Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă au demisionat în aceeaşi zi în care în urmă cu trei ani înfiinţau coaliţia de guvernare PSD-PNL: 25 noiembrie. Ciolacu a demisionat de la preşedinţia PSD, pentru că s-a culcat finalist al alegerilor prezidenţiale şi s-a trezit dimineaţă pe locul trei, după ce Elena Lasconi i-a luat caimacul cu 2.742 de voturi mai multe decât cele obţinute de social-democrat. Ciucă a demisionat de la şefia PNL, pentru că s-a îmbătat cu apă rece şi a reuşit, din postura de ostaş în slujba ţării, să obţină cel mai mic scor electoral al liberalilor din participarea lor de-a lungul ultimilor 34 de ani la alegerile prezidenţiale: 8,79%, adică 811.952 de voturi obţinute la nivel naţional din cele 9.242.198 voturi valabil exprimate.
Călin Georgescu şi Elena Lasconi se vor confrunta în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale ce va avea loc în 8 decembrie, după ce duminica trecută, la primul tur de scrutin, ei s-au clasat pe primele două locuri în cursa electorală. Conform rezultatelor parţiale înregistrate la 99,5% din secţiile de votare, candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,94% (2.120.404 voturi), situându-se pe primul loc. Elena Lasconi, reprezentanta Uniunii Salvaţi România (USR), a înregistrat 19,18% (1.772.503 voturi), depăşindu-l la limită pe premierul în funcţie, Marcel Ciolacu, care a obţinut doar 19,15% (1.769.761 voturi). Această situaţie marchează o premieră în istoria post-comunistă a României, fiind prima dată când Partidul Social Democrat (PSD) nu are un candidat în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.
După anunţarea rezultatelor, Elena Lasconi a declarat: "Am intrat în această cursă cu dorinţa de a aduce o schimbare reală în România. Faptul că am ajuns în turul al doilea este o dovadă că românii îşi doresc o altfel de politică, bazată pe transparenţă şi integritate. Le mulţumesc tuturor celor care au avut încredere în mine şi îi invit pe toţi să continuăm acest drum împreună".
Imediat, reprezentanţii partidelor Reper şi Drept au anunţat că respectivele formaţiuni politice se vor alătura USR, PMP, Forţei Democrate şi altor partide politice de dreapta, pentru a o sprijini pe Elena Lasconi în turul II al alegerilor prezidenţiale. Potrivit unui comunicat de presă postat pe pagina oficială de Facebook a copreşedintei Ramona Strugariu, Reper cere realizarea unui "cordon sanitar împotriva extremismului putinist şi maximă responsabilitate politică".
În documentul citat se mai arată: "Extremismul şi putinismul nu mai sunt doar pericole externe; ele sunt deja prezente aici, acasă. Avem în turul doi la alegerile prezidenţiale un candidat mai radical decât AUR. Asta spune ceva despre eşecul politicii de până acum şi despre România uitată: cei vulnerabili, cei ignoraţi în nevoile lor, cei tăcuţi şi sătui de minciuni. Partidele responsabile pentru rănile adânci din societate să se trezească, în al 12-lea ceas. Nu ne putem permite să ajungem idioţii utili ai Kremlinului. Este timpul să strângem rândurile şi să luptăm împreună pentru a proteja Preşedinţia şi a transforma Parlamentul României într-un scut care apără democraţia, prosperitatea şi progresul României. (...) Rezultatul alegerilor prezidenţiale din România a scos la iveală un adevăr dureros: eşecul şi impotenţa guvernărilor de până acum, lipsa de unitate a forţelor democratice, reformiste şi faptul că au fost prea puţine astfel de voci în Parlament ne costă dezastrul de acum".
Vlad Gheorghe, preşedintele partidului DREPT, a scris pe pagina oficială de pe aceeaşi reţea de socializare: "Victorie! E drept turul 2 fără PSD. E victoria voastră şi mă înclin. Aţi arătat că se poate, le-aţi arătat că nu sunt zei. Dar am şi un mesaj pentru cei care bagă capul în poza câştigătoare: nu stricaţi rezultatul cu aroganţe. Pentru că nu e rezultatul vostru".
De partea cealaltă, George Simion şi Diana Şoşoacă au anunţat că AUR şi SOS îl vor susţine în turul II pe Călin Georgescu.
"Poporul român a vorbit şi este timpul să fie ascultat. PSD şi PNL vor dispărea din configuraţia viitoare a României. Este timpul să facem ce trebuie. Îndemn pe toată lumea să meargă la vot pe 1 şi 8 decembrie şi să lăsăm poporul român să decidă în continuare. Este nevoie de calm şi este nevoie să slujim românii. Sunt bucuros că suveranismul a ieşit pe primul loc. Sunt bucuros că acuzaţiile acelea că noi am fi făcut aranjamente cu unii şi alţii se dovedesc a fi false", a afirmat George Simion, într-un videoclip postat pe pagina oficială de Facebook.
În schimb, Diana Şoşoacă, după ce a afirmat imediat după scrutin că Georgescu este omul lui Soros şi al Mossadului, a declarat ieri la Realitatea Plus că SOS îi va acorda voturile lui Călin Georgescu în turul II al prezidenţialelor.
"Partidul SOS nu va vota niciodată PSD, PNL sau USR. De aceea, partidul SOS va merge înainte sprijinindu-l pe Călin Georgescu, pentru că în acest moment avem nevoie de parlament şi prim-ministru cu majoritate, fără ajutor din partea altor partide", a declarat Diana Şoşoacă potrivit sursei citate.
• Convulsii interne în PSD şi PNL
Rezultatele neaşteptate de duminica trecută au generat tensiuni în interiorul principalelor partide politice. În PSD, eşecul lui Marcel Ciolacu de a accede în turul al doilea a declanşat discuţii privind demiterea conducerii actuale. Mai mulţi lideri regionali şi membri influenţi ai partidului solicită convocarea unui congres extraordinar pentru a analiza cauzele înfrângerii şi pentru a decide asupra unei noi conduceri.
Marcel Ciolacu a precizat ieri că şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al PSD, că nu va candida pentru această funcţie la viitorul congres al social-democraţilor. Liderul PSD a mai spus că partidul nu va contesta turul I al alegerilor prezidenţiale, chiar dacă diferenţa dintre el şi Elena Lasconi este una mică, de 2000 de voturi, şi a afirmat că a sunat-o pe candidata USR la prezidenţiale pentru a o felicita pentru intrarea în turul al II-lea.
Victor Ponta, fost premier şi recent revenit în PSD, a afirmat însă că în acest moment nu este nevoie de nicio demisie şi că social-democraţii trebuie să se concentreze pe alegerile parlamentare din 1 decembrie, deoarece în actualele condiţii acestea reprezintă o altă luptă pentru apărarea democraţiei.
"Dragă popor pesedist! Dragă Marcel-camaradul meu! Am trăit împreună multe victorii şi multe înfrângeri. Acum nu e timp de lamentări, reproşuri sau bătălii interne; nu e timp de demisii sau abandon. Duminică este următoarea bătălie şi eu cred cu tărie că încă o putem câştiga. Este o zi esenţială pentru votanţii de stânga, pentru primarii şi aleşii noştri locali, pentru militanţi şi toti cei care înseamnă PSD. Guvernarea ţării în aceste momente atât de grave este fundamentală şi nimeni nu ştie mai bine decât PSD să guverneze în momente de criză. Haideţi să strângem rândurile şi să le arătăm oamenilor că nu îi abandonăm acum!", a scris Ponta pe pagina oficială de Facebook.
Situaţia este similară şi în rândurile Partidului Naţional Liberal (PNL), unde candidatul Nicolae Ciucă a obţinut un scor sub aşteptări. Liderii importanţi din partid au cerut demisia actualei conduceri şi reorganizarea formaţiunii înaintea alegerilor parlamentare programate pentru 1 decembrie.
Adrian Cozma, lider PNL Satu Mare, a afirmat: "Rezultatele obţinute sunt dezamăgitoare şi arată că strategia actualei conduceri nu a fost eficientă. Este timpul pentru o schimbare şi pentru o nouă abordare care să ne readucă pe drumul cel bun. Primul mandat al lui Iohannis a fost unul care ne-a ajutat; al doilea ne-a îngropat".
Dan Vîlceanu, fost ministru de finanţe în guvernarea Cîţu şi fost secretar general al PNL, a declarat: "Partidul are nevoie de o reformă profundă. Actuala conducere trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru eşec şi să facă un pas înapoi pentru a permite apariţia unei noi echipe capabile să recâştige încrederea electoratului".
Cert este că Nicolae Ciucă şi-a înaintat şi el demisia din funcţia de preşedinte al PNL. Într-un mesaj video, postat pe pagina oficială de Facebook, Nicolae Ciucă a declarat: "Dragi români, vă mulţumesc pentru încrederea acordată! Demisionez din funcţia de preşedinte al PNL. Dragi români, am înţeles ce aţi dorit să ne transmiteţi! În ciuda greşelilor pe care le-am făcut, am învăţat lecţia pe care ne-a transmis-o electoratul şi vom respecta decizia românilor. Partidele tradiţionale, chiar şi aşa, cu multe erori de programare, sunt cele care trebuie să ţină România unită".
În perioada următoare, interimarii de la conducerea celor două partide vor asigura activităţile pentru alegerile din 1 decembrie şi 8 decembrie, urmând ca ulterior să fie organizate congrese extraordinare în care membrii de partid vor alege noile echipe de conducere.
Opinia Cititorului