn nu e faliment. cand ai ca 170 mil si datorii 106 mil cum nu e faliment?

      poate 10% din firme mai ies din asa ceva, numai ca sa cada inapoi in cativa ani 

      ce legatura are una cu alta ? ai vazut ce profituri are Rus Savitar ? nu e nici un faliment, doar amana la plata datoriile, dar asa cand nu te pricepi si comentezi aiurea, mai dai si la altii informatii eronate si mincinoase

      ai dreptate am gresit. nu are CA 170 mil lei, ci 140 mil lei /an si datorii 106 mil lei.

      Asta e faliment. adica s-au protejat de creditori, pt o anumita perioada ca sa nu le cera unul din creditori falimentul. Stiu firma rus savitar, destul de bine ,i-am avut furnizori ani buni, pana s-au mutat la dedeman.  

      dar cifrele sunt cifre. si sunt grele. si perioada e grea pt mobila. deci mai vb peste 2 ani sau cat e perioada de concordat. datoriile nu le amani, pt ca se umfla de penalizari. la platesti si merge treaba. nu platesti, chiar dc nu te poate da nimeni in faliment, tot marfa nu vei mai primi. nu-ti da nimeni. poate doar cu plata in avans. deci nu iei pal , nu iei curent, nu iei alte accesorii, datoriile la stat dc le ai se umfla cu penalizari. cum iesi din asa ceva ce crezi?

      sa vedem. dar sansele sunt sub 10%. 

    - Listarea MAM Bricolaj la Bursa de Valori București a debutat cu un record

    - MAM Bricolaj a depăşit joi 100 mil. lei valoare bursieră după un raliu de 12,4% al acţiunilor: dublare de la listare şi triplare faţă de preţul din plasamentul privat 

    - MAM Bricolaj vrea să deschidă 12 magazine în următorii 5 ani, în România 

    firma de mare viitor :) 

    1. compania este de viitor

      au bilant solid si profit in fiecare an

      Erată:vor să închidă 12 magazine căt mai repede posibil

    Bine că la Dedeman lucrurile merg bine.

    1. pai sa stii ca merg. chiar azi am ajuns pe acolo, parcare plina miercuri la ora 11 -11.30.

      Deocamdata Dedeman face vreo 600 mil net pe an.

      Asta înseamnă management bun.De aceea Dedeman e deja un nume mare în RO.

    MAM are mari sanse ca in maxim 2-3 ani sa intre in procedura de insolventa.

    1. 2-3 ani ? Esti cam optimist ...

      cred ca te-ai uitat la alta companie

    MAM=mgmt.defectuos.Nu se vrea mai bine sau nu se poate.La Dedeman se poate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb