Mandatul de negociere al ţării noastre după Brexit urmează să fie stabilit

A.C.
Politică / 18 aprilie 2017

Grupul interministerial înfiinţat de Guvern (Sursa foto: MAE)

Grupul interministerial înfiinţat de Guvern (Sursa foto: MAE)

Grupul interministerial înfiinţat de Guvern pentru a stabili mandatul de negociere al ţării noastre în contextul Brexit, şi care va analiza şi efectele ieşirii Marii Britanii din UE pentru ţara noastră, a avut, astăzi, sesiunea inaugurală, la care a participat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Afaceri Externe (MAE).

Discuţiile interministeriale au fost organizate în contextul avansării calendarului de negociere la nivel european, urmare a activării de către Marea Britanie, la 29 martie, a articolului 50 al Tratatului privind Uniunea Europeană şi în perspectiva adoptării liniilor directoare ale Consiliului European privind negocierile UE27-Marea Britanie, la 29 aprilie.

Ana Birchall a declarat: "Grupurile de lucru interministeriale constituie o componentă de bază a mecanismului instituţional pentru pregătirea mandatelor României şi urmărirea negocierilor pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană".

Ana Birchall a subliniat în debutul primei reuniuni interministeriale: "Grupurile de lucru interministeriale, constituite la iniţiativa noastră, vor permite efectuarea unei analize sectoriale care, din păcate, nu s-a realizat anul trecut. Mecanismul interministerial va permite ca, pe tot parcursul negocierilor, România să fie pregătită pentru elaborarea şi promovarea în plan european a priorităţilor sale în diferite domenii care ar putea fi afectate de Brexit. Întreaga echipă interministerială este pregătită să recupereze ceea ce nu s-a făcut şi trebuia făcut anul trecut pentru elaborarea mandatelor de negociere".

În cadrul întrevederii, au fost abordate aspecte referitoare la principalele etape ale procesului de negociere privind ieşirea Marii Britanii din UE, precum şi la demersurile realizate la nivel intern în vederea unei promovări eficiente a priorităţilor României în cadrul negocierilor. În acest sens, ministrul delegat pentru Afaceri Europene s-a referit la constituirea mecanismului instituţional de coordonare la nivel naţional, pe palierele politic şi tehnic, a dosarului Brexit, care prevede şi înfiinţarea grupurilor de lucru interministeriale, destinate fundamentării mandatelor sectoriale ale României în negocieri.

MAE a transmis: "Demnitarul român a relevat interesul României de a avea un rol constructiv în cadrul viitoarelor negocieri dintre UE şi Marea Britanie, inclusiv din perspectiva rolului său ca viitoare Preşedinţie a Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, arătând că România urmăreşte ca «acest proces să fie gestionat de o manieră corectă şi predictibilă, în conformitate cu prevederile Tratatelor UE şi cu principiile şi abordarea convenite în plan european în format UE27»".

Ministrul delegat a subliniat că România urmăreşte o implicare activă şi pe fond în elaborarea mandatului UE privind negocierile pentru Brexit, cu protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români care locuiesc, lucrează şi studiază pe teritoriul Marii Britanii şi a evidenţiat sprijinul României pentru menţinerea unei cooperări strânse între Marea Britanie şi UE după ieşirea acesteia din blocul comunitar, subliniind foarte buna colaborare care există în prezent între România şi Marea Britanie în numeroase domenii de interes comun. Totodată, Ana Birchall a precizat că "Marea Britanie este şi trebuie să rămână unul dintre partenerii strategici ai României, ţinând cont de dorinţa României de a aprofunda în continuare cooperarea cu Marea Britanie în domeniul securităţii şi apărării, inclusiv după retragerea acesteia din Uniunea Europeană".

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a declarat că, în vederea urmăririi obiectivului major privind sporirea rolului României, ca stat membru, în cadrul UE, precum şi a calităţii contribuţiei ţării noastre la consolidarea Uniunii, este necesară elaborarea unor analize sectoriale cât mai temeinice cu privire la implicaţiile asupra intereselor României care se vor prefigura pe parcursul negocierilor. De asemenea, Ana Birchall a solicitat implicarea activă, pe toate palierele, a ministerelor în cadrul mecanismului interministerial pentru pregătirea mandatelor sectoriale ale României, în perspectiva apropiată a declanşării negocierilor la nivel european cu Marea Britanie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb