Marea Britanie va avertiza în această săptămână că se va abate de la acordul pentru Brexit

S.B.
Internaţional / 20 iulie 2021

Marea Britanie va avertiza în această săptămână că se va abate de la acordul pentru Brexit

Marea Britanie va avertiza în această săptămână că se va abate de la acordul pentru Brexit, dacă Uniunea Europeană nu va dovedi flexibilitate faţă de Irlanda de Nord, au declarat o sursă britanică şi trei surse din UE, o posibilitate care poate perturba acordul negociat în ultimii cinci ani, informează news.ro.

Abaterea de la aşa-numitul Protocol al Irlandei de Nord este un pas riscant: scopul său este de a preveni ca Brexitul să perturbe pacea delicată adusă în Irlanda de Nord de un acord convenit în 1998, semnat de SUA, care a pus capăt unor trei decenii de conflicte sectare.

Primul ministru Boris Johnson, care a semnat acordul Brexit din 2020, a fost consternat de protocolul care a impus documente şi verificări despre care Londra spune că ar putea împiedica alimentele britanice, cum ar fi cârnaţii, să intre în Irlanda de Nord.

David Frost, ministrul britanic care conduce negocierile privind Brexitul, se pregăteşte să anunţe o schimbare potenţial semnificativă a protocolului, care ar putea avea consecinţe de anvergură asupra relaţiei cu UE, a spus una dintre surse.

Planurile sunt lucrate de Downing Street. Frost urmează să informeze Parlamentul miercuri despre acest subiect şi va prezenta, de asemenea, un raport despre Brexit.

După articolul Reuters, Frost le-a spus parlamentarilor că protocolul nu era sustenabil în forma sa actuală şi că, dacă nu se va putea ajunge la un acord, atunci Londra ar lua în considerare toate opţiunile, inclusiv acţiunea unilaterală, prin intermediul articolului 16 din protocol.

"Toate opţiunile sunt pe masă. Am spus că nu este durabil în modul în care funcţionează în acest moment, lucrurile trebuie să se schimbe", a declarat Frost, când a fost întrebat dacă ar lua în considerare declanşarea articolului 16.

Frost a spus că nu este încă clar dacă este posibilă sau nu o reechilibrare fundamentală a protocolului.

Bruxelles-ul se aşteaptă ca Frost să preseze pentru o abatere de la protocol, cu excepţia cazului în care UE este de acord să facă compromisuri, a declarat un diplomat UE care a fost informat despre discuţiile cu negociatorii britanici.

"Nu vom fi de acord cu redeschiderea protocolului irlandez", a declarat o a treia sursă, un înalt oficial al UE.

Înaltul oficial al UE şi un al doilea diplomat al UE au spus că Londra va încerca şi eliminarea Curţii Europene de Justiţie (CEJ) din procesul de arbitraj.

Păstrarea păcii în Irlanda de Nord protejând în acelaşi timp piaţa unică a UE, dar fără divizarea Regatului Unit, a fost întotdeauna cea mai dificilă enigmă a Brexitului, de la referendumul din 2016.

De când Regatul Unit a ieşit din orbita blocului european la 1 ianuarie, Johnson a întârziat unilateral punerea în aplicare a unor dispoziţii ale protocolului şi Frost a spus că protocolul este nesustenabil.

Frost insistă asupra unui acord veterinar personalizat, bazat pe echivalenţă, despre care Londra spune că ar elimina necesitatea controalelor asupra mărfurilor care trec din Marea Britanie în Irlanda de Nord.

Marea Britanie susţine că ar trebui să existe o abordare mai flexibilă a normelor agroalimentare pentru a limita impactul asupra vieţii de zi cu zi şi va explica clar care sunt opţiunile şi riscurile.

Acordul de pace din 1998 a adus sfârşitul "Problemelor" - trei decenii de conflict între militanţii naţionalişti catolici irlandezi şi paramilitarii "loiali" pro-britanici, în care au fost ucise 3.600 de persoane.

O frontieră terestră irlandeză deschisă este văzută ca fiind crucială pentru spiritul acordului, urmărind să protejeze pacea, comerţul liber şi călătoriile pe insulă. Dar asta a devenit o problemă după votul Brexit din 2016.

UE nu a putut închide frontiera terestră dintre Irlanda de Nord şi Irlanda, dar s-a temut că ar putea deveni o uşă din spate pe piaţa unică a UE. Rezultatul a fost "Protocolul privind Irlanda / Irlanda de Nord", de 63 de pagini, care menţine efectiv Irlanda de Nord pe piaţa unică a UE pentru mărfuri şi ca Irlanda de Nord să aplice normele vamale ale UE în porturile sale.

Dar, prin verificarea unor mărfuri care traversează Marea Britanie continentală şi Irlanda de Nord, mulţi unionişti pro-britanici spun că protocolul a încălcat acordul de pace din 1998. Grupurile paramilitare loialiste i-au spus lui Johnson în martie că retrag temporar sprijinul acordului de pace din cauza îngrijorărilor legate de acordul Brexit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb