Ministrul Proiectelor Europene, MArcel Boloş afirmă, astăzi seară, că aprobarea Strategiei de dezvoltare a Văii Jiului "este o reuşită pentru implementarea investiţiilor teritoriale integrate". Ministrul apreciază că acest nstrument oferă un răspuns mai aplicat şi mai complex la problemele unor zone ce au deficienţe structurale de dezvoltare. Şse localităţi vor beneficia de un buget de peste 230 de milioane de euro pentru proiecte carevor aduce noi locuri de muncă, potrivit News.ro.
"Şedinţa de Guvernul României de ieri a mai adus o reuşită importantă, pe care am vrut însă să v-o prezint separat, pentru că este un subiect special pe care îl consider de impact pentru România Viitorului. Mai exact, a fost adoptată Strategia de dezvoltare economică, socială şi de mediu a Văii Jiului pentru perioada 2022-2030, ca un prim pas pentru Programul Operaţional de Tranziţie Justă (#POTJ). Este o reuşită pentru implementarea investiţiilor teritoriale integrate, instrument ce oferă un răspuns mai aplicat şi mai complex la problemele unor zone ce au deficienţe structurale de dezvoltare", a scris, joi seară, pe FAcebook, Marcel Boloş.
Potrivit acestuia, sunt şase localităţi, cu un număr de peste 130.000 de locuitori, pentru care este alocat un buget de peste 230 de milioane de euro pentru proiecte care vor moderniza infrastructura şi vor crea noi locuri de muncă.
"Investiţiile teritoriale integrate sunt un pas important în drumul descentralizării fondurilor europene pe care am pornit. Ele oferă competenţe actorilor de la nivel local, care cunosc cel mai bine "realitatea din teren". Mai mult, asigură implicarea lor în aplicarea programelor, dar şi asumarea responsabilităţii", a mai transmis ministrul.
Potrivit acestuia, în final, "aceste investiţii vor produce efecte concrete în vieţile oamenilor şi vor contribui la rezolvarea problemelor reale cu care se confruntă".
"Oamenii din Valea Jiului, oameni harnici şi oneşti cu care am avut plăcerea să discut şi care mi-au prezentat minunăţiile zonei, vor beneficia de:
un mediu economic diversificat, ce va creşte competitivitatea IMM-urilor cu activităţi şi produse cu valoare adăugată mare, susţinut de iniţiative în favoarea inovaţiei şi a antreprenoriatului local;
dezvoltarea coerentă şi durabilă a turismului, culturii, activităţilor sportive şi de agrement şi a industriilor creative, prin stimularea producătorilor şi creatorilor locali;
dezvoltarea durabilă a mobilităţii urbane, toate zonele microregiunii vor fi accesibile, fiind consolidată conectivitatea dintre localităţi şi zonele învecinate", a mai afirmat Marcel Boloş.