Marcel Boloş a participat la reuniunea ECOFIN, unde s-a discutat viitorul economic al UE

A.D.
Miscellanea / 11 decembrie

Sursa foto: Marcel Bolos/Facebook

Sursa foto: Marcel Bolos/Facebook

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a participat la reuniunea Consiliului ECOFIN de la Bruxelles, unde au fost discutate subiecte strategice privind viitorul economic al Uniunii Europene, transmite news.ro.

Marcel Boloş a anunţat pe Facebook că, în cadrul reuniunii Consiliului ECOFIN, au fost agreate cu reprezentanţii Comisiei Europene două teme importante, printre care revitalizarea industriei româneşti.

"Împreună cu reprezentanţii Comisiei Europene, am pus la punct ultimele detalii pentru aprobarea schemei de ajutor de stat pentru decarbonizarea proceselor de producţie industrială, iniţiativă din cadrul programului «România Produce». Ne-am asumat să susţinem producătorii din industria metalurgică şi din industria chimică, piloni ai producţiei industriale din România. După cum ştiţi, se confruntă cu provocări majore: consumul mare de energie şi nevoia urgentă de #modernizare pentru a rămâne competitive", a scris Boloş pe reţeaua de socializare.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană a mai autorizat astfel de scheme în Italia şi Cehia, care s-au dovedit de mare succes.

"Cu un buget de 5 miliarde de lei, vrem să oferim sprijin financiar direct pentru electrificarea proceselor de producţie, utilizarea hidrogenului verde şi reducerea consumului de energie. Este o măsură practică, dar şi una de viziune. Fără acest sprijin, riscăm să pierdem investiţii şi să vedem cum alte ţări îşi transformă economiile. Mulţumesc partenerilor din echipa DG Competition pentru deschiderea cu care au primit această propunere", a mai transmis ministrul Finanţelor.

De asemenea, potrivit acestuia, a fost pusă pe agenda discuţiilor şi capitalizarea EximBank şi CEC Bank, în condiţii de piaţă, pentru a le consolida capacitatea să sprijine proiectele strategice ale companiilor româneşti.

"Este un obiectiv important pentru noi să stimulăm competitivitatea firmelor româneşti pe pieţele internaţionale şi să încurajăm investiţiile în sectoarele cu potenţial de creştere", a mai rtransmis ministrul.

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor au anunţat că, în cadrul reuniunii ECOFIN, s-a discutat şi despre reforma vamală a Uniunii Europene.

"Prin reducerea costurilor administrative şi digitalizarea proceselor, companiile vor beneficia de livrări mai rapide şi costuri mai mici, ceea ce se va traduce în preţuri mai accesibile pentru consumatori. Totodată, controalele vamale mai eficiente vor spori siguranţa produselor care ajung pe piaţa UE, protejând cetăţenii de mărfuri contrafăcute sau periculoase", au transmis oficialii Ministerului Finanţelor, într-un mesaj pe Facebook.

Totodată, s-a discutat despre revizuirea Directivei privind Impozitarea Energiei (ETD).

"Propunerea urmăreşte alinierea taxării produselor energetice cu obiectivele climatice ale UE, sprijinind reducerea emisiilor. Ministrul Boloş a apreciat progresul realizat, subliniind nevoia unui echilibru între ambiţiile climatice, specificităţile statelor membre şi competitivitatea economiei UE", arată oficialii ministerului.

Ministerul Finanţelor a transmis că o altă temă abordată la reuniunea ECOFIN a fost "Planurile bugetar-structurale ale statelor membre". România este una dintre cele cinci ţări care beneficiază de o perioadă extinsă de ajustare de şapte ani în cadrul procedurii de deficit excesiv, ceea ce permite reducerea treptată a deficitului bugetar, evitând dezechilibrele macroeconomice şi protejând investiţiile strategice, inclusiv cele din Politica de Coeziune şi PNRR.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9684
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7338
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3533
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0241
Gram de aur (XAU)Gram de aur409.9933

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb