Guvernul britanic a anunţat, ieri, că vânzarea a jumătate din participaţia de 30% din acţiunile deţinute de stat la "Royal Mail" i-a adus suma de 750 milioane de lire sterline (1,2 miliarde de dolari), adăugând că nu mai există motive ca să mai deţină acţiuni la operatorul poştal controlat în întregime de stat până în 2013, conform Reuters, transmite Agerpres.
În luna octombrie 2013, Guvernul britanic a vândut un prim pachet de 60% din acţiunile "Royal Mail", la un preţ de 330 de pence pe acţiune, şi ulterior a fost criticat de opoziţie şi sindicate pentru că a vândut la un preţ prea mic, în condiţiile în care ulterior titlurile "Royal Mail" au crescut cu 87%.
Acţiunile înstrăinate miercuri către o serie de investitori instituţionali au fost plasate la un preţ unitar de 500 de pence.
Ministru britanic al afacerilor, Sajid Javid, a apreciat că vânzarea acţiunilor "Royal Mail" a reprezentat o afacere bună pentru contribuabili. "Royal Mail are, acum, capacitatea să acceseze fondurile de care are nevoie pentru a-şi asigura un viitor sustenabil şi a se adapta la modificările de pe piaţă. Guvernul nu vede niciun motiv pentru a mai păstra o participaţie la Royal Mail", a spus Sajid Javid.
Într-un discurs ţinut miercuri, ministrul britanic de finanţe, George Osborne, a precizat că Guvernul va distribui aproximativ un procent din acţiunile "Royal Mail" către angajaţii companiei, care deţin deja 10% din capital din 2013.
"Royal Mail" domină piaţa serviciilor poştale din Marea Britanie, chiar dacă monopolul său de 350 de ani asupra livrărilor de scrisori a luat sfârşit în 2006, ca urmare a liberalizării pieţei.