Marea Britanie ar putea pierde până la 56 de miliarde de lire sterline (84 de miliarde de dolari) pe an până în 2030, dacă va ieşi din Uniunea Europeană, potrivit unui raport publicat ieri de centrul de reflecţie Open Europe, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
Raportul analizează patru posibile scenarii pentru o ipotetică ieşire din Uniunea Europeană a Marii Britanii la 1 ianuarie 2018. În cel mai prost scenariu, cel al unei ieşiri ostile din UE, Produsul Intern Brut al Marii Britanii ar fi cu 2,2% mai mic decât dacă ar fi rămas în UE. La polul opus, în cel mai optimist scenariu, conform căruia Marea Britanie ar ajunge la un acord de liber schimb cu restul UE şi ar elimina barierele comerciale cu restul lumii, Produsul său Intern Brut ar creşte cu 1,6%. Cel mai bun scenariu al unui eventual exit presupune o dereglementare semnificativă şi deschiderea Marii Britanii la competiţia venită din partea altor ţări, susţine Open Europe.
Cele mai probabile scenarii prevăd fie o diminuare cu 0,8% a PIB-ului până în 2013 respectiv un câştig de 0,6% în aceeaşi perioadă, în funcţie de mixul de politici. În plus, cele mai bune trei scenarii cer Marii Britanii să se abţină să limiteze imigraţia.
Directorul Open Europe, Mats Persson, a declarat: "Genul de economie deschisă de care Marea Britanie ar avea nevoie în afara UE nu este compatibilă cu o politică de migraţie a forţei de muncă foarte restrictivă. Dacă îţi deschizi comerţul şi economia la mai multă competiţie din partea restului lumii şi reduci dramatic oferta de forţă de muncă, atunci devi şi mai puţin competitiv".
Premierul David Cameron a făcut din organizarea unui referendum pentru ieşirea din UE a Marii Britanii un element important al strategiei Partidului Conservator pentru menţinerea la putere. Cameron a promis de asemenea că va limita accesul imigranţilor la sistemul de asistenţă socială din Marea Britanie dacă conservatorii câştigă alegerile din data de 7 mai.