Marii exportatori agricoli insistă pe eliminarea subvenţiilor

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 februarie 2004

Grupul Cairns, care reuneşte cele 17 state exportatoare de produse agricole, caută să pună capăt subvenţiilor practicate de ţările puternic industrializate şi încearcă să ajungă la o înţelegere în acest sens cu Statele Unite, în cadrul unei reuniuni ministeriale care a început ieri, în localitatea San Jose din Costa Rica. În acest fel, grupul în-cearcă să deblocheze negocierile comerciale globale. Grupul Ca-ir-ns plănuieşte să adopte un document prin care să ceară înlăturarea subvenţiilor şi accesul pe pieţele dezvoltate. Sub-venţiile agricole de un miliard de dolari/zi, practicate în ţările puternic industrializate, sînt con-siderate chiar de către şeful Organizaţiei Mondiale a Comer-ţu-lui (OMC), Supachai Panitchpa-kdi, cel mai mare obstacol în calea liberalizării comerţului mon-dial. Responsabilul american pe pro-bleme comerciale, Robert Zoellick, care spune că a sfătuit, săptămîna trecută, ţările din OMC să elimine sub-ven-ţiile agricole, este invitatul special al manifestării, dat fiind că reprezentanţii grupului Cairns doresc să asculte poziţia aces-tuia "direct de la sursă".

Oficiali din Costa Rica spun că există semnale potrivit cărora OMC va ieşi din impasul în care a intrat în toamna anului trecut, în urma blocării negocierilor comerciale globale. Aces-ta a fost rezultatul neînţelegerilor pe marginea subvenţiilor agricole pe care le practică SUA şi Uniunea Europeană, sub-venţii criticate de ţările în curs de dezvoltare.

Grupul Cairns a fost fondat în 1986 şi este alăcătuit din Argentina, Australia, Bolivia, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, Filipine, Guatemala, Indonezia, Malaiezia, Noua Zeelandă, Paraguay, Africa de Sud, Thailanda şi Uruguay. Unele dintre aceste state fac parte şi din Grupul celor 20 de ţări care, la reuniunea de anul trecut de la Cancun, s-au opus vehement menţinerii subvenţiilor agricole în SUA şi UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb