Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi, la Braşov, că săptămâna aceasta începe discuţiile cu partenerii sociali legal de majorarea salariilor şi impozitarea pe muncă. El a arătat că, pentru că doreşte să nu aibă cu colegii liberali prea multe discuţii, mai ales în această perioadă, nu se va veni cu o impozitare progresivă pe salariu, ci se vor da deduceri pentru cei cu venituri mici. Ciolacu a menţionat că nu vrea să ia în acest moment decizii emoţionale şi să distrugă tot echilibrul macroeconomic, relatează News.ro.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi despre majorarea de salarii cerută în stradă de mai multe categorii sociale că, din punctul lui de vedere, "prioritatea în acest moment este ca Banca Mondială să termine studiul pe care îl înaintează Comisiei, pentru că cererea de plată numărului 4 include reforma şi respectiv o nouă lege a salarizării".
"Până atunci, avem discuţii în marja legii 153, legea pe care o avem în acest moment. A fost o abordare greşită, pentru că neputinţa în colectare, neputinţa de a avea în sfârşit digitalizare la ANAF, a dus a se lua o decizie din punctul meu de vedere total greşită, aceea de a mări fiscalitatea acolo unde se colectează cel mai bine, având, dacă nu plăteşti, stopajul la sursă, fiind şi penal. S-a ajuns ca munca să fie impozitată cel mai mult, total incorect, pentru că impozitarea este uniformă indiferent de venituri", a subliniat şeful Executivului.
Premierul a anunţat că de săptămâna aceasta, va începe discuţiile cu partenerii sociali, pentru a reaşeza lucrurile.
"Acest lucru eu nu doresc să îl fac cum au făcut alţii, să luăm nişte decizii pe colţul mesei, pe care pe urmă le plătim prin creşterea inflaţiei (..) şi pe urmă să reaşezăm lucrurile într-o normalitate. Nu poţi să plăteşti aceeaşi impozitare când ai salariul minim pe economie şi când ai peste 20.000 de lei. Atunci, ca să nu am cu colegii liberali prea multe discuţii, mai ales în această perioadă, nu se va veni cu o impozitare progresivă pe salariu, în schimb se vor da deduceri pentru cei cu venituri mai mici, pentru sănătate, educaţie", a subliniat Ciolacu.
Premierul a continuat: "Lucrurile acestea eu nu le iau sub emoţie. Categoric, impozitarea muncii în România, mai ales pentru cei cu venituri mici, şi aici încadrăm aproape o treime dintre români, trebuie să intervenim, printr-o măsură imediată, având o perspectivă şi pe noua lege a salarizării dar şi printr-o măsură care dezvoltă şi alte servicii şi ecoonomia României devine mai dinamică".
Prim-ministrul a menţionat că "României îi trebuie un plan".
"Indiferent de culoarea politică, chiar dacă avem o coaliţie, cu toţii suntem membri ai Guvernului, nu suntem pesedişti sau penelişti, trebuie să avem o abordare echilibrată, în ceea ce priveşte viitorul dvs. Eu emoţional, să iau decizii în acest moment şi să distrug tot echilibrul macroeconomic, nu am să fac", a ţinut să precizeze Ciolacu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2024, 14:54)
SI CU PENSIILE SPECIALE CUM RAMANE? INTR-O TARA SARACA CU DEFICIT DE FORTA DE MUNCA NOI NE PERMITEM "LUXUL" DE A AVEA PENSIONARI LA 47 DE ANI SI PENSII DE ZECE MII DE EURO....SUNTEM PENIBILI!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2024, 15:15)
In timp aceste pensii mari ramin pe loc fiind prinse din urma de dezvoltarea societatii si de cresterea pensiilor sau dispar in mod natural .Acesti pensionari favorizati de legislatia fosta cindva permisiva si care au stiut sa profite la un moment dat au in componenta lor si persoane care meritau cresterile ele facind mari servicii Statului in anumite momente fara de care pierderile statale erau cu mult mai mari .Magistrati , politisti , avocati , chiar si birocrati sunt cei care au contribuit in momente decisive si si-au pus cunoasterea in favoarea statului .Numarul lor scade natural zi de zi .
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2024, 15:31)
nu scade nimic, mai intra si fostii primari de la 1 ianuarie 2025-asta dc castiga psdnl
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2024, 19:35)
Și să așteptăm să scadă natural? Daca e hoție, nu trebuie oprita imediat.Asta iar este o fumigena securista ca și aceea că nu reprezintă decât 1% din pib.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2024, 15:41)
ce deduceri frate, ca guvernu asta de orci traieste pe spatele celor cu salariul mic.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2024, 15:41)
Daca scade impozitul pe salarii mici, statul de unde mai aduna bani, ca si asa statul este pe minus. Probabil o sa urmeze alte mariri de taxe si impozite, cel mai probabil se va umbla la TVA.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2024, 16:37)
Normal ca nu se face ipozitare progresiva.Fceti parte si voi din categoria escrocilor.Nici cresterea salariilor prtejatilor,peste limita bunului simt,nu se reduce.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2024, 17:02)
Pensiile parlamentarilor și ale primarilor sunt speciale. Atât!
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2024, 19:37)
Tot ce nu este pe contributivitate este special și trebuie desfiintat, atât că noțiune cât și că practica.
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2024, 19:50)
Nu se desfiinteaza, dimpotriva au de gand sa mai adauge si primarii la pensii speciale. dc castiga alegerile, binenteles.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2024, 22:37)
Stop! Numai votati primarii camarilei PSD-PNL. Partidul stat trebuie sa dispara.