Premierul Marcel Ciolacu a subliniat marţi că România are nevoie de o reformă a sistemului bugetar, aşa cum este prevăzut în PNRR, iar fiecare angajat la stat ar trebui să aibă ţinte de realizat, informează news.ro.
Marcel Ciolacu a precizat că anul trecut salariile s-au majorat doar în sănătate şi învăţământ.
"Cheltuielile la salarii s-au mărit anul trecut la învăţământ şi la sănătate, după o criză socială şi după cea mai mare grevă din sistemul de învăţământ", a spus Ciolacu.
Premierul a mai afirmat că În România este nevoie de o reorganizare a aparatului bugetar.
"În acest moment cardrul legal pentru o reorganizare a sistemului public, lucru pe care îl avem prins în PNRR, România are nevoie de o reformă a sistemului bugetar. România are nevoie pentru fiecare lucrător al sistemului bugetar, de ţinte, fiindcă asta ne cere OECD", a declarat Marcel Ciolacu.
De asemenea, premierul a arătat că au fost tăiate 200.000 de posturi vacante.
"Asta nu însemană că vine un Guvern sau un prim-ministru care taie din pix. Când am dat legea, 200.000 de posturi erau vacante, pe care le-am tăiat. Am făcut excepţie la învăţământ, care reprezintă o treime din sistemul bugetar, şi la sănătate", a precizat Marcel Ciolacu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.07.2024, 13:12)
Deja au tinte la dat amenzi. Ar fi ceva neasteptat sa aiba si niste tine in interestul cetatenilor.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.07.2024, 14:32)
... SI pana acum ce au facut? sa-i votam si dup-aia nu mai auzim de nici o reforma
3. fără titlu
(mesaj trimis de Paul în data de 23.07.2024, 14:59)
Covrigarul din Buzău nu are proprietatea termenilor când vorbeste despre reforma sistemului bugetar. El se laudă că a creat un cadru legal, iar în acest moment a terminat cu ministerele, ceea ce e o mare minciună. I realitate guvernul nu a făcut nimic pentru reducerea cheltuielilor de functionare a statului prin reforme structurale concrete precum:
-Reducerea numărului de ministere la 15-16, la fel cum este in Franţa şi Germania;
-Desfiinţarea agenţiilor şi instituţiilor care nu sunt neapărat necesare, atribuţiile lor putând fi preluate de alte instituţii, simultan cu o descentralizare reală;
-În administraţia locală, păstrarea acelor primării care servesc peste 8.000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte;
-Reducerea numărului de judeţe la 16, într-o primă etapă, apoi la 8, echivalente cu regiunile de dezvoltare;
-Înlocuirea instituţiilor care servesc acum cetăţenii prin numerosi funcţionari, cu aplicaţii informatice care funcţionează nonstop, online.
Pe de altă parte, atragerea fondurilor europene in special pentru proiectele incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este conditionată de îndeplinirea programului de reforme propuse de România si agreate împreună cu oficialii Comisiei Europene, unde, de asemenea există mari întârzieri.