Ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş a declarat, joi, că Guvernul alocă 125 de milioane de euro pentru tunuri anti-grindină şi avioane dotate cu echipamente speciale pentru sporirea precipitaţiilor, el precizând că documentaţia necesară pentru ca aceste echipamente speciale să fie achiziţionate este în curs de elaborare şi că speră ca începând de anul viitor să putem avea aceste echipamente, informează news.ro.
Ministrul a anunţat că în cadrul Programului de Dezvoltare Durabilă, există o componentă prin care au alocat resurse pentru componenta de infrastructură pentru situaţii de urgenţă, 1.200 de ambulanţe cu un buget de 250 de milioane de euro.
El a precizat că în cadrul acestei compoente este inclusă şi combaterea riscului de secetă, unde, împreună cu ministerul Agriculturii, a discutat despre un proiect dezvoltat pe două componente, în care se achiziţionează infrastructura specifică pentru tunuri anti-grindină şi cea pentru avioane dotate cu echipamente speciale pentru sporirea precipitaţiilor.
Bugetul alocat este de 125 de milioane de euro, a precizat Boloş.
"Noi am aprobat metodologia necesară pentru accesarea fondurilor, la nivelul Autorităţii Naţionale Antigrindină, documentaţia necesară pentru ca aceste echipamente speciale să fie achiziţionate este în curs de elaborare. Se vor derula procedurile de rigoare, după ce vom avea toate formalităţile puse la punct şi eu sper ca începând de anul viitor să putem avea aceste echipamente necesare", a spus ministrul.
Boloş a precizat că "sunt o soluţie la combaterea riscului de secetă pe care România în acest an a avut de luptat cu acest tip de risc".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.09.2022, 17:48)
Unele tari arabe, bogate, de ani de zile se lupta pentru PLOAIE. Si in acest scop, aceste tari au alocat sume uriase, sugeradu-se chiar ca ar exista un adevarat furt de precipitatii intre aceste tari, cu probleme mari in aprovizionarea cu apa. .
In ultimul timp aceste tari au ajuns la concluzia ca toate eforturile costisitoare facute, indreptate inspre generarea de precipitatii, inclusiv procedurile de " insamantare a norilor" sunt in realiate ineficiente si au fost in mare parte abandonate.
Este de mirare ca acum Romania, care in mod normal are un nivel bun, indestulator de precipitatii, are in vedere asemenea visuri, dupa ce tari cu resurse imense si cu interese deosebite in aceast domeniu, al apei, au abandonat asemenea preocupari.