Marea Britanie a ieşit din recesiune

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 ianuarie 2010

Bank of England va decide, săptămâna viitoare, dacă va stopa achiziţiile de obligaţiuni, după ce a cumpărat titluride 200 de miliarde lire sterline (325 miliarde de dolari).

Bank of England va decide, săptămâna viitoare, dacă va stopa achiziţiile de obligaţiuni, după ce a cumpărat titluride 200 de miliarde lire sterline (325 miliarde de dolari).

Creşterea economiei nu se ridică, însă, la nivelul aşteptărilor

Economia Marii Britanii şi-a reluat creşterea în ultimul trimestru din 2009, ca urmare a expansiunii serviciilor şi producţiei industriale.

Ieşind din cea mai lungă perioadă de recesiune din istoria sa, economia britanică a crescut cu 0,1% în ultimele trei luni din 2009, faţă de trimes-trul al treilea, potrivit cifrelor anunţate ieri, de Biroul Naţional de Statis-tică. Analiştii aşteptau, însă, o expansiune mai mare: +0,4%.

"Ritmul de creştere este dezamăgitor", a declarat Simon Hayes, economist-şef la "Barclays Capital", fost oficial al "Bank of England". În opinia sa, "redresarea va fi inegală".

Conducerea Bank of England urmează să analizeze, respectiv să decidă, săptămâna viitoare, cu privire la eventuala oprire a achiziţiilor de obligaţiuni. În plus, banca centrală va avea pe agendă pregătirea pentru eliminarea stimulentelor de urgenţă.

Slaba redresare a economiei Marii Britanii ar putea împiedica eforturile premierului Gordon Brown de a câştiga alegerile din luna iunie. Luni, Brown declara că este încrezător că Marea Britanie iese din recesiune, chiar dacă economia "rămâne fragilă". Oficialul de la Londra a mai spus că cea mai mare greşeală pe care o pot face autorităţile britanice ar fi renunţarea prematură la măsurile de stimulare a economiei.

Recesiunea Marii Britanii a durat şase trimestre consecutive, perioadă în care economia acestei ţări a pierdut 6 procente. În 2009, economia britanică a scăzut cu 4,8% faţă de 2008, acesta fiind cel mai important declin de după 1949.

În ultimul trimestru din 2009, scăderea PIB-ului britanic a fost de 3,2% comparativ cu perioada similară din 2008. Analiştii preconizau o scădere de 3%.

Serviciile, care aduc 76% din PIB-ul Marii Britanii, au crescut cu 0,1% în ultimul trimestru din 2009, acelaşi ritm de expansiune înregistrându-l şi producţia industrială.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb