Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, ieri, că va propune desfiinţarea comisiei speciale privind legislaţia pe justiţie, condusă de Florin Iordache.
"Am luat act de decizia CCR. Mai mult ca sigur o să avem o nouă abordare. În primul rând o să propun colegilor mei desfiinţarea comisiei speciale Iordache sau comisiei speciale care s-a ocupat de modificările pe justiţie, a Codului penal şi a Codului de procedură penală. Ele (modificările - n.r.) o să intre într-un parcurs parlamentar normal, în primul rând la Senat, ca şi prima cameră sesizată, în comisiile juridice. Se pare că funcţionalitatea comisiei speciale nu a fost cea dorită, dimpotrivă, a creat, a avut un impact public negativ şi asupra partidului pe care îl reprezint şi asupra instituţiei Parlamentul României", a afirmat Ciolacu.
El a adăugat că va exista o nouă abordare în privinţa modificărilor la Codurile penale, care vor fi, în primul rând, puse în acord deciziile de necons-tituţionalitate ale CCR, iar apoi se va vedea dacă este oportun o altă modificare.
Marcel Ciolacu s-a referit şi la tragedia de la Caracal şi a afirmat că raportul Parchetului şi Ministerului de Interne privind gestionarea situaţiei respective sunt prioritare. Preşedintele Camerei Deputaţilor a precizat: "În cursul zilei de sâmbătă, eu am propus înfiinţarea unei comisii speciale. Urma să discut cu toţi liderii politici din Parlament, din Camera Deputaţilor mai exact, şi să îi invit să intre într-un cadru instituţional normal şi de a nu face declaraţii publice după o asemenea dramă precum aceea din Caracal. În zilele următoare au fost foarte multe declaraţii politice şi, ieri, am spus că prioritatea în momentul acesta este raportul de la Ministerul Public, cât şi de la Ministerul de Interne, precum şi ce au constatat cei din comisia de lucru constituită la nivelul primului ministru şi coordonată de catre domnul Arafat. Din punctul meu de vedere, prioritatea Parlamentului este de a interveni în procedurile instituţionale care sunt create pentru a ne apăra intr-un mod eficient şi direct şi de a preveni".
Curtea Constituţională a României a admis, în unanimitate, luni, sesizările formulate de USR, PNL şi de preşedintele Klaus Iohannis privind modificările aduse de Parlament Codului penal şi Codului de procedură penală, pe motiv că Legislativul nu a transpus deciziile CCR incidente. În urma deciziei Curţii, întregul proces legislativ de modificare a celor două coduri trebuie reluat.