• Bashar al-Assad, rănit
Oficiali din cadrul administraţiei Obama lucrează deja la planuri pentru eventualitatea prăbuşirii Guvernului sirian, concentrându-se în special asupra armelor chimice pe care Siria se presupune că le posedă şi le-ar putea utiliza. Există suspiciunea că preşedintele sirian Bashar al-Assad ar putea să utilizeze armele chimice împotriva forţelor opoziţiei şi civililor, potrivit New York Times. În acest context, oficiali din cadrul Pentagonului au discutat cu oficiali israelieni din domeniul apărării dacă ar fi oportun ca Israelul să intervină pentru a distruge depozite siriene de armament, au declarat doi oficiali din cadrul administraţiei. Washingtonul nu promovează un asemenea atac, au subliniat ei, din cauza riscului de a-i oferi lui al-Assad oportunitatea să ralieze o susţinere împotriva ingerinţei Israelului.
Potrivit publicaţiei americane, în culise, planurile administraţiei au ajuns deja la etapa a ceea ce este de făcut după aşteptata prăbuşire a Guvernului al-Assad şi cum ar putea să arate o asemenea prăbuşire. În dis-perarea sa, al-Assad ar putea utiliza arme chimice pentru a opri revolta, posibilitate care produce o "îngrijorare uriaşă", au declarat oficialii citaţi de Mediafax.
Preşedintele SUA Barack Obama este criticat în Congres de către republicani, care susţin o intervenţie militară americană în Siria, şi de către rivalul său în alegerile prezidenţiale de la 6 noiembrie, Mitt Romney, care a declarat că el ar înarma opoziţia siriană.
• Preşedintele sirian Bashar al-Assad, rănit în atentatul de miercuri
Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a fost rănit în atentatul de miercuri de la Damasc, conform unor surse. Preşedintele sirian, care a fost rănit în atentatul de miercuri, s-ar afla în prezent în oraşul Latakia. Cumnatul preşedintelui sirian, Assef Shawkat, unul dintre principalii res-ponsabili ai serviciilor de securitate din ţară, a fost ucis în atentatul care s-a produs miercuri la Damasc, odată cu ministrul Apărării.
• Rusia respinge afirmaţiile că ar fi oferit refugiu familiei prezidenţiale al-Assad
Posibilitatea ca Rusia să-i ofere exil liderului sirian Bashar al-Assad nu a fost discutată în timpul unei conversaţii între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Barack Obama, a declarat ieri un consilier al Kremlinului, pentru RIA Novosti.
Cei doi preşedinţi au avut o discuţie miercuri, la doar câteva ore după moartea ministrului apărării Siriei într-un atac sinucigaş cu bombe la Damasc. Consilierul Kremlinului a mai precizat că problema refugierii preşedintelui Bashar al-Assad nu a fost atinsă nici în cadrul unei întrevederi dintre Vladimir Putin şi primul-ministru turc Recep Tayyip Erdogan.
Presa a sugerat ieri că soţia lui Assad, Asma, a fugit în Rusia după atacul de miercuri.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a respins ca o "glumă", la începutul acestei luni, posibilitatea de a oferi refugiu preşedintelui Siriei.
Kremlinul se află sub presiune internaţională în urma refuzului său de a sprijini rezoluţia ONU împotriva Siriei. Oficialii ruşi spun însă că nu au niciun interes în a-l păstra pe Assad la putere, dar că "poporul sirian" ar trebui să decidă soarta lui.
• China şi Rusia au respins sancţiunile împotriva Siriei
Rusia şi China şi-au folosit dreptul de veto asupra rezoluţiei ONU care ar fi impus sancţiuni împotriva regimului sirian, informează Deutsche Welle.
Atât ministrul de externe german, Guido Westerwelle şi premierul britanic, David Cameron, ceruseră Rusiei să abandoneze opoziţia sa sancţiunilor Consiliului de Securitate al ONU.