Civilizaţia românească contemporană este rezultatul interferenţelor istorice între români şi minorităţile naţionale, iar o Românie modernă şi democratică nu poate ignora minorităţile naţionale, a declarat, luni, deputatul Cătălin Manea, la şedinţa solemnă a Parlamentului cu ocazia Zilei Naţionale, informează agerpres.ro.
Conform sursei, "Rezoluţia de la Alba Iulia reprezintă un act constitutiv nu doar al României moderne, ci al naţiunii române în care minorităţile au fost privite ca părţi constitutive ale naţiunii române. La punctul 3 din Rezoluţia de la Alba Iulia s-a statuat un principiu fundamental în alcătuirea noului stat român şi anume: deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie, prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării, în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc. În virtutea acestor proiecte de edificare a statului naţional unitar român şi a garanţiilor oferite, germanii, de pildă, cu diversele lor ramuri, evreii, polonezii, slovacii, armenii, rudenii, secuii, romii şi alte minorităţi naţionale au subscris şi ei, prin declaraţii publice, la hotărârile de unire ale românilor", a afirmat Manea.
Potrivit lui Manea, "sunt mărturii edificatoare cu privire la modul democratic în care s-a înfăptuit Marea Unire din anul 1918", care este "rezultatul voinţei şi conştiinţei libere a întregii populaţii, indiferent de apartenenţa naţională din teritoriile care s-au unit cu România", transmite sursa indicată.
"Acest act istoric s-a realizat şi cu adeziunea minorităţilor naţionale. Nu în toate timpurile şi în toate regimurile politice relaţiile dintre români şi minorităţi au fost guvernate de înţelegere şi convieţuire paşnică. Ar trebui să ne amintim cel puţin de atrocităţile comise în timpul regimurilor totalitare împotriva evreilor, împotriva romilor şi nu numai", a adăugat Manea, conform agerpres.
El a mai spus că o Românie modernă şi democratică nu poate ignora minorităţile naţionale: "Civilizaţia românească contemporană este rezultatul interferenţelor istorice între români şi minorităţile naţionale care de-a lungul istoriei au convieţuit pe acelaşi pământ. O Românie modernă şi democratică care se construieşte pe sine şi aspiră la o dezvoltare armonioasă, prosperitate şi emancipare pentru toţi cetăţenii nu poate ignora minorităţile naţionale, cetăţeni de altfel diferiţi prin origine, limbă, tradiţii, dar egali în drepturi cu toţi ceilalţi cetăţeni împreună. Una dintre întrebări la care ar trebui să răspundem este următoarea: ce am făcut împreună în ultimii 105 ani şi ce am putea face împreună de acum înainte. Vă invit pe toţi să construim împreună. Închei prin a reaminti că este de datoria noastră de a păstra vie memoria înaintaşilor noştri, a tuturor care au luptat şi s-au jertfit pentru întregirea şi unitatea României", a mai spus deputatul minorităţilor naţionale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.12.2023, 20:02)
Minoritatile nationale sunt „sarea si PI PErul ”natiunii romane .Minoritatile nationale aduc plusvaloare natiuniii romane atita timp cit nu isi doresc „enclavizarea” pe modelul atit de bine cunoscut al Tinutului Secuiesc care era cit pe ce sa apara si care deschidea cutia Pandorii in Romania .Ne-a trecut glontul pe linga ureche .Stiti si voi cine este artizanul si ce posibilitatii colateral exprimate se puteau deschide in Romania .
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2023, 02:08)
Aceste prevederi nu mai sunt valabile din cauza comportamentului ungurilor si secuilor din 1919, a ocupatiei hortyste si a tuturor sabotajelor la adresa Romaniei de atunci si pana acum.