Mărfuri în valoare de peste 2,3 miliarde de dolari - tranzacţionate la Bursa din Iran, într-o lună

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 octombrie 2022

Sursa foto: https://twitter.com/iranexchange

Sursa foto: https://twitter.com/iranexchange

O cantitate de 10.619.520 de tone de mărfuri, în valoare de peste 2,3 miliarde de dolari, a fost tranzacţionată la Iran Mercantile Exchange (IME - Bursa de Mărfuri din Iran) în ultima lună calendaristică iraniană Shahrivar (încheiată pe 22 septembrie), anunţă Departamentul de Relaţii Publice şi Afaceri Internaţionale al IME, conform Tehran Times.

Sursa precizează că 1,719 milioane de tone de mărfuri evaluate la aproape 850 de milioane de dolari au fost tranzacţionate pe platformele interne şi de export pentru petrol şi produse petrochimice. Printre materiile prime tranzacţionate pe aceste platforme se numără bitum, produse polimerice, lubrifianţi industriali, chimicale, sulf, petrol, izolaţii.

În plus, bursa a înregistrat tranzacţii cu 8,812 milioane de tone de mărfuri în valoare de peste 1,5 miliarde de dolari pe platforma destinată metalelor şi mineralelor. Mărfurile tranzacţionate pe această platformă includ ciment, oţel, minereu de fier, fier spongios, aluminiu, zinc, cupru, concentrat de molibden, concentrat de metale preţioase şi lingouri de aur. Pe piaţa secundară a IME s-au tranzacţionat 87.534 de tone de mărfuri.

Valoarea tranzacţiilor derulate la Bursa de Mărfuri din Iran a crescut cu 102%, iar volumul tranzacţiilor - cu 128% în ultimul an calendaristic iranian (1400, încheiat pe 20 martie), care a fost cel mai mare nivel de expansiune din istoria bursei.

Datele statistice arată că, anul trecut, pe lângă noi recorduri în volumul şi valoarea tranzacţiilor cu diferite produse, s-au înregistrat zece recorduri privind valoarea totală şi tranzacţiile fizice. Recorduri au fost consemnate în privinţa volumului şi valorii tranzacţiilor cu produse industriale şi petrochimice şi petroliere.

IME este una dintre cele patru pieţe majore de valori ale Iranului. Celelalte trei sunt Bursa de Valori din Teheran (Tehran Stock Exchange - TSE), piaţa OTC a Iranului (Iran Fara Bourse - IFB) şi Bursa de Energie din Iran (Iran Energy Exchange - IRENEX).

Exportul de produse petroliere din Iran a crescut cu 40% în primul semestru

Valoarea exporturilor de produse petroliere ale Iranului a crescut cu 40% în prima jumătate a actualului an calendaristic iranian (21 martie-22 septembrie), în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat Hamid Hosseini, directorul Uniunii Exportatorilor de Petrol, Gaz şi Produse Petrochimice din Iran (OPEX), citat de Tehran Times.

Hamid Hosseini a subliniat că, deşi exportul din cele şase luni indică o creştere cu 40% a valorii mărfurilor livrate, volumul a scăzut cu 20% în ritm anual. Principalele produse de export au inclus gaz petrolier lichefiat (GPL), polimeri, metanol, bitum şi lubrifianţi industriali.

"Sperăm că vom putea menţine cota de 55% a industriei procesatoare de petrol şi gaze în exporturile ţării", a mai spus Hosseini.

Industriile iraniene, afectate de blocarea internetului

Blocarea internetului în Iran, decisă de guvern pentru oprirea protestelor din ţară, a început să aibă un impact extrem de dăunător asupra mai multor industrii, inclusiv a producţiei de alimente, medicamente şi oţel, conform sectorului privat, anunţă Iran International.

Oficialii din mediul privat au avertizat în mod repetat cu privire la pagubele masive pe care întreruperea internetului (de şase săptămâni) le provoacă ciclului de producţie şi efectul său distructiv asupra mijloacelor de trai a milioane de oameni.

Vicepreşedintele Camerei de Comerţ din Iran, Hossein Selahvarzi, a declarat recent pentru agenţia iraniană de ştiri ILNA că producţia multor mărfuri, inclusiv produse lactate, medicamente, textile şi oţel a fost afectată. "Este naiv să credem că întreruperea internetului şi filtrarea atâtor site-uri web, a programelor online şi platformelor vor afecta doar întreprinderile mici", a adăugat Selahvarzi. Domnia sa a explicat că multe operaţiuni, inclusiv de logistică, marketing şi vânzări, dar şi tranzacţiile financiare în valută străină sunt afectate, iar întreruperea va determina o scădere a vânzărilor şi profiturilor companiilor, ceea ce le va forţa să concedieze lucrători într-o economie deja sub presiune.

Întreprinderile mici, în special cele din propriile locuinţe sau micile ferme din zonele rurale, s-au bazat în mare măsură pe Instagram pentru publicitate şi WhatsApp pentru comunicarea cu potenţialii clienţi. Guvernul a blocat în mod special aceste două aplicaţii folosite de protestatari, afectându-le activitatea.

Potrivit lui Selahvarzi, tulburările actuale şi lipsa accesului la internet au dus şi la anularea vizitelor şi a planurilor de cooperare ale oficialilor din comerţul exterior şi ale oamenilor de afaceri.

Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna noiembrie era de 95 de euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a urcat ulterior la 102 euro, iar la ora 11.35 atingea 101 euro.

Situaţia din această iarnă în ceea ce priveşte securitatea aprovizionării cu gaze "este confortabilă", a afirmat ieri Catherine MacGregor, directorul general al importatorului francez de gaze Engie, transmite Reuters.

"Astăzi, situaţia pentru această iarnă este destul de confortabilă din punctul de vedere al gazelor", a declarat Catherine MacGregor, adăugând: "Situaţia privind securitatea aprovizionării cu gaze în Europa este ceva la care lucram extrem de mult chiar şi înainte de izbucnirea războiului".

Gazele din Rusia reprezintă acum mai puţin de 4% din importurile Engie, faţă de 17% înaintea războiului din Ucraina, iar în ultimele luni livrările au scăzut la doar 1,5 TWh, a anunţat recent grupul francez de utilităţi, conform Agerpres.

...............................................

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna decembrie a scăzut cu 1,3% în prima parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 92,06 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în decembrie a coborât cu 1,4%, la 83,42 dolari barilul la ora locală 07.35.

Lumea încă are nevoie de ţiţeiul din Rusia pentru aprovizionarea pieţei, în pofida plafonării preţului, iar "un nivel de petrol rusesc de 80% - 90% este încurajator" pentru a face faţă cererii, a afirmat ieri Fatih Birol, şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), conform Reuters.

Încă nu au fost stabilite detaliile privind plafonarea preţului petrolului rusesc, a explicat Birol la "Săptămâna internaţională a energiei", care se desfăşoară la Singapore.

Plafonul este menit să limiteze veniturile Moscovei din petrol, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către trupele ruseşti. Deşi pot fi exploatate cantităţi imense din rezervele strategice de petrol în eventualitatea întreruperii livrărilor, nu este discutată în prezent o altă punere în circulaţie a rezervelor strategice, a explicat şeful IEA, potrivit Agerpres.

De asemenea, Birol a declarat că IEA se aşteaptă la majorarea capacităţilor de energie regenerabilă la aproape de 400 gigawaţi în 2022, un avans de 20% faţă de 2021.

Multe ţări europene şi din alte regiuni accelerează instalarea capacităţilor de energie regenerabilă, reducând procesele de obţinere a licenţelor şi permiselor, pentru a înlocui gazele ruseşti, susţine Birol.

IEA se aşteaptă ca, în 2023, consumul de petrol să crească cu 1,7 milioane bpd.

...............................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a scăzut cu 0,4%, la 1.647,10 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 07.35, cea spot - cu 0,3%, la 1.644,82 dolari/uncie.

...............................................

Preţul grâului cu livrare în luna decembrie a coborât cu 0,8% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 8,32 dolari/buşel la ora locală 07.36, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie - cu 0,4%, la 6,78 dolari/buşel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb