MANAGEMENTUL PRIVAT - LA A DOUA ÎNCERCARE  Ministerul Finanţelor dezbate normele de aplicare a legii privind guvernanţa corporativă

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 29 august 2016

Ministerul Finanţelor Publice a lansat în dezbatere proiectul de orme metodologice aferente Legii 111/2016, care completează Ordonanţa 109/2011 privind guvernanţa corporativă în companiile de stat.

Noile norme stabilesc regulile procedurii de selecţie a managerilor profesionişti în întreprinderile de stat unde nu a fost aplicată guvernanţa corporativă.

Acestea cuprind un cadru unitar pentru stabilirea criteriilor de selecţie, de întocmire a listei scurte de până la cinci candidaţi pe post, a clasamentului acestora şi procedura privind numirile finale. De asemenea, clarifică metodologia de stabilire a indicatorilor de performanţă financiari şi nefinanciari şi a componentei variabile a remuneraţiei.

Selecţia trebuie să înceapă în termen de 50 de zile de la intrarea în vigoare a normelor metodologice.

Procedura de selecţie, de stabilire a indicatorilor şi a componentei variabile se bazează pe scrisoarea de aşteptări şi pe declaraţia de intenţie.

Implementarea OUG 109/2011 nu a fost satisfăcătoare, după cum opinează atât specialiştii din domeniu, cât şi oamenii de afaceri şi chiar actualul guvern.

Nici reprezentanţii sectorului de transporturi şi nici cei din energie nu sunt mulţumiţi de modul în care a fost implementată guvernanţa corporativă, aceştia menţionând că vorbim încă de o puternică influenţă politică.

Prevederile OUG 109/2011au fost aplicate într-un număr redus de întreprinderi publice, iar îndeplinirea indicatorilor de performanţă este fluctuantă, apreciază membrii Executivului, precizând că se impune afirmarea statului ca acţionar, prin adoptarea unei politici clare pe care să o urmeze.

Prin noile reglementări, Guvernul urmăreşte implementarea principiilor de guvernanţă corporativă, creşterea nivelului de profesionalism şi performanţă a conducerii, asigurarea unei performanţe financiare şi operaţionale sustenabile.

În acest context, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a demarat, recent, procedura de achiziţie de servicii de recrutare de personal pentru selectarea celor nouă membri ai Consiliului de Administraţie al CEC Bank.

În ocazie, Anca Dragu, ministrul finanţelor publice, a menţionat: "Consider că în toate companiile de stat este necesară implementarea guvernanţei corporative pentru a îmbunătăţi calitatea bunurilor şi serviciilor oferite de companiile publice, precum şi pentru creşterea performanţelor financiare. În urma adoptării de către Parlament a Legii nr.111, am ales să începem procedurile pentru selecţia conducerii CEC, datorită importanţei pe care o are această instituţie în sistemul bancar. E doar startul, procesul este unul mai amplu ce va continua cu licitaţii şi pentru restul companiilor din subordinea Ministerului".

Potrivit Legii 111/2016, este obligatoriu ca selecţia candidaţilor să fie efectuată de un expert independent, persoană fizică sau juridică, specializată în recrutarea resurselor umane, în cazul întreprinderilor publice care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: au cifră de afaceri de 7.300.000 de euro şi au cel puţin 50 de angajaţi.

Legea 111/2016 a intrat în vigoare în data de 4 iunie 2016.

În noiembrie 2015, a fost semnat Acordul de Grant între Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Mondială, reprezentând asistenţă financiară nerambursabilă în valoare de 488.100 dolari, la care se adaugă contribuţia părţii române, estimată la circa 0,210 milioane de dolari.

Referitor la metodologia de stabilire a indicatorilor financiari şi nefinanciari şi a componentei variabile a remuneraţiei administratorilor şi directorilor, normele de aplicare ale noii legi evidenţiază, printre altele:

"- definirea unor termeni cum sunt: cadrul de rezultat pentru măsurarea performanţei, componenta de management, indicatori de performanţă, indicatori cheie de performanţă, misiune, obiective, rezultate, scopuri, ţintă, profitabilitate;

- măsurarea performanţei, informaţii legate de performanţă şi cadrul de rezultat al măsurării performanţei;

- responsabilităţile membrilor consiliului de administraţie avute în vedere la stabilirea componentei variabile a remuneraţiei diferenţiate pe administratori neexecutivi şi executivi ;

- cadrul general de stabilire a obiectivelor relevante pentru întreprinderilor publice şi responsabilitatea autorităţii publice tutelare în acest context;

- utilizarea obiectivelor şi ţintelor pentru stabilirea componentei variabile a remuneraţiei administratorilor întreprinderilor publice;

- clasificarea indicatorilor de performanţă şi reglementarea posibiltăţii pentru autorităţile publice tutelare de a stabili indicatori suplimentari;

- metodologia de stabilire a indicatorilor de performanţă financiari şi nefinanciari;

- metodologia de stabilire a componentei variabile a remuneraţiei, inclusiv principiile generale pentru stabilirea politicilor de remunerare a administratorilor;

- competenţele autorităţii publice tutelare sau adunării generale a acţionarilor, după caz, în cadrul negocierii componentei variabile a remuneraţiei;

- procesul de stabilire a componentei variabile a administratorilor executivi;

- metodologia de revizuire a componentei variabile a administratorilor executivi şi administratorilor neexecutivi;

- introducerea unor clauze de privind recuperarea contravalorii remuneraţiei variabile de către întreprinderea publică".

Statul român are calitatea de acţionar majoritar în aproape 1.400 de societăţi, din care 253 de întreprinderi aflate în subordinea organelor administraţiei publice centrale şi 1.090 de întreprinderi aflate sub coordonarea administraţiei locale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb