Producătorii de energie verde propun ca autorităţile să amâne la plată doar 0,25 certificate/MWh, nu 1 certificat/MWh pentru energia eoliană şi cea hidro şi 2 certificate/MWh pentru energia fotovoltaică. În schimb, producătorii oferă energie ieftină pentru piaţa reglementată, astfel încât factura populaţiei să scadă.
Marii Consumatori Industriali de Energie susţin că propunerea producătorilor ascunde capcane şi că exis-tă riscul ca preţul energiei să crească şi nu să scadă, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Consumatorii afirmă că energia eoliană este volatilă şi echilibrarea acestor fluctuaţii se face cu ajutorul termocentralelor, care produc cea mai scumpă energie din sistem: "Prin invocarea unei scăderi ipotetice a preţului pentru consumatorii captivi, RWEA (asociaţia de profil din indus-tria eoliană) doreşte păs-trarea tuturor privilegiilor pentru producătorii de energie verde, o măsură care ar creşte preţul electricităţii pentru populaţie şi pentru toţi ceilalţi consumatori şi, de asemenea, ar putea pune în pericol siguranţa sistemului energetic naţional. Din cauza specificului de producţie, companiile din sectorul de energie eoliană nu pot, din punct de vedere tehnic, să livreze electricitate la un nivel constant, cu atât mai puţin pentru un consum profilat, aşa cum este cel de pe piaţa reglementată. Aceasta se transpune în costuri mai mari cu alimentarea cu electricitate şi într-o presiune mai mare pe termocentrale. Aceste inconsecvenţe în furnizare reprezintă costuri mai mari cu electricitatea, deoarece diferenţa pe care furnizorii de energie eoliană nu o pot acoperi, trebuie livrată de termocentrale. Ca urmare, factura finală a consumatorilor casnici şi a micilor consumatori va rămâne aceeaşi, în cel mai bun caz, sau ar putea să crească în funcţie de condiţiile meteo".
Consumatorii mai afirmă că producătorii de energie eoliană îşi vor păstra toate privilegiile, inclusiv preţul certificatelor verzi, numărul certificatelor verzi pe MWh produs, dar vor avea şi garanţia că vor vinde toată energia pe care o produc la un preţ fix, pe piaţa reglementată, indiferent de evoluţia pieţei libere. Ei cred că acest lucru va avea un impact direct nu numai asupra consumatorilor captivi pe care ar fi dispuşi să îi ajute, dar şi asupra întregii pieţe de energie din ţara noastră şi ar putea afecta eforturile autorităţilor de a creşte eficienţa termocentralelor. Astfel, toată energia mai scumpă va ajunge exclusiv pe piaţa liberă (OPCOM), rezultând preţuri mai mari pentru agenţii economici.