• Creşterea economiei nu se ridică, însă, la nivelul aşteptărilor
Economia Marii Britanii şi-a reluat creşterea în ultimul trimestru din 2009, ca urmare a expansiunii serviciilor şi producţiei industriale.
Ieşind din cea mai lungă perioadă de recesiune din istoria sa, economia britanică a crescut cu 0,1% în ultimele trei luni din 2009, faţă de trimes-trul al treilea, potrivit cifrelor anunţate ieri, de Biroul Naţional de Statis-tică. Analiştii aşteptau, însă, o expansiune mai mare: +0,4%.
"Ritmul de creştere este dezamăgitor", a declarat Simon Hayes, economist-şef la "Barclays Capital", fost oficial al "Bank of England". În opinia sa, "redresarea va fi inegală".
Conducerea Bank of England urmează să analizeze, respectiv să decidă, săptămâna viitoare, cu privire la eventuala oprire a achiziţiilor de obligaţiuni. În plus, banca centrală va avea pe agendă pregătirea pentru eliminarea stimulentelor de urgenţă.
Slaba redresare a economiei Marii Britanii ar putea împiedica eforturile premierului Gordon Brown de a câştiga alegerile din luna iunie. Luni, Brown declara că este încrezător că Marea Britanie iese din recesiune, chiar dacă economia "rămâne fragilă". Oficialul de la Londra a mai spus că cea mai mare greşeală pe care o pot face autorităţile britanice ar fi renunţarea prematură la măsurile de stimulare a economiei.
Recesiunea Marii Britanii a durat şase trimestre consecutive, perioadă în care economia acestei ţări a pierdut 6 procente. În 2009, economia britanică a scăzut cu 4,8% faţă de 2008, acesta fiind cel mai important declin de după 1949.
În ultimul trimestru din 2009, scăderea PIB-ului britanic a fost de 3,2% comparativ cu perioada similară din 2008. Analiştii preconizau o scădere de 3%.
Serviciile, care aduc 76% din PIB-ul Marii Britanii, au crescut cu 0,1% în ultimul trimestru din 2009, acelaşi ritm de expansiune înregistrându-l şi producţia industrială.