Managerii companiilor, chestionaţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), văd o creştere a activităţii în toate sectoarele economice - industrie, construcţii, comerţ şi servicii - pentru perioada aprilie - iunie, dar şi un avans al preţurilor.
Estimările din luna aprilie arată o evoluţie a activităţii în industria prelucrătoare pentru trimestrul al doilea, pentru volumul producţiei (sold conjunctural +23%), dar şi pentru numărul de contracte şi comenzi (sold conjunctural +19%).
Pentru exporturi, potrivit chestionarului, managerii firmelor sunt, din nou, optimişti (sold conjunctural +8%) şi aceştia apreciază o uşoară creştere a competitivităţii produselor româneşti pe piaţa Uniunii Europene (sold conjunctural +7%). Potrivit a 83% din opiniile exprimate, numărul de angajaţi din industrie va rămâne relativ stabil.
Pe de altă parte, preţurile produselor vor creşte (sold conjunctural +25%), dar mai puţin faţă de estimarea din luna anterioară (sold conjunctural +31%).
Conform estimărilor, se va construi mai mult în următoarele trei luni, (sold conjunctural +49%), producţia fiind legată de stocul de contracte şi comenzi, care va creşte şi el (sold conjunctural +45%).
Directorii de companii se aşteaptă, de asemenea, la o creştere a vânzărilor de mărfuri (sold conjunctural +39%). Conform previziunilor celor intervievaţi, situaţia economică din comerţ îşi va menţine trendul pozitiv (sold conjunctural +42%). Comenzile de mărfuri pentru furnizori vor creşte, conform soldului conjunctural de +27%.
În luna aprilie, stocul de mărfuri se apreciază că va fi suficient pentru o evoluţie a activităţii de comerţ (94% din opinii). Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni, o uşoară creştere a numărului de salariaţi din acest sector (+9% sold conjunctural). În acelaşi timp, managerii firmelor estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor creşte (sold conjunctural +44%).
Situaţia economică din servicii, în ultimele trei luni, a fost apreciată ca fiind bună (sold conjunctural +17%). Pe primul loc în aprecierea creşterii cifrei de afaceri se află companiile foarte mari (500 de salariaţi şi peste) la care soldul conjunctural înregistrat este de +23%, urmate de întreprinderile mijlocii ( 50-249 de salariaţi), cu un sold conjunctural de +21% şi firmele mici (1-49 de salariaţi), sold conjunctural de +11%.
Potrivit estimărilor, cifra de afaceri îşi va menţine, pentru următoarele trei luni, trendul ascendent (sold conjunctural +28%). În servicii, se aşteaptă, pentru următoarele trei luni, o uşoară creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +10%). După opinia managerilor, serviciile vor fi mai scumpe în următoarele trei luni (sold conjunctural +27%).
1. Vax albina
(mesaj trimis de Constantin în data de 06.05.2008, 08:18)
Daca nu gasesc calea sa reduca preturile, companiile vor avea parte de reducerea cererii