MARCEL CIOLACU: "Aderarea României la Schengen ar întări Europa, nu ar slăbi-o"

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 23 decembrie 2022

"Aderarea României la Schengen ar întări Europa, nu ar slăbi-o"

Nu e deloc drept ca România să sufere de pe urma neputinţei autorităţilor austriece şi, mai ales, a retoricii mincinoase a mebrilor guvernului de la Viena, care au prezentat public date ce nu sunt acoperite de realitate cu privire la o aşa-zisă rută prin România a migraţiei, afirmă, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, într-u articol publicat, ieri, de Politico.eu.

"Un spaţiu Schengen în creştere poate unifica şi mai mult Europa, în practică şi în sens simbolic, poate avansa democraţia, poate consolida redresarea economică şi poate susţine securitatea noastră colectivă împotriva ameninţărilor externe tot mai accentuate. Însă, din păcate, guvernul Cancelarului Karl Nehammer al Austriei a decis să ducă Europa şi securitatea noastră colectivă într-o altă direcţie. Decizia grăbită şi nefundamentată a Austriei de a refuza României accederea în spaţiul Schengen slăbeşte nu numai regiunea noastră, ci şi Europa în ansamblu", arată Marcel Ciolacu în articolul citat.

Liderul social-democrat reaminteşte liderilor europeni rolul pe care îl joacă ţara noastră în actualul context geo-strategic.

"Invazia Ucrainei din 24 februarie a schimbat totul, iar pentru noi, şocul a lovit foarte aproape. Cu cea mai lungă graniţă cu Ucraina dintre toate statele membre UE sau NATO, ne-am regăsit deodată în prima linie a bătăliei pentru democraţie. Din fericire, Partidul Social Democrat pe care îl conduc acum a dus România în NATO şi UE la momentul potrivit. Ca hub economic şi de securitate strategic, cu unele dintre cele mai vitale porturi de la Marea Neagră, România a ştiut că trebuie să acţioneze ca un scut în jurul Ucrainei. Însuşi modul nostru de viaţă democratic se afla în joc, alături de valorile şi aspiraţiile comune ale prietenilor şi vecinilor noştri din Europa. Şi ne-am dovedit capabili să ne asumăm această sarcină. România a primit peste trei milioane de refugiaţi ucraineni, fugind din calea violenţelor. Şi-a folosit porturile de la Marea Neagră şi sistemele feroviare interne pentru a transporta peste 60% din cerealele ucrainene pentru a hrăni ţări din toată lumea - uneori în detrimentul propriilor noştri agricultori. A oferit, de asemenea, Republicii Moldova, un colac de salvare energetic esenţial pentru a contracara războiul energetic al lui Putin şi frământarea societăţii împotriva conducerii pro-occidentale a ţării", a precizat Marcel Ciolacu.

El arată că pentru cetăţenii români avantajele aderării ţării noastre la Schengen vor fi majore.

"Ministrul nostru de finanţe estimează că România are pierderi de 10 miliarde euro în fiecare an din cauza excluderii. Într-o perioadă în care porturile noastre de la Marea Neagră şi căile ferate au devenit esenţiale pentru fluxul de cereale, energie şi alte bunuri esenţiale către Europa, libera circulaţie a mărfurilor către şi dinspre România spre Europa este mai importantă ca niciodată. Nu este clar de ce Austria a ales să tragă linia la graniţa noastră, pe baza unor argumente care sfidează datele concrete. România şi-a dovedit deja capacitatea de a gestiona graniţele Uniunii Europene, încă din 2011, iar acum apărăm Austria la fel de mult ca şi restul Europei cu armata noastră, alături de forţele NATO de pe Flancul Estic. (...) Portul Constanţa este acum unul dintre cele mai aglomerate din Europa, oferind o rută alternativă către continent", mai scrie Marcel Ciolacu.

Preşedintele PSD îi solicită, la finalul materialului din Politico.eu, cancelarului austriac Karl Nehammer "să procedeze corect şi să anuleze decizia guvernului său", deoarece aderarea României la Schengen va fi benefică şi Austriei.

Este al doilea articol pe care şeful PSD îl publică în presa europeană la adresa Austriei, după ce ţara respectivă ne-a refuzat accesul în spaţiul Schengen, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al Uniunii Europene din 8 decembrie. Primul articol, în aceeaşi notă, a apărut în cotidianul austriac Die Presse, în urmă cu o săptămână, şi în cadrul textului Marcel Ciolacu îl invita pe cancelarul Karl Nehammer să efectueze o vizită oficială în România pentru a se convinge singur, la faţa locului, că ţara noastră nu reprezintă o rută către centrul Uniunii Europene pentru migranţii din Asia.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. & Ciolacu se oferă, ,,să întărească Europa" , ca să fie admis la Schengen,?

    Acum cand se rup si se refac relatii comerciale pe energie ,vechi de 20 de ani ,intre Rusia si partenerii europeni

    austrieci si germani ,vedem ca Austria de fapt era beneficiara contractelor de import de gaz ,scumpe ,ale Romaniei care se faceau prin Wintershall . La vremea respectiva Min Energiei in Romania explica diferenta mare de pret (intre import Romania si pretul catre Wintershall) cum ca nu vrea Gazprom sa faca contract direct ,numai prin firma austriaca . Prin decretul de ieri aflam si de ce era preferinta asta pt Austria (da ,cea foarte restrictiv si intens ...europeana !). Austria dezvoltase zacaminte in parteneriat cu Rusia si vindea partea sa de gaz ,inclusiv catre Gazprom ,poate si intermedia Gazprom pt ei .Iata stirea de pe flux24.ro : 

    Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care se interzice companiei Gazprom să cumpere combustibil din societățile mixte cu OMV și Wintershall la un preț peste limita stabilită, reiese dintr-un document de pe portalul oficial de internet de informații juridice.

    Acum gazul achiziționat de Gazprom de la OMV austriac (dezvoltarea în comun a zăcământului Yuzhno-Russkoye) și a nemții de ;la Wintetshall Dea (dezvoltarea în comun a zăcământului Yuzhno-Russkoye și Urengoyskoye) nu poate fi mai scump decât prețul reglementat. Documentul acoperă aprovizionările din zăcământul Yuzhno-Russkoye, precum și serviciile legate de producția de gaze și gaze condensate, precum și aprovizionările din zăcămintele Achimov ale zăcământului Urengoyskoye 

    vai cat mai cantati melodia asta dramatica pe aici.

    ciclul de credit arata ca romania va intra in euro!!! nu mai "plangeti" - prefaceti atat! 

    Va explica mai bine domnul Isarescu cum sta treaba; de a sarit cartoful in 4 ani de la 0,8 la 3,504 lei in unele regiuni; de a sarit laptele in pret si in scadere calitate; de a sarit ficatul de pui procentual; ... 

    Domnule Isarescul hai sa nu ne mai ascundem dupa paravan si sa ii dam drumul la RON LEI in GRAM AUR!!! 

    S c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb