Marcel Ciolacu: "Intenţia clară a Guvernului este ca salariul minim să crească la 3700 lei"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 15 mai 2024

Marcel Ciolacu: "Intenţia clară a Guvernului este ca salariul minim să crească la 3700 lei"

English Version

Guvernul este decis să majoreze salariul minim brut pe economie la 3700 lei, dar înainte va avea o discuţie cu partenerii sociali - patronate şi sindicate, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu la finalul şedinţei Executivului care a avut loc, ieri, la Braşov.

Marcel Ciolacu a precizat: "În acest moment, intenţia clară a Guvernului este ca salariul minim să crească la 3700 lei. Din punctul meu de vedere, cred că prioritatea este în acest moment la Banca Mondială, să termine studiul (n.red. - referitor la legea salarizării unice în sistemul bugetar, legea 153/2017) pe care urmează să îl înainteze Comisiei Europene. După cum bine ştiţi, avem în cererea de plată numărul 4 (n.red. - din PNRR) trecută reforma şi respectiv o nouă lege a salarizării. Până atunci, cu adevărat, avem discuţii în marja Legii 153, lege pe care o avem în acest moment".

Declaraţia lui Marcel Ciolacu vine după ce, în urmă cu două zile 29 de federaţii sindicale afiliate confederaţiei Blocul Naţional Sindical au protestat în Capitală solicitând reducerea impozitelor şi taxelor aplicate veniturilor salariale.

Referitor la sistemul actual de taxare a muncii, şeful Guvernul a mai spus ieri: "A fost o abordare greşită, pentru că neputinţa în colectare, neputinţa de a avea în sfârşit digitalizarea la ANAF a dus a se lua o decizie, din punctul meu de vedere total greşită - aceea de a mări fiscalitatea unde se colectează cel mai bine şi unde colectează cel mai bine statul român, ea având şi, dacă nu plăteşti stopajul la sursă, fiind şi penal. Şi atunci s-a ajuns ca munca să fie impozitată cel mai mult. Total incorect, pentru că impozitarea este uniformă, indiferent de venituri. De aceea, sunt ferm convins că în perioada următoare şi de săptămâna aceasta, voi începe discuţiile cu partenerii sociali pentru a reaşeza lucrurile, dar acest lucru eu nu doresc să-l fac cum au făcut alţii, respectiv să luăm nişte decizii pe colţul mesei, pe care pe urmă le vom plăti prin creşterea inflaţiei. Categoric, impozitarea muncii în România, mai ales pentru cei cu venituri mici, trebuie - şi aici încadrăm aproape o treime dintre români - trebuie să intervenim. Se vine printr-o măsură imediată, având o perspectivă şi pe noua lege a salarizării, dar şi printr-o măsură care dezvoltă şi alte servicii şi economia României devine mai dinamică. Cu alte cuvinte, României îi trebuie un plan. (...) Eu, emoţional, să iau decizii în acest moment şi să distrug tot echilibrul macroeconomic, n-am să fac acest lucru. În schimb, voi lua decizii pentru că este o inechitate socială ceea ce se întâmplă acum".

Tot ieri, USR a solicitat premierul Marcel Ciolacu reducerea taxării pe echivalentul salariului minim, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei. Liderii USR arată că aproape jumătate din câştigul brut al salariaţilor este luat de stat, ţara noastră având cea mai mare taxare a salariilor mici şi cel mai mare grad de sărăcie în muncă din Uniunea Europeană.

Deputatul Claudiu Năsui (USR), membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci a declarat: "De ani de zile spunem că România are o problemă cu taxarea prea mare a muncii. Am oferit şi o soluţie: reducerea taxelor prin scutirea de la taxare pe salariul minim. În acest fel asigurăm o salarizare minimă decentă, stimulăm munca şi reducem migraţia economică a românilor în alte ţări. În sistemul actual, creşterea salariului minim se face din pix la nivelul brut, iar statul încasează aproape 50% din această creştere, punând presiune asupra mediului de afaceri. În schimb, reducerea taxării ar face ca oamenii să rămână direct cu mai mulţi bani în buzunar, fără nici o presiune suplimentară pentru angajatori, iar statul ar încuraja creşterea conformării şi reducerea evaziunii".

Colega sa, Cristina Prună, vicepreşedintă a Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor a spus: "Premierului Marcel Ciolacu i-a luat câţiva ani ca să realizeze ce tot spune USR, respectiv că avem cea mai mare taxare a salariilor mici din Uniunea Europeană. Să sperăm că nu îi va mai lua alţi câţiva ani să înţeleagă şi soluţia pe care am propus-o: reducerea taxării prin scutirea taxelor pe salariul minim. Este o măsură de care ar beneficia toţi românii, în condiţiile în care problema de fond este cea a taxării ridicate a muncii în general. Haideţi să introducem chiar şi gradual această măsură, în paralel cu reducerea cheltuielilor aberante ale statului".

USR solicită ca procesul de relaxare a taxării echivalentului salariului minim să fie demarat chiar de la data de 1 iulie a acestui an, în locul noii majorări a nivelului brut dorit de Guvern, care riscă altfel să pună pe butuci noi afaceri româneşti şi să conducă la creşterea şomajului, cu efecte economice şi sociale negative.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. SI preturile la fel, a doua zi dupa maririle de salariu minim, cel putin la ce se cumpara de prima necesitate, tot plus 10%. N-o sa traiasca nimeni mai bine, doar mai rau.

    Creeaza inflatie , sa le creasca incasarile la buget. 

    1. bravo! succes!

      Cine se raportează zi lumină la cartof exact atât își permite. :

      Ia de la cei harnici ,profitabili,ce produc venit si da-l celor sarmani.CAT MAI MULT PANA NU VEI MAI AVEA DE LA CINE LUA.

      vor trai mai bine bugetarii si specialii

      Tipăriturile sunt din buric și ajung la cei care sunt în preajma banilor.

      Tonetarii izolați sunt harnici cu nuca mică și contribuțiilor sunt spanac, toți fiind niște evazioniști pe fațîă. Vezi câte mii de firme nu au niciun angajat, : 

    Sunt total de acord sa crească minimul pe economie că sunt multe corporații și multinaționale unii chiar cei mai mari angajatori din Romania cum ar fi Kaufland,Lidl,Mega Image care plătesc cu minimul pe economie angajații.Dar ar trebui umblat și la impozitarea muncii.Sa fie 25% din ce câștigă un salariat cel puțin cei cu venituri mici de până în 5000 lei.Poate pare exagerat 5000 lei dar daca ne gândim că prețurile la alimente sunt ca in vest sau chiar mai mari nu mi se pare exagerat.Si nu înțeleg ce faceți cu banii pe care ii luați că impozit pe munca?Cate spitale noi ați construit?Cate scoli noi ați construit?Doar la vândut fabrici și uzine,la privatizat sunteți campioni la acuzat uite evazioniștii...Cum poți să ieși în fața și să spui că este evaziune...de atâta...Daca știi de ea ce fac instituțiile voastre?

    1. Preturile la alimente sunt ca in vest. Dar preturile la imobiliare sunt la sub 1/4

      si ce propui? sa cumparam imobiliare de la tine si sa nu mai mancam?

      Nu prostane...omu ti-a zis sa-ti vinzi casa, te muti cu chirie și ai sa ai bani sa traiesti exact ca în Vest.

    hoti si mincinosi

    1. sustin opinia 4.

    Nu cresteti bre nimica, lasati salarul cat e ca e bun si asa. Schimbati numa' moneda, preferabil in euro nu in ruble.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb