Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul PSD, că va cere demisia celor consideraţi incompatibili după procedurile de selecţie pe ordonanţa privind guvernanţa corporativă pentru conducerea Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) şi pentru companiile din energie.
Marcel Ciolacu a spus: "Noi avem nişte reforme de dus la îndeplinire, în cererea de plată numărul 3. Noi am făcut procedurile pe legislaţia românească. Dânşii (n.red. - Comisia Europeană) au constatat că există la aceste proceruri anumite incompatibilităţi din punctul lor de vedere. Astăzi la Bruxelles este secretarul general al Guvernului, cu ministrul Transporturilor şi ministrul Energiei să aibă discuţie aplicată cu tehnicul Comisiei Europene, despre fiecare companie şi fiecare punct în parte. Am discutat cu colegii mei după primele întâlniri. La AMEPIP, Comisia are foarte multe de reproşat, dar nu că s-a încălcat legea. Ci că procedura din punctul lor de vedere nu a fost transparentă, cum este în celelalte ţări. Eu, în calitate de prim-ministru voi cere în primul rând demisia celor care au urmat procedura legală. Dar noi mai avem de implementat şi reformele pentru aderarea la OECD. Acolo sunt modificări la legislaţie să nu se mai întâmple. În şedinţa de Guvern, vom face modificări la legislaţie să nu se mai întâmple acest lucru. Şi aşa am închis ţinta din OECD, şi cu jalonul din cererea de plată numărul 3. O să vorbesc cu cei care au câştigat pe procedura din 109 (n.red. - ordonanţa privind guvernanţa corporativă) să îşi dea demisia şi să refacem procedura dacă la această concluzie a ajuns Comisia. Dar nu a încălcat nimeni legea. Alea au fost procedurile. De exemplu, au fost membrii consiliului de supraveghere care erau membrii interimari. Ei au intrat în selecţie pe OUG 109. Unii au fost aleşi, alţii nu au fost".
Premierul a spus că a discutat problema cu Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, şi că a ajuns la concluzia că trebuie reluată procedura de selecţie şi numire a conducerii AMEPIP.
Declaraţia şefului Guvernului vine după ce Comisia Europeană a trimis un document Executivului de la Bucureşti că suspectează un conflict de interese şi incompatibilitate la conducerea AMEPIP.
După apariţia în presă a documentului respectiv, preşedintele AMEPIP, Mihai Precup şi vicepreşedintele Victor Moraru au declarat că nu au motive pentru a-şi da demisia, deoarece nu au încălcat legea. Se pare însă, în urma declaraţiilor lui Marcel Ciolacu, că vor fi nevoiţi să plece de la conducerea agenţiei şi să reia de la capăt procedura de selecţie pentru a fi renumiţi în funcţiile respective.