Marcel Ciolacu: "Economia noastră nu este încă pregătită să funcţioneze cu mai puţin numerar"

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 10 noiembrie 2023

Marcel Ciolacu: "Economia noastră nu este încă pregătită să funcţioneze cu mai puţin numerar"

English Version

Economia naţională nu este pregătită să funcţioneze cu mai puţin numerar, a afirmat ieri premierul Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de guvern în care s-a stabilit că limitele maxime privind plăţile/încasările zilnice de numerar stabilite prin legea 296/2023 nu vor fi aplicate, aşa cum era prevăzut, din 11 noiembrie.

Marcel Ciolacu a declarat: "Aşa cum am promis, astăzi revizuim şi ordonanţa de urgenţă privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar. Toate limitele actuale de cash vor fi menţinute atât la persoanele fizice, cât şi la cele juridice, cu două excepţii: plafonul de casă pentru firme va fi de maximum 50.000 lei, iar avansul spre decontare va fi de 1.000 lei pe zi. Chiar dacă principiile enunţate erau corecte, în viaţa reală se produceau situaţii greu de rezolvat. Am vorbit cu reprezentanţii sistemului bancar, cât şi cu micii comercianţi din pieţe, cu marii antreprenori, dar şi cu familiile care au microîntreprinderi. Concluzia unanimă este că economia noastră nu este încă pregătită să funcţioneze cu mai puţin numerar, în special în mediul rural, unde bancomatele sunt rare şi lumea foloseşte mai mult numerar. În egală măsură, însă, vreau să eliminăm toate portiţele prin care se face evaziune fiscală în România. Fără bani, nu putem avea un sistem de pensii, de sănătate puternic, un sistem de învăţământ performant şi autostrăzi, aşa cum ne dorim. De aceea, vom folosi cea mai modernă tehnologie pentru a-i identifica pe cei care nu-şi plătesc taxele şi fraudează bugetele cu sume imense. Şi eu m-am întâlnit zilele trecute şi recomand şi conducerii Ministerului de Finanţe să aibă întâlnire cu conducerea unei companii româneşti devenită lider mondial în automatizarea software. Iar scopul acestei întâlniri a fost unul singur: transformarea Fiscului într-o unitate digitală eficientă şi capabilă să descopere orice sumă de bani nelegitimă".

Amintim că, potrivit legii 296/2023 privind noile modificări fiscale, de sâmbătă, 11 noiembrie, urmau să fie limitate plăţile cash la companii şi persoane fizice. Plăţile între persoanele juridice erau limitate la un plafon zilnic de 1.000 lei/persoană, dar nu mai mult de 2000 lei/zi. În ceea ce priveşte încasările şi plăţile între o persoană juridică şi o persoană fizică, plafonul zilnic era stabilit la 5.000 lei către/de la o persoană, iar sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu trebuia să depăşească plafonul de 50.000 lei, la finalul unei zile. Încasările şi plăţile cash între două persoane fizice erau limitate la un plafon zilnic de 10.000 lei.

În urma deciziei de ieri a Guvernului, plafoanele de mai sus nu vor mai fi introduse. Mai mult, şeful Guvernului i-a solicitat lui Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, un plan concret pentru digitalizarea ANAF şi pentru realizarea infrastructurii privind implementarea altor măsuri fiscale prevăzute de legea 296/2023.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a spus: "Categoric în anul 2024 nu va fi nicio mărire de impozite în România. Mai mult, ştim cu toţii, în cererea de plată numărul patru (n.red. - din PNRR) este nevoie de o reformă fiscală. Dar până la reforma fiscală, aştept de la ministrul finanţelor un plan de măsuri administrativ asumat atât în ceea ce priveşte colectarea la bugetul de stat, cât şi planul concret, prevăzut şi el de altfel, în ceea ce priveşte digitalizarea ANAF-ului şi a sistemului vamal. Vreau să ştiu termene clare de implementare a sistemului de e-Facturare, sigiliu electronic, împreună cu radarul mărfurilor, facturi electronice pentru toate achiziţiile din sistemul public, facturi electronice pentru toate produsele accizabile sau cu risc mare de evaziune. Pe care le ştim cu toţii, sunt produsele de balastieră, flori, fructe şi legume şi un plan de măsuri administrativ şi unul legislativ. Presupun că cel legislativ înseamnă să fie prezentat cu tot cu avize de la colegii noştri din guvern".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Mai taci din gura covrigarule! Du-te la Buzau!

    tampitul nu ar trebui sa mai deschida gura ca ingroapa PSD

    La ce ajuta?

    dar cu mai putine guverne ???

    Dar cu mai putini secr de stat??? 

    Dar cu mai putine agentii??? 

    Papagali atat psd cat si pnl , mai mici insa ca usr care sunt tradatori si prosti.

    Psd / pnl sunt numai prosti 

    a vazut toata tara ce ai facut ciolakule!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb