Maria Rousseva, CEO BRD-Groupe Societe Generale: "Ţintim în continuare poziţia a treia în piaţă"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 februarie 2024

Maria Rousseva, CEO BRD-Groupe Societe Generale: "Ţintim în continuare poziţia a treia în piaţă"

English Version

"Nu comentăm zvonurile", a spus directorul BRD privind o posibilă vânzare a băncii

Grupul financiar a raportat un profit de 1,65 miliarde lei anul trecut, în creştere cu 24%

Consiliul BRD va propune ca 60% din profitul băncii să fie distribuit ca dividende

BRD-Groupe Societe Generale (BRD) ţinteşte în continuare poziţia a treia în piaţă, a afirmat ieri Maria Rousseva, CEO al grupului financiar, cu ocazia conferinţei de presă în care instituţia şi-a prezentat rezultatele obţinute anul trecut, adăugând că nu comentează zvonurile apărute în presă săptămâna trecută privind o posibilă vânzare a băncii.

Maria Rousseva a spus: "BRD este o companie listată care trebuie să fie foarte responsabilă în privinţa a ceea ce comunică către toţi stakeholderii. Nu comentăm zvonuri, mai ales de acest gen. Dar este foarte important să menţionez faptul că grupul nostru, Societe Generale, are criterii foarte strict definite pe baza cărora îşi evaluează portofoliul subsidiarelor, al afacerilor. Poza BRD este foarte pozitivă. Suntem o bancă mare şi în creştere, într-o piaţă mare şi în creştere. În mod tradiţional am fost foarte sinergetici între companiile noastre, între liniile de afaceri ale grupului, iar rezultatele noastre solide sunt obţinute pe o bază comercială foarte solidă".

Recent a apărut în presă ştirea că Societe Generale, acţionarul majoritar al BRD, a angajat JP Morgan pentru a găsi un cumpărător pentru instituţia de credit din ţara noastră.

Directorul BRD a subliniat că, anul trecut, cota de piaţă a băncii pe partea de creditare s-a majorat cu 0,5%, creştere record pentru instituţia de credit.

"Competiţia puternică ajută ne ajută să ne îmbunătăţim. De pildă, dezvoltările legate de digitalizare s-au realizat şi datorită competiţiei pe care o avem din partea altor bănci. Aş spune că, pe de o parte, competiţia poate fi văzută ca o provocare pozitivă pentru că ne ajută să creştem. În calitate de manager al BRD vă pot spune că pentru noi este benefic să fim în concurenţă cu bănci puternice. Vom continua să ţintim poziţia a treia în piaţă şi am reuşit să ne creştem cota de piaţă. Avem o bază foarte solidă pentru acest lucru", a spus Maria Rousseva.

Conform directorului BRD, întotdeuna există oportunităţi de creştere atât în mod organic cât şi prin achiziţii. "BRD a preferat în ultimii ani strategia creşterii organice, iar acum se confirmă că acest lucru este posibil. Pentru acest an, planul este exact acelaşi. Pentru viitor nu putem spune cu siguranţă că acesta va fi singurul mod de creştere, dar în ultimii ani am crescut organic şi am demonstrat că putem să facem asta (...). Vorbind în general, piaţa este foarte atractivă iar BRD are o poziţie bună", a afirmat Maria Rousseva.

Poziţia a treia în piaţă a BRD este ameninţată de fuziunea dintre UniCredit şi Alpha Bank, care probabil se va finaliza în acest an şi a căror cotă de piaţă combinată s-ar ridica la 12%.

În octombrie anul trecut, BRD avea o cotă de piaţă de 10,17%, conform datelor Băncii Naţionale a României, preluate de Economedia.

Pentru anul trecut, BRD-Groupe Societe Generale a raportat un profit net consolidat preliminar de 1,65 miliarde de lei, cu 24% peste cel din anul anterior, în vreme ce venitul net bancar a urcat cu 11%, până la 3,83 miliarde de lei. La nivel individual, BRD a raportat un profit net de 1,63 miliarde de lei, cu 27% peste cel din anul 2022.

Conform raportului instituţiei de credit, principalele motoare de creştere ale veniturilor au fost volumele mai mari şi ratele ridicate ale dobânzilor de piaţă.

Veniturile nete din dobânzi au crescut 15% la nivel anual, până la 2,72 miliarde de lei la nivel consolidat, dinamica fiind temperată de cheltuieli mai mari, asociate în principal depozitelor la termen în creştere. Veniturile nete din comisioane au rămas destul de stabile faţă de nivelul din 2022, la 750,2 milioane de lei, pe fondul unor efecte de contrabalansare: venituri mai mici din activitatea cu carduri, având în vedere creşterea penetrării pachetelor de cont curent, în linie cu tendinţa pieţei, contracţia comisioanelor pentru tranzacţiile cu numerar, în principal pe un efect de bază, dar venituri în creştere din activităţile de creditare, asigurări şi pieţe de capital.

Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a atins 21% faţă de 15,9% în 2022, mai menţionează BRD.

Consiliul de Administraţie al băncii va propune un dividend corespunzător unei rate de distribuire de 60% din profitul net al băncii aferent anului 2023, respectiv un dividend brut de 1,407 lei pe acţiune.

Francezii de la Societe Generale deţin 60% din grupul financiar, în acţionariatul căruia se mai găsesc fonduri de pensii, fonduri de investiţii, SIF-uri şi persoane fizice.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb