Marii investitori caută ieşirile din fondurile imobiliare, dar ieşirile au fost blocate

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 ianuarie 2023

Marii investitori caută ieşirile din fondurile imobiliare, dar ieşirile au fost blocate
Călin Rechea

Pe pieţele internaţionale au început să apară semnale îngrijorătoare, care amintesc de fazele iniţiale ale crizei financiare globale din primul deceniu al acestui secol.

Atunci "simptomul" iniţial a fost blocarea ieşirilor din fonduri de hedging administrate în cadrul unor conglomerate financiare construite în jurul unor mari bănci internaţionale.

Acum este vorba despre blocarea ieşirilor din fonduri imobiliare administrate de giganţi financiari de talia BlackRock sau Blackstone.

Blackstone a deschis "balul" la începutul lui decembrie 2022, cel puţin din punct de vedere al expunerii în presă, odată cu "amânarea" retragerii investitorilor dintr-un fond imobiliar nelistat (BREIT). Cererile de răscumpărare au venit mai ales de la investitorii din Asia, după cum arăta atunci Bloomberg. Fenomenul trebuie interpretat în contextul în care astfel de fonduri nu sunt destinate micilor investitori care "joacă" la bursă, ci investitorilor care dispun de resurse financiare substanţiale.

Valoarea cererilor de răscumpărare a depăşit 5% din valoarea activelor nete ale fondului, de circa 69 de miliarde de dolari, la sfârşitul lunii noiembrie 2022.

Reuters a scris recent că Blackstone a reuşit să atragă de 4 miliarde de dolari de la University of California pentru fondul său de investiţii imobiliare (BREIT), după ce a oferit garanţii de un miliard de dolari.

Divizia de investiţii a universităţii americane, UC Investments, care administrează active de circa 152 de miliarde de dolari, şi-a dat acordul pentru a menţine cel puţin 6 ani investiţia în fondul BREIT administrat de Blackstone.

Blackstone a oferit o garanţie de un miliard de dolari pentru această investiţie sub forma propriilor investiţii în BREIT, din care vor fi plătite compensaţii pentru UC Investments dacă nu se obţine un randament anualizat minim de 11,25% până în ianuarie 2028.

După cum scrie Reuters, Blackstone a raportat cereri de răscumpărare de 3,8 miliarde de dolari din fondul său REIT în decembrie 2022, în creştere de la 3 miliarde în luna precedentă. Doar 4% din valoarea cererilor a fost rambursată investitorilor, respectiv 151 de milioane de dolari.

Anul 2023 a adus o altă surpriză negativă pentru investitori, ale cărei semnificaţii sunt deosebite, în condiţiile în care vine de la cel mai mare administrator de fonduri la nivel global, BlackRock.

Compania, care administrează active de peste 8 trilioane de dolari, a anunţat amânarea răscumpărărilor pentru un fond de investiţii imobiliare din Marea Britanie, cu o valoare de circa 3,5 miliarde lire sterline.

După cum scrie Financial Times, BlackRock UK Property Fund acceptă numai investitori instituţionali, iar retragerile se pot face doar trimestrial.

"Investitorii au intrat în panică, în condiţiile în care valoarea de piaţă a fondurilor a început să scadă, pe fondul creşterii inflaţiei şi a spectrului recesiunii", scrie Zerohedge.

BlackRock a anunţat investitorii în fondul său imobiliar din Marea Britanie că va amâna din nou plăţile scadente în decembrie 2022 în urma cererilor înaintate în septembrie 2022.

În aceste condiţii, valoarea netă a unităţilor de fond a înregistrat o scădere masivă în a doua jumătate a anului trecut, de aproape 20%, până la circa 42 lire sterline, conform datelor de la Financial Times (vezi graficul).

Publicaţia financiară subliniază că numărul cererilor de retragere a banilor a crescut puternic încă din vara anului trecut, însă rambursările se pot face doar după vânzarea unor active, proces care trebuie derulat într-o perioadă mai îndelungată, astfel încât vânzările să nu declanşeze un fenomen de contagiune.

Printre investitorii instituţionali cei mai nerăbdători se află fondurile de pensii, în special cele din categoria cu beneficii definite, care trebuie să asigure un nivel predefinit al plăţilor pentru pensionari.

După cum scrie Financial Times, valoarea medie a proprietăţilor comerciale din Marea Britanie a scăzut cu 17% în ultimele 6 luni, în condiţiile în care valoarea spaţiilor de depozitare, care reprezintă aproape jumătate din portofoliul BlackRock UK Property Fund, a scăzut cu 23%.

Cotidianul britanic The Telegraph scrie că şi alte fonduri de investiţii, cum sunt M&G, Schroders sau Columbia Threadneedle, au restricţionat retragerile investitorilor în ultimele luni.

Reprezentanţii M&G au declarat că sunt în continuare amînate retragerile din fondul Secured Property Income, cu o valoare de 4,6 miliarde de lire sterline. Majoritatea investitorilor din acest fond este reprezentată de fondurile de pensii cu beneficii definite.

Conform unei ştiri de la Reuters, fonduri de investiţii cu active imobiliare de circa 17 miliarde GBP din Marea Britanie aveau restricţii impuse asupra retragerilor în noiembrie 2022. Pentru toate aceste restricţii este subliniat caracterul temporar atunci când se cere răbdare din partea investitorilor.

Dar dacă costurile de finanţare nu vor mai reveni la un nivel "rezonabil", în ciuda unor posibile decizii ale băncilor centrale de reducere a dobânzilor de referinţă, iar preţurile mai mari aşteptate de fondurile de investiţii nu se vor materializa?

Opinia Cititorului ( 36 )

  1. si unii tot lauda emitentul ONE pe toate "feisbukurile"...recomanda"cal duros" sa cumparam ONE ca nu stim ce pierdem....ba da...pierdem banii nostrii

    1. segmentul premium nu a suferit niciodata la fel de mult ca restul pietii, vezi LVMH care a trecut cu bine prin toate crizele

      da ma , ce logic esti compari luxul si opulenta bogatanilor cu imobiliarele construite pentru sarantoci

      Numai că acum oligarhii ruși vând prin intermediari, dacă nu cumva deja au fost executați.

      eu imi aduc aminte in 92-94 2010-2012 cum cumparam "opulenta" din piata la pret de "Acadele"!

      Opulenta dispare cand creste gradul de falimente si saracie! 

      Si bogatul "aparent" incepe sa isi vanda din "jucarii" la ordin creditori! 

      ONE este inca umflata cu pompa! 

      Ce nu stiu juctorii speculativi este ca "80% din cei cu PUTERE DE INDATORARE AU FOST INDATORATI" doar 20% cu putere de indatorare au mai ramas in piata! 

      Iar aici se numara cei cu bani - fonduri speculative - banci-creditori -si cv afacerisit -de muritori de rand ii numaram pe degetele la 1 mana. 

      Criza reala tocmai se ACUTIZEAZA si nu se SLABESTE!!! 

      Urmeaza sa astisam la fenomene economice interesante ce se repeta: simultan gov varsa ca nebunul ca sa "scape piata" -Canntilon Efect; simultan saracii devin mai saraci in termeni reali absoluti in timp ce betoanele se ridica nominal pe verticala; simultan gov va creste costurile pa TOT in Piata ca sa recupereze "pomana" dara "speculatorilor si apropiatilor"; simultan veniturile reale se prabusesc; simultan economisirea ca procent din pib cade in teasta; simultan credit la suma mare in sus si la volum in jos; simultan artificial scarsaty de partea capitalistilor fapt ce va impinge nominal in sus; simultan artificial demand de partea gov vorsat in consum ce va duce la disparitie bunuri vechi de consum; simultan unii vor specula in floare in timp ce altii incep sa cada secerati pe capete! 

      Deja am imanat executari silite la destui dezvoltatori! 

      Am intrat intr-un joc FOART FOARTE PERICULOS pentru omul de rand! 

      Pai dezvoltatorul de la Dream Rahovita avea credit de 1,8 mil si "valoarea de piata speculativa" era 9 mil! Asta ca sa intelegeti delta formata in piata ceea ce se adeverea cu delata formata intre Dobanda BNR JOASA si DOBANDA Banci Comerciale SUS cu un gap de minim x4 x5 idem cu gabul in supraevaluarile reale din piata! 

      ATENTEI ROMANIA NU A IESIT DIN CRIZA!! EA TOCMA INTRA PE PLATOU! 

      s c cret 

      minciuna grosolana.

      si premiumul se "deprecieaza" in timp si culmea cam cu fiecare crash de credit in piata. 

      s c cret 

    Indicatorii mei economici arata ca per total in UK avem indicatorul nominal in crestere la unghi de 75-85%

    HPI - ul arata April 2020 120 iar in June 2022 150 = 27 luni => 150 -120 = 30 : 27 = 1,11 per Luna => medie de 13% per an deci s-a intrat in faza de Boom credit cu o apreciere de 1% per Luna asta arata deschiderea robinetului de credit la ordin gov si banca centrala! 

    Preturile vor continua nominal sa se arcuiasca din cauza restrangeri artificiale in piata chiar daca creditul va incepe cantitativ sa decelereze; el va continua la suma sa creasca sa sa se mentina pe platou. 

    Fondurile de pensii stiu cand se apropie varful caci tot ele au umflat la ordin gov piata! 

    Stiu cand lovesc cererile de "pensionare" in piata! 

    PS: in Romania avem unghi violent in multe piete, e pe verticala "batul" idem si in Bulgaria! 

    Sa vedem cun ne ia la "palme" mama Europa (UE) dupa adoptare. 

    O sa ne zica "Cei cu tine copil bezmetic"? Ce comportament salbatic -economic -este asta la tine? Ia treci te rog cu con pe frunte in coltul clasei pe coji de nuci (inchidere credit si finantare) unde au stat colegii tai Italia-Cipru - Grecia; hai repejor! 

    s c cret 

    alaltaieri vazusem acest anunt pe o platforma populara la noi, puteti sa cautati nu mint, e valabil inca, omu cere 84 mii eur pe o garsoniera chipurile in zona dristor, bloc din ''jurul anilor 77'' atentie. Suntem o piata mica si opaca, de aceea ne permitem sa nu fim transparenti cu preturile tranzactiilor (nici cele de la notari nu sunt reale, dar sunt mai bune decat altele pe care nu le avem centralizat) si sa ne rupem de ceea ce inseamna macroeconomie, adica daca cumparatorul vine cu argumente, uite domne, avand in vedere: inflatie, pandemie, etc toare riscurile, ofer suma X - adica se pune in bid, vanzatorii brusc nu le mai vand - domne astea cu macroeconomia SA FIE LA EI ACOLO, NU NE AFECTEAZA PE NOI DACII LIBERI! garsoniera ca asta nu gasesti, intretinere mica, iti raman bani si de un lapte cu caimac!

    1. tocmai am raspuns in comentul 1.4

      s c cret 

      sa iti spun care e treaba cu "indicatorii "nostri.

      Cand piata a cazut indicatori aratau alt pret in piata cand in realitate pretul era cu mult sub indicatori; cand indicatorul se apropie de speculatie pretul arata cu mult in sus. 

      Eu cumparan in crash cu 500-600-700 euro mp in Dorobanti ep Tudor Vianu de la "baieti ce bani ce au pierdut totul i timp ce indocatorul "chipurile imo" arata pret mediu in piata de 800 euro ceea ce era o minciuna grasa; 

      Romana isi rupsese dintii si mai rau pe atunci! 

      Chiar si inainte de 2020 cumparam in Dorobanti cu 800-950 euro! - da stiu multi vor zice unde cumparat tu domne la pretul asta? uite ca cumparam! Va dau si Adresele si Proiectele! 

      Am facut chiar si Mansarde si extensii etaje la 350 euro MP la gata! -iar vor spune astia unde domne cu asa pret mic cum?! Uite ca am facut! 

      Romania tocmai a intrat pe urmatorul CHIN ECONOMIC!!! 

      Dobanda BNR are lag de lovire in piata la COSTURI TOTALE fapt ce va baga in saracie crunta o vasta majoritate din populatie!!! 

      Eu vad in fata doar 5 ani GREI de TOT! 

      A si inca un hint: Crashul din 2010 a livit in Panica mediana nominala din 92-94 Asta pentru SPECULATORII CE MANANCA Cipsuri pe situri de "nespecialitate". 

      A lovit caci in timpul ara eram la "cumparaturi" nu la uitati prin presa tv si etc. 

      Acum bula uraniului arata iar bula de "stat in casa-nemunca" fapt ce tine stocurile blocate; fapt ce tine productia blocata; fapt ce consuma puterea de cumparare castigata in productivitatea trecuta; fapt ce restrange piata; fapt ce exacerbeaza puterea de cumparare a pensionarilor (cv ani mai in fata); fapt ce duce la aparitie tineret nou in piata ce va cauta de "mancare" -upfla pret - ce va cauta pe urma de munca -umfla somaj; ce va intra la munca -prabuseste veniturile celor salarii mari, fapt ce va defla balonul de credit si va duce la falimente in cascada. - simultan gov va varsa ca turbatul in piata ca procent din pib! 

      PS: revers Uraniu = anunta deflatie 

      Revers Dobanda BNR anunta "deflatie" dar atentie!!! la "vrajeala" pe care urmeaza sa o joace!!! 

      Banca Centrala DORESTE SA BAGE IN FALIMENTE JUCATORI DIN PIATA ca sa poata genera in fata alta DEFLATIE = alt platou pe "s-curve" nominal. 

      Dar pana acolo este fortata sa "vanda la preturi scumpe" pana cand CREDITUL / BOLOVANUL va STRIVII din consum in piata. 

      PSS: alta minciuna spusa de BNR: "In Romania NU s-au dat CRedite VARIABILE!!!" - adica Junk Credit = TOTAL FALS!! S-au dat un procent foarte mare tocmai "saracilor" si celor ce nu se incadrau!!! Sau dobanzi cu "Tizer Rate" date cu Duiumul!!! - Chiar si in momentul acestui coment se impacheteaza mizerii de contracte in piata ca bancile comerciale / creditorii sa salveze pielea dezvoltatorilor si sa isi salveze imprumuturile acordate. 

      In momentul acestui coment se nenorocesc din pix familii din romania in disperare de "Scapa cine poate", din calicie, egoism, minciuna, inselaciune, falsuri etc. Cam asta Gasesti in piata spre arcuire / parasutare pe verticala CREDIT!!! 

      Multi Flipuitori vor intra in hora Renovarilor (culmea exact cum anticipa raportul BLS acum 4 ani; deci ei anticipau boom inflatie - boomde pret energie - deci ei spuneau clar ce face creditul in piata) dezvoltaroii au nevoie in acest moment ca bancile comerciale sa dea credite speculative flipuitorilor; De ce? Flipuitorii sunt cei care inca mai pot sa impinga in sus preturile in timp ce dezvoltatorii pot sa isi mentina marja sub ei si sa vanda la foc automat! 

      ATENTIE distractia nu este consumata!!! Ea tocmai se incalzeste RAU DE TOT!!! 

      PSS: STATI PE AUR si rezistati ciclului din fata; cu rabdare o sa apara si reducerile dupa ce dispar din piata pablele de lux din ghetorurile romaniei. 

      s c cret 

    In lei cel putin nu cred ca piata imobiliara va scadea prea mult. Din cauza inflatiei. Ati vazut cat au crescut materialele de constructii? Dublu intr-un an. Tot urmaresc terenurile in Arad, dar nu vad scaderi, maxim o plafonare momentan.

    1. La Londra e alta treaba, pt ca au plecat rusii care tineau piata de lux sus, in mare parte.

      nu ai cum sa vezi scaderi cand Ciclul de Credit TUREAZA LA MAXIM!!!!

      Trebuia sa urmaresi Bank Asset ca procent din pib!!! 

      acum tre sa joci! 

      CU CAP!!! SI CALCULAT! 

      s c cret 

      Simpatic comentariu. Din 2007 n-am mai văzut atâta naivitate. :)

      Stai linistit. A crescut ircc, a crescut si robor, bancile nu mai dau credite, bula imobiliara incepe sa scada. Un mix pentru revenirea preturilor la normal in imobiliare.

      Eu nu iti inteleg postarile. Am o suma de bani in euro pentru a cumpara 2-3 apartamente sau garsoniere. Acum ma gandesc daca nu e mai bine sa ma bag pe bursa, sa cumpar ETF-uri cu acumulare. Cine strie cand scade piata imobiliara sau care e cursul euro??? E la risc totul. Aur nu as cumpara, e la maxime si trebuie sa creasca ff mult, stocarea lui costa, il vinzi cu comisioane ..

      poti sa pui levier long pana in 2025-2026 pe BVB minim! dar sa te tina cascavalul si in corectii!

      Avem consum bomba fara productivitate / in scadere o arata activele ca procent din pib in crestere = financiarizare; ps: asa a cazut bula din 89 in romania cand nea nicu turbat mintea populatia ca a platit datoriile in timp ce populatia era saracita fortat cu datorii interne pe mazime ca procent din pib /productivitate reala ! deci long ce se "consuma"! 

      Creditele lui "Daea" fara garantii va baga in fata fiermieri in falimente! cu de X3 imprumut fata de ajutor. 

      Dar bana atinci e de bubuit consum mult fara productivitate in piata! 

      Chiar si comentul tau imi demonstreaza putere de consum mai mare ca productivitatea: " Am o suma de bani in euro pentru a cumpara 2-3 apartamente sau garsoniere. " deci nu ai cum sa vezi crash CRedit -imo cand asemenea comenturi sunt la ordinea zilei pe net fb si mai stiu eu ce grupuri de educatie financiara vrajeala pentru turma de oite. 

      Tocmai din acest motiv anunt ca urmeaza crak up boom la costuri totale in piata! 

      Din motivul multora ca voi, cu cash pe dreapta in lauda; o sa va nenoroceasca govul si banca centrala = o sa va jefuiasca in avans banii statuti in balta; asta va genera in fata panica speculatorilor cu cash pe dreapta si in turbarea turmei de oite directionare procent mare in prapastii financiare. 

      OMULE AURUL NU SE CALCULEAZA NOMINAL! mama ei de educatie financiara pentru turma de oite! 

      Vezi 2022 bancile centrale au avut cel mai mare ordin de comanda cumparare AUR!!! 

      Deci ei stiu ca urmeaza sa se propage in piata "turbarea celor cu cash" si panica prosteasca in cosnum!!! 

      Aurul nu se calculeaza nominal!!! ci in raport de schimb! 

      Intrebare: cate grame aur MP in crasul din 90? cate in crashul din 2010? cate in crashul din fata?! Asa se calculeaza! 

      Cate grame venit aur in 90 cate in 2007 cate in cash 2011? cate acum? 

      Cate grame de argint datoria gov ca procent din pib? 

      Asa se calculeaza metalele!!! Nu nominal! 

      Cate butoaie de petrol, cate de lem, cate de mp imo, cate de credit (dobanzi favorabile), cate de actiuni tehnologice, cate paini, cate kg de orez, cate de gaze, cate de KWh. 

      ia vezi matale ce a facut euro in gram aur in 5 ani?! comparativ cu ce afacut lei in gram aur? 

      Ce diferente procentuale de devalorizare observi intre ele? 

      Cine a taiat mai accelerat din ele? euro sau lei? 

      Cine exporta acum consum la costuri mari in lei con vertit in eruro si mai mari?!  

      s c cret 

      nu inca; se face artificial scarcity in timp ce se mentine cererea articiciala de catre politica gov!

      s c cret 

      Eu banii astia pentru cele 2 apartamente i-am facut muncind zi de zi timp de 10 ani, minimn 10 ore pe zi, cu stres si nervi de nu stiu daca apuc sanatos pensia aia care nici nu cred ca va mai exista peste 20 de ani. Nu au picat din cer sau i-am primit! Tot ce am e din munca mea, sacrificand uneori si familia! Vream s ane luam o casa dar la ce preturi au casele acum..asa ca macar 2-3 apartamente sa iau ca sa am la batranete un venit cert.

      Problema e ca bancile centrale si guvernele au stiut ca oameni ca tine vor "economisii" ceea ce ei au creditat in existanta in trecut = note credit circulate = banc note ce dau aparenta de avutie cand inflatia are trend descedent simultan cand mancarea nu creste nominal exponential si simultan cand activele se prabusesc sau cresc incep in piata.

      Ei se bazeaza pe panica ciclica a populatiei!!! 

      Banii nu sunt bani - sunt credit! 

      Doar Aurul este BANI, restul este credit in criculatie, depozitat sau creditat! 

      Fiecare generatie umreaza sa treaca prin furtuna financiara. 

      Era o discutie cum ca Romania de cand a devenit "libera / democrata" a inceput sa treaca prin aceste cicluri! 

      Total fals! 

      Primul si al doilea razboi mondial a distrus valurile ciclice ale generatiei dar nu a distrus trendul! Trendul economic arata clar minimile si maximile; minime ce au cazut exact cu al doilea razboi mondial si maxime ce au cazut cu mica si marea unire; minimile ce au cazut cu 863-875; revenirea ce a cazut cu 47 si instalarea comunistilor chipurile alt boom lung economic ce s-a suprapus peste o generatie tanara ca pondere ce crestea la foc automat si nu mai dadea variatii ciclice ca pondere in piata de credit si in piata reala =de unde de acolo miracolul de boom pe 30 de ani; urmat de rateurile din 80 si prabusirea in trepte a puterii de productie si consum a cetatenilor simultan cu active ca procent din pib pe bula maxima si insuportabilitate plata costuri interne in timp ce nicu platea extern si acolitii furau intern. 

      Cu cat natiile globului sunt indepartate de decimari catastrofale cu atat se vede mai bine ciclul fiecare generatii ce pune amprenta pe credit market. 

      America este cel mai bun exemplu! 

      Un stat ce da variatii dupa ceas in expansiuni si contractii!!! - si asta supara rau de tot tarile ce nu au variatia generatiilor cu a lor (tari ce au fost decimate in razboaie si exoduri). 

      Sa revenim Romania are acum o economie libera ce se bazeaza pe variatia ciclurilor de nevoi ale fiecarei generatii; ce duce la liberalizarea creditului si a comoditatilor / bunurilor tranzactionate; ce propaga in necunostinta expansiune de credit in directii gresite pe baza nevoiilor prezente sau recente fara a vedea nimeni in fata prapastia; cand creditul se prabuseste si odata cu asta si variatia de nevoi ale fiecarei generatii. 

      Toti cei cu varste intre 30-35 vor prinde in fata uratoarea prabusire financiara! 

      Cu sau fara infuzie din parte gov; cu sau fara razboi sa rupa cocoasa de credit. 

      Painea, ouale, carnea, laptele au anuntat istoric inceperea fiecarui ciclul de boom consum mai mare ca productivitatea. Simultan bancile comerciale sunt "pline" de cash din cauza productivitatii trecute; fapt ce stimuleaza varsare si mai mare de credit si o turbare si mai mare a preturilor si agonieie in piata la cetateni; fapt ce agita si mai violent cetatenii in panica sa economiseasca unii si altii sa ii cheltuie de frica devalorizarii; fapt ce umfla si mai rau randamentele celor ce vand prdusele respective; fapt ce da impresia de si mai mare profit bancilor comerciale; fapt ce in realitate incepe sa saraceasca majoritatea populatiei din piata cu credite pana in maduva oaselor si cu betoane aparent pret bomba ce pe balantele bancilor comerciale arata "impecabile"; fara a se uita bancile comerciale la puterea veniturilor din piata si la distrugerea pe care o vor /au propagat-o in piata la o plimbare simpla a Directorilor de Banci Pe bulevardele Principale!!! - unde card de spatii comerciale goale, card de oameni ai strazii cersesc, card de familii in haine zdrentuite dar aparent bogate, card de ajutoare sociale dau semnale de crestere. 

      Misery index arata ROMANIA in saracie reala pe minim inca 5 ani cu pret betoane aparent pe culmile "Zaganului". 

      Acelasi comportament este valabil acum in UK; la ce e bun un beton mega evaluat cand populatia saraceste, gov restrange piata in loc sa o slabeasca (de ce face asta ca sa isi rastogoleasca el datoriile peste datoriile pietei si ca sa beneficieze el de rate bancre in crestere de la cetateni ce vor sustine tot expansiune gov fara sa isi dea seama; de acolo cetatenii urla ca gov in sus si gov in jos dar tot il sustin prin rate bancare - deci gov nu cade de la butoane; si mimeni nu sustine detinerea de aur si argint la prtofel /purtator - asta inseamna populatie vanduta /spalata pe creier de noul sistem financiar). 

      Populatia - oamenii sunt cu adevarat liberi cand nu depind de guverne; doar ca guvernele nu ar exista in ca pondere in piata cand oamenii sunt cu adevarat liberi. In aceasta relatie este nevoie de legarea cetatenilor prin datorii de expansiunea si existenta continua a guvernelor; este o relatie toxica bazata cand pe incredere, cand pe inselaciune, cand pe fur, cand pe dezamagire, dar nimeni nu iese din aceasta relatie decat "mort financiar". 

      s c cret

      ia-ti, da-le in chirie si gata. nu se stie ce va fi. eventual nu lua 3 odata esaloneaza-le si negociaza fara rusine fiindca platesti cash. in general pe timpuri de inflatie piata imobiliara si actiunile companiilor profitabile care dau si dividende nu scad. cautati pe google. cert e ca dc stai cash, in 2-3 ani pierzi cca 30% din valoare chiar dc ii tii in depozit la banca sau in obligatiuni de stat.

      si chiria sufera deflatii in pietele ciclice.

      s c cret 

      Numai prostii.

      Ăla îți spune că are bani munciți și nu-i aruncă în imobiliare. Vrea să ia 2-3 apartamente la mișto, gen de pe jos, după reduceri de 70%.

      Banii sunt credite, credite care trebuie plătite. Din moment ce toți au credite, eu nu-i văd bine pe cei care au de plătit rate. Aburelile cotate în aur sunt prosteli care costă mult. Sunt 20 de ani de hiperinflație, timp în care aurul a făcut spanac. 

      am cazut ce spanac a facut in romania in 92-98 si 2012-2016! foarte spanac.

      S c cret 

      si in japonia cotatie aurului cu mp cras nu a avut treaba. sau in prezent in kuveit nota circulata tare in gram aur si mp tare in gram aur.

      sau liban mancare in gram aur scump si credit crash / deflat zdravan sistemul financiar; sau in siria mp in gram aur pe minime si trai scump mancare pe maxime. 

      nu are treaba aurul!! 

      dc bancile centrale si toti conducatorii aduna aur si dau note de credit in circulatie cetatenilor? 

      s c cret 

    ATENTIE!!!!

    Dobanda NOMINALA BNR ANUNTA CU LAG DE 18 -24 LUNI CRACK UP BOOM NOMINAL LA COSTURI TOTALE IN PITATA!!! 

    s c cret 

    1. Sa explicam:

      Prima tura de inflatie a fost data de CERERE = Acces la Creditare ieftina = Delta formata intre dobanda banca centrala si banci comerciale /locale = diferenta de profit uriasa si senzatie de avutie = consum bomba 

      A doua tura de inflatie este data de Costul de Finantare in Sus ce coboara Cererea / Parabola CReditarii in timp ce impinge in sus preturile nominale totale. 

      Cele doua comportamente economice vor transfera puterea de cumparare de la "Consumatori" la unii "Investitori / Capitalisti / Creditori"! - se face transferul puterii de cumparare si a averilor in piata la costuri ridicate. 

      s c cret 

      > transferul puterii de cumparare si a averilor in piata la costuri ridicate. 

      Ce înseamnă asta pe limba română? Transferul averilor pare logic. Dar cum se transfera mai exact "puterea de cumpărare"? Pai nu tot prin transferul său reevaluarea averii? 

      Și cum adică avem costuri ridicate? Care costuri? De transfer? 

      Eu apreciez comentariile astea că /par/ că spun ceva dar, uneori parca sunt generate de chatGPT. 

      Stima. 

      puterea de cumparare se transfera prin ridicarea costurilor totale.

      Consumatorul isi transfera puterea de cumparare - investitorului-creditorului-sp eculatorului! 

      Avem costuri ridicate; indexurile in timp real raportate de banca centrala a americii pentru Romania ( ca caci exista o divizie ce analizeaza tarile ce se indatoreaza in dolari = ca sa isi apere in anticipatii riscuri de neplata) arata parasutare nominala. Adica abea incepera altei curbe S. 

      Stii cum creste o companie; ai auzit de crestere exponentiala si platou? 

      Asa creste ciclic costrurile totale in piata! 

      Exponential in primii ani si pe urma procentual descreste formand un "S curve". 

      Vezi La domnul Isarescu cand a DAt ORDIN IN PIATA la deblocare "Achizitii de active" ca sa salveze piata capitalistilor ce dadeau rateuri la prabusiri "chirii" in 2020. fapt ce duce la prabusiri venituri gov, fapt ce duce la deflatia de la mijlocul ciclului de credit. 

      Acum ciclul de credit se duce bomba, simultan cu costurile, si cu turbarea gov de a recupera cat poate de rapid incasari multe inaninte de inchiderea / finalizarea creditului - puterii de cumparare distruse: idem cu 90 idem cu 2010... idem si in fata alta tura! 

      O sa trimita Iohanita cu avionul alti "Clujeni" in germaniuta ca sa nu cada bancile din cluj si speculatia chiar si in alta "plandemie". 

      De ce credeti oare ca in Romania nu a fost "inchidere de durata"? 

      Pai cum sta Romania la ciclul de Speculatie / CRedit comparativ cu ciclul de credit pornit in Italia? 

      Cine este mai in fata cine este mai in spate? 

      Ce regiuni sunt in fata (Cluj) sau in spate (Torino) la capitolul credit sau mp / percapita livrate / creditate? 

      SI cand spun vor creste costurile: ma refer si la GDPul italiei, spaniei frantei nominal ce va propaga la noi costrui in crestere. 

      PS: de unde vin bunurile de consum in ro? urmariti piburile nominale la ei si comparati cu pibul nominal la noi. cine a stagnat ca altii sa recupereze si cine va stagna ca altii sa creasca iar? 

      s c cret 

      exact

      s c cret 

    dobanda bancii centrale ro a egalat si chiar depasit cap raturile in multe piete din ro.

    Asta inseamna levier negativ! 

    Cluj auzi? Cu tine vorbesc acum! 

    Doua moduri de corectie: fie gov varsa nominal procentual in sus cetatenilor (ceea ce a facut recent cu venitul minim) cu costul de falimente firme mici in trepte - ce tin o pondere mare din angajati in piata. 

    Fie bancile comerciale salta avansul procentual peste limita de suportabilitate a cetateniulor =ce duce la desumflare in trepte ca pe urma piata totala sa se prinda cu lag si balonul sa pocneasca. 

    Si titlurile de stat au depasit capraturile; dar inca gov nu respecta politca de restrangere cantitativa la SUMA in piata. 

    s c cret 

    Hmmmm!

    Se psde ca in Ro, situatia e pe dos daca analizezi clasamentul traderilor imobiliari. Pozitiile sunt cam aceleasi, valorile sunt mai mari. 

    Cushman pe 4, Colliers pe 5 etc 

    Iar in presa NU a rasuflat nimic despre asa zisele executari ale dezvoltatorilor imobiliari! 

    IMP, ONE, META sunt bine merci! 

    Unde e trendul?

    1. eu personal inmanez executari la dezvoltatori!

      problema cu executarile este ca se aduna lag in procesare si executare fizica de 2-3 ani! 

      dureaza pana se aduna pe teava calupul de executari. 

      Plus ca executarile se dau la foc automat intotdeauna cand somajul se duce bomba si cand ciclul de credit se finalizeaza =ceea ce nu este inca cazul in piata. 

      Plus ca avem plitica gov ce nu lasa executorii sa vand in pierdere ci INCA la MARK UP PRICE nu la PRET REAL de flux numerar generat de activul respectiv = adica real negativ cu inflatia, dobanda, si costurile reale propagate = este un fel de premium de inflatie in fata deflatiei cand govul va parasuta costurile nominale la ce detine monopol si va prabusii cerere in piata. Pana atunci mai este cale lunca de suferinta. 

      calupul de executari a turuit le foc automat in 2012 pana in 2018!  

      De acum nu mai turiuie decat ceva gloane ratacite din cand in cand! 

      Nu vor bancile si gov sa se prinda piata, prefera sa le tina back log pana cand se finalizeaza creditul pe generatia asta; pana ii face squeze total; pana acolo mai este cv ani. 

      oriucum ii da gov cu crack up boom sa spele 80% din piata! 

      Ceva victime raman sigure caci se vede in prabusirea ratei de "propietari la banca sau reali fara banca". 

      S c cret 

      Nu sunt de acord cu dvs!

      Bula imobiliara din Ro e generata de zecile de mii de: 

      1. functionari din administratia locala+centrala, 

      2. "tinerii pensionari la 45 din armata, servicii, politie, jandarmi" ce imediat dupa pensionare isi trag si un NOU salar la stat (recte Politia locala sau consilier sau FP),  

      3. magistratii si toata sleahta din MJ 

      4. Doctorii si personalul sanitar cu 2, 3 joburi simultane 

      5. Sinecuristii din Parlament si personalul administrativ al lor  

      6. Pensionarii speciali care au si salar la stat 

      Personalul de la pct 1+4+5 au adesea 4,5 contracte simultane tot la stat (companii municipale) ....si/sau privat .....daca le-am aduna pontajele am descoperi ziua de minim 30h lucrate 

      Regret sa spun, dar sunteti ORB la toti acesti cumparatori sustinuti de guvern prin imprumuturi externe! 

      Pesedeul &penele & udemere ajuta la acumularea capitalului si crearea viitorilor mari proprietari imobiliari.....din lista de mai sus, din IMPRUMUTURI EXTERNE! 

      DECI Romania mai are ceva timp pana la colaps gen Grecia, cat timp are acces la credite internationale si bani UE cu dobanda sub 10%!!!! 

      Interesante informatii! Multumesc!

      Va recomsnd sa analizati si impactul industriei IT (venituri cumulate de 10 si 11 mld in 2020 si 2021) asupra imobiliarelir di n Ro, DESI natalitatea e in pom! 

    a vazut cineva Japan - Central Bank Assets To GDP ?!?!

    Urmeaza cras de moneda circulata in japonia! 

    s c cret 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb