Marcel Boloş a afirmat că Guvernul a majorat plafonul de contractare de împrumuturi din Trezoreria Statului

R.S.
Politică / 4 septembrie

Marcel Boloş a afirmat că Guvernul a majorat plafonul de contractare de împrumuturi din Trezoreria Statului

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a afirmat că, pentru autorităţile publice locale, Guvernul a majorat plafonul de contractare de împrumuturi din Trezoreria Statului, pentru implementarea proiectelor de investiţii, la suma de două miliarde de lei. El a menţionat că a fost aprobată majorarea plafonului de trageri cu suma de 700 de milioane de lei, conform News.ro.

"A doua parte a măsurilor este cea care vizează mai buna utilizare a fondurilor publice alocate pentru diversele servicii publice. Nu sunt incluse autorităţile publice locale, deci primăriile, consiliile judeţene, în continuare îşi pot implementa fără probleme investiţiile şi activităţile de asigurare a serviciilor publice în condiţii de normalitate. Pentru autorităţile publice locale, în sprijinul acestora şi a proiectelor de investiţii pe care le implementează, a fost majorat plafonul de contractare din Trezoreria Statului de împrumuturi pentru implementarea proiectelor de investiţii la suma de două miliarde lei şi de asemenea a fost aprobată majorarea plafonului de trageri cu suma de 700 de milioane lei şi totodată o categorie de împrumuturi speciale pe care le derulăm cu autorităţile publice locale şi prin intermediul împrumuturilor din Trezorirea Statului a fost majorată cu suma de 1,5 miliarde de lei", a declarat Marcel Boloş, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern.

El a anunţat că partea de prefinanţări din fondurile europene a crescut la 30%, scrie News.ro.

"De asemenea, partea de prefinanţări din fondurile europene, respectiv acordarea prefinanţărilor necesare pentru proiectele de investiţii a crescut la un procent de 30%, cu alte cuvinte este o măsură de flexibilizare a utilizării fondurilor europene şi de facilitare a implementării proiectelor de investiţii. Totodată pe partea de cheltuieli publice au fost introduse plafoanele pentru cheltuielile materiale şi servicii la autorităţile şi instituţiile publice ale statului. Aceste plafoane privesc media cheltuielilor înregistrate în perioada ianuarie-august 2024", a explicat ministrul Finanţelor.

Marcel Boloş a prezentat şi alte măsuri care au fost luate, miercuri, în cadrul şedinţei de Guvern.

"De asemenea doar pentru investiţiile cu finanţare din bugetul de stat, fără a include primăriile şi consilii locale, respectiv consiliile judeţene, respectiv la nivelul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale, avem plafonarea pentru componenta de investiţii la nivelul mediei lunare a cheltuielilor din perioada ianuarie - august 2024. De asemenea, în perioada de până la sfârşitul anului, angajamentele privind consultanţă şi expertiză, pregătire profesională, furnituri de birou şi toate aceste cheltuieli care ţin de activitatea administrativă a autorităţilor, respectiv instituţiilor publice ale statului nu mai pot fi efectuate astfel de angajamente. De asemenea, a fost aprobată plata în tranşă a cheltuielor din sistemul judiciar pe o perioadă de cinci ani de zile. Şi, de asemenea avem un set de măsuri pentru flexibilizarea alimentării fondului de rezervă bugetară, astfel încât cheltuielile de funcţionare ale statului cu serviciile publice la nivel naţional să poată fi flexibilizate asigurate în bune condiţii", a mai declarat Marcel Boloş, a mai consemnat News.ro.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb