MARCEL CIOLACU: "Nu avem capacitatea administrativă să construim toate spitalele prinse în PNRR"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 7 octombrie 2022

"Nu avem capacitatea administrativă să construim toate spitalele prinse în PNRR"

Statul român nu este pregătit, din punct de vedere al capacităţii administrative, să absoarbă toate sumele alocate de Uniunea Europeană ţării noastre prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi prin exerciţiile financiare 2014-2020(+3) şi 2021-2027 şi nici să realizeze toate obiectivele de infrastructură prevăzute până în 2027, a afirmat, ieri, Marcel Ciolacu - preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele PSD -, în cadrul evenimentului organizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România cu prilejul celei de-a 20-a ediţii a Cartei Albe a IMM-urilor.

"Nu trebuie să ne facem bugete şi să spunem că vom atrage toate sumele pe investiţii publice ale statului pentru că nu vom reuşi acest lucru. România nu are încă capacitatea administrativă de a atrage toate sumele puse la dispoziţie de Uniunea Europeană. În acest moment România ar trebui să atragă în jur de un miliard euro pe lună. De aceea, trebuie gândită cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, cu domnul prim-ministru, acea porţiune pe care statul nu o poate atrage în marea infrastructură, indiferent de cât ar modifica legile de achiziţii şi ea trebuie redirecţionată către mediul privat. Vă dau un singur exemplu: vorbim de investiţiile din sistemul sanitar.

Nu cred că statul român va avea capacitatea administrativă de a atrage toate fondurile pentru toate spitalele trecute în PNRR sau în exerciţiile financiare 2014-2020 (+3) şi 2021-2027. Acolo, statul român trebuie să se aşeze la masă cu mediul privat şi să dimensioneze ce sume pot fi atrase de către sistemul public de sănătate şi ce sume trebuie atrase de sistemul privat de sănătate", a declarat Marcel Ciolacu.

Referitor la declaraţia de mai sus a liderului PSD, fostul ministru al fondurilor europene - Cristian Ghinea (USR) - a afirmat pe pagina oficială de Facebook:

"Ciolacu, şeful PSD care guvernează România cu PNL, are o revelaţie: «Nu cred că statul român va avea capacitatea de a atrage toate fondurile pentru toate spitalele trecute în PNRR. Trebuie să avem simţul realităţii asupra capacităţii administrative a statului român». PSD şi PNL au guvernat România în ultimii 30 de ani. Administraţia este oglinda incompetenţei şi politizării lor. Sinecuri, pile, politruci căpuşează toate instituţiile. Vă mai aduceţi aminte când se plângea Rafila (n.red. - Alexandru Rafila, actualul ministru al Sănătăţii) că de ce am pus noi în PNRR înfiinţarea unui departament profesionist la Ministerul Sănătăţii care să se ocupe de construcţia de spitale? Tocmai de aia, pentru că Ministerul Sănătăţii nu a fost în stare să construiască niciun spital, deşi aveau o grămadă de "«specialişti»" care chipurile se ocupau de asta".

Drept urmare, fostul ministru al fondurilor europene îl sfătuieşte pe liderul PSD să numească un alt ministru al Sănătăţii, în locul lui Alexandru Rafila, dacă doreşte întărirea rapidă a capacităţii administrative la ministerul respectiv.

Legat de acest subiect, s-a pronunţat şi fostul ministru al Sănătăţii în guvernul Cîţu, Vlad Voiculescu(USR), care arată că, deşi a trecut aproape un an de când Alexandru Rafila a preluat conducerea ministerului respectiv, reprezentantul PSD nu a făcut nimic pentru urgentarea investiţiilor în sistemul public de sănătate.

"ANDIS - Agenţia nouă care trebuia să aducă specialişti români din ţară şi din străinătate - arhitecţi, ingineri, project manageri - a fost «echipată» cu oameni de partid fără absolut nicio legătură cu construcţia de spitale. Din presă aflăm că unul dintre directori a făcut şi puşcărie - e doar o informaţie de context aici... iar contextul este că partidele astea corupte şi imbecile o să îngroape şansa României la dezvoltare şi şansa a milioane de oameni la sănătate", a spus Vlad Voiculescu.

Amintim că în perioada 2021-2027 urmează, potrivit documentelor semnate cu Comisia Europeană, să fie ridicate spitalele regionale din Iaşi, Craiova, Cluj-Napoca, Bucureşti, să fie realizate spitale regionale şi în alte zone - cum ar fi Constanţa, să fie modernizate peste 200 de unităţi sanitare şi ambulatorii din toată ţara, să fie construite sau modernizate câteva mii de cabinete medicale, toate aceste obiective de infrastructură sanitară fiind prinse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi în exerciţiile europene financiare multianuale 2014-2020 (+3) şi 2021-2027.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Nu surprinde pe nimeni. Era clar ca banii astia, ca si fondurile europene, nu vor fi accesati. Se va respecta "norma" de 20%, se va mai face ceva pe ici pe colo, si gata, trece si PNNR-ul asta.

    din secunda doi de cand am auzit ca pnrr a cazut iarasi pe mainile lui ghinea -macovei -usr -soros , am stiut nu vom vedea banii . psd nu a scos o vorba cand a fost intocmit acest pnrr , adica sint complici . cred ca este sabotaj facut la interes . interes pentru altii nu pentru Romania , cred ca nu trebuie sa ne mai ascundem dupa cires . toti sint implicati, de asta nu se intampla nimic , iar ciolacu vine senin si ne spune ca nu putem ca sintem prosti . ce sa mai spui ?

    1. comentezi la articol sau iti spui textele?

    psd-ul n-a terminat de construit cele 8 spitale regionale din penultima campanie electorala, promise cu surle si trambite.

    1. a inceput ceva ca sa termine ceva ?

    Marcele, nu aveti nicio capacitate, nici voi si nici ceilalti, toata clasa politica e formata din slugi

    1. Exact

    PSD și PNL sunteți Pa la următoarele alegeri.

    1. securitatea spune ca nu sint PA la urmatoarele alegeri , vezi sondajele lui pieleanul !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb