Mari companii petroliere, amendate în Cipru pentru cartel

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 noiembrie 2017

Mari companii petroliere, amendate în Cipru pentru cartel

Autoritatea de reglementare a concurenţei din Cipru (CPC) a amendat unele companii petroliere majore cu aproape 21 de milioane de euro pentru că s-au înţeles pentru stabilirea preţurilor combustibililor în benzinării.

CPC a informat că a sancţionat "Petrolina Holdings", "Lukoil", "ExxonMobil" şi "Greek Petroleum" cu 20,7 milioane de euro după ce a descoperit că aceste companii au fost implicate în fixarea de preţuri cu proprietarii benzinăriilor.

Ancheta derulată de autorităţi priveşte perioada 1 octombrie 2004 - 22 decembrie 2006. Conform autorităţii, încălcarea normelor de concurenţă s-a produs până în 3 decembrie 2015.

CPC a anunţat că societăţile amintite au obstrucţionat, restricţionat sau denaturat concurenţa pe teritoriul ţării.

CPC a impus amenzile în funcţie de cota de piaţă a companiilor. "ExxonMobil" a primit o amendă de circa 8,6 milioane de euro, "Petrolina" - de 5,7 milioane de euro, "Hellenic Petroleum" - de 5 milioane, iar "Lukoil" - de 1,2 milioane.

Autoritatea a informat: "CPC îndeamnă companiile să pună punct imediat încălcării legii şi să evite repetarea, în viitor, a unor astfel de practici sau acţiuni care să afecteze principiile liberei concurenţe".

Ancheta a fost lansată în 2014, după ce CPC a primit informaţii potrivit cărora preţul combustibililor din Cipru nu scade corelat cu declinul cotaţiilor ţiţeiului pe pieţele internaţionale.

Preşedintele CPC, Loukia Christodoulou, a declarat că în această anchetă au fost implicaţi importatori de combustibili, distribuitori en-gros şi retail, magazine, ca să poată fi stabilită infracţiunea de cartel.

În 2009, CPC a descoperit că societăţile petroliere sunt implicate în stabilirea de preţuri şi practici comerciale incorecte. Preşedintele de atunci al autorităţii, Costakis Christoforou, a amendat societăţile cu 43 de milioane de euro.

Grupurile de consumatori din Cipru au acuzat, în mai multe rânduri, statul şi distribuitorii de combustibili de complicitate în menţinerea preţurilor ridicate la pompă, ceea ce a permis guvernului să colecteze mai multe taxe, iar "corporaţiile lacome" să-şi umfle profiturile.

În ianuarie anul acesta, Parlamentul de la Nicosia a ameninţat că va lansa un proiect de lege care să forţeze importatorii de combustibili să dezvăluie imediat costul achiziţiilor, astfel încât să facă lumină în privinţa politicilor lor de preţ.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Autoritati se vede?

    1. ????

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb