Manipularea regulilor contabile ar putea face datoria Marii Britanii să arate mai bine

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 iulie 2024

Manipularea regulilor contabile ar putea face datoria Marii Britanii să arate mai bine
Călin Rechea

Noul guvern laburist a promis multe cetăţenilor din Marea Britanie înainte de alegeri. Odată ajunşi la putere, laburiştii par să fie surprinşi că nu există bani pentru promisiuni şi nici capacitatea de împrumut pentru acoperirea deficitului.

În ultima perioadă, o parte importantă a deficitului provine din obligaţia guvernului de a acoperi pierderile din portofoliul de titluri de stat al Băncii Angliei (BoE) achiziţionate prin tipărire în cadrul programelor de relaxare cantitativă.

Acum o serie de investitori consideră că impactul bugetar al pierderilor contabile înregistrate de Banca Angliei, de ordinul miliardelor de lire sterline, ar putea fi redus considerabil, după cum scrie Financial Times.

Soluţia pentru crearea "spaţiului fiscal" suplimentar ar fi schimbarea definiţiei datoriei publice, astfel încât aceasta să excludă pierderile Băncii Angliei.

Noul ministrul de finanţe, Rachel Reeves, a declarat anterior că nu doreşte schimbarea definiţiei datoriei publice, însă "investitorii consideră logică o astfel de mişcare, care va fi acceptată de pieţe atâta timp cât sumele împrumutate vor fi utilizate pentru investiţii".

"Schimbarea regulilor contabile pentru a exclude pierderile reprezintă chiar definiţia manipulării şi subminează complet ideea de reguli fiscale", scrie un cititor pe marginea articolului din FT.

Analiştii de la JPMorgan au estimat că excluderea pierderilor BoE din reglementările Trezoreriei, conform cărora ponderea datoriei publice în PIB trebuie să scadă până la sfârşitul actualei perioade de prognoză de cinci ani, ar crea o marjă de manevră bugetară de circa 25,8 miliarde de lire sterline, faţă de 8,9 miliarde estimate în martie 2024.

"Acest lucru ar crea o marjă de manevră suplimentară de aproximativ 17 miliarde de lire sterline, pe care Trezoreria ar putea să o utilizeze pentru a creşte împrumuturile pentru investiţii", a declarat Allan Monks de la JPMorgan pentru FT. În opinia sa, măsura nu ar constitui o surpriză şi ar putea fi adoptată de anul viitor.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică (ONS), ponderea în PIB a datoriei publice a Marii Britanii a fost de 99,8% în luna mai 2024.

Indicatorul a crescut până la 98,5% în 2023, de la 29,7% în 1993, în condiţiile în care PIB-ul a crescut de circa 3,5 ori în acest interval, iar datoria publică de circa 11,5 ori (vezi graficul).

"Laburiştii trebuie să fie creativi în ceea ce priveşte finanţele, deoarece nu mai sunt bani în buzunar, iar dacă vor să aibă un start puternic la putere, atunci vor trebui să creeze o marjă de manevră", a subliniat Craig Inches, director în cadrul Royal London Asset Management, pentru Financial Times.

Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Trezoreriei a precizat că "stabilitatea economică poate fi atinsă numai dacă suntem responsabili cu finanţele publice, motiv pentru care cancelarul se angajează să respecte reguli fiscale solide".

O altă opţiune pentru scoaterea pierderilor BoE generate de relaxarea cantitativă din datoria publică ar putea fi transferarea titlurilor aferente în bilanţul băncii centrale şi înregistrarea lor contabilă ca "active amânate", un tratament similar celui aplicat de Federal Reserve.

Principalul neajuns ar fi că "modificarea tratamentului contabil al obligaţiunilor din programul de relaxare cantitativă ar putea fi văzută ca o schimbare a regulilor la jumătatea jocului, ceea ce ar putea slăbi credibilitatea oricăror intervenţii viitoare ale BoE pe piaţă", după cum scrie FT.

Declaraţiile analiştilor bancari şi ai fondurilor de investiţii vin pe fondul asigurărilor date de guvernul laburist că "va fi conservator din punct de vedere fiscal".

Rămâne de văzut dacă această promisiune va fi respectată, mai ales în condiţiile în care au fost guverne aşa-zis conservatoare cele care au dus datoria publică a Marii Britanii la noi maxime ale perioadei postbelice.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. datoria in sus la cineva inseamna simultan avere in sus la altcineva…

    asa functioneaza balanta… 

    s c c r e t 

    Un secret pe care-l stie toata lumea: datoriile nationale s-au facut atat de mari, incat e imposibil sa mai fie platite vreodata. Jocul acum e sa nu faci inflatie prea mare , in timp ce-ti devalorizezi datoria. Pana cand va imploda sau exploda sistemul.

    Ce va veni dupa acel moment , n-am idee. posibil iar comunism, sau fascism. Dupa cum spunea profesoara de istorie , istoria nu se repeta(adica dupa comunism nu mai vine iar capitalismul, ci eventual ceva nou), dar iata ca s-a reptetat, si pare ca iar se repeta, oamenii sunt la fel, greselile la fel. 

    Apropo, pana la distrugerea sistemului, o mini criza e posibila, iar lacomia bancilor a ajuns la cer, asa era si-n 2006,2007, 2008, credit doar cu buletinul, vindeam mobila pe vremea aia, dc spunea un client , ah, dar n-am bani, pai, buletin aveti? :)).Acum iar credit de nevoi personale, card de magazin, card de emag, poti lua si o masina fara problema pe credit de nevoi personale. Si cand ai dauna totala? Nici o problema , mergi la banca si mai suplimentezi cu 10.000 de euro , sa-ti iei alta. (caz concret , nu povesti).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb