Managerii din industria prelucrătoare, construcţii, comerţul cu amănuntul şi servicii estimează creşteri ale activităţilor în sectoarele în care activează în perioada iunie-august, informează Institutul Naţional de Statistică (INS).
Potrivit sursei citate, în cadrul anchetei de conjunctură din luna iunie 2015, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +7%). Pentru unele activităţi se va înregistra tendinţă de creştere şi anume: fabricarea băuturilor (sold conjunctural +39%), urmată de fabricarea tutunului (sold conjunctural +36%). Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%). Referitor la numărul de salariaţi, se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +3% pe total industrie prelucrătoare.
În ceea ce priveşte activitatea de construcţii, managerii cred că se va înregistra o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +18%). Ei estimează o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +12%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +2%).
În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere accentuată a activităţii economice (sold conjunctural +48%) şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural +41%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%).
Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează o scădere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural -11%), afirmă INS.
Conform estimărilor din luna iunie 2015, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%).
În sectorul de servicii, se estimează creşterea moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural -1%).