Marile bănci britanice ar putea fi dezmembrate în urma unei anchete de concurenţă

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 noiembrie 2014

Marile bănci britanice ar putea fi dezmembrate în urma unei anchete de concurenţă

Marile bănci britanice ar putea fi dezmembrate după ce autoritatea locală de reglementare a lansat o investigaţie amănunţită a serviciilor destinate clienţilor mici întreprinzători şi a conturilor personale, pe fondul lipsei concurenţei.

Aceasta este cea mai recentă măsură a autorităţilor britanice şi este menită să elimine poziţia dominantă a celor patru mari creditori ai ţării.

Autoritatea pentru Competiţie şi Pieţe (CMA) a anunţat, ieri, că băncile nu au făcut suficient ca să răspundă nevoilor clienţilor retail sau IMM-urilor, respectiv nu au facilitat schimbarea băncilor pentru aceştia sau nu au furnizat informaţii clare cu privire la taxe.

Ancheta, care poate dura până în vara lui 2016, a fost aşteptată după ce CMA a informat, în luna iulie, că derulează o investigaţie pe segmentul cardurilor.

CMA, care a devenit autoritatea de concurenţă din Marea Britanie în luna aprilie, are puterea să-i ceară unei bănci să se dezmembreze în cazul în care consideră că aceasta are o poziţie dominantă, dar poate cere şi măsuri de corectare a comportamentului, cum ar fi îmbunătăţirea informaţiilor oferite clienţilor.

Cei patru creditori majori britanici - "Lloyds Banking Group", "Royal Bank of Scotland" (RBS), "Barclays" şi HSBC - deţin aproape 77% din cele 65 de milioane de conturi personale din ţară. Totodată, acestea controlează 85% din cele 3,5 milioane de conturi curente ale întreprinzătorilor şi asigură nouă din zece credite acordate domeniului, conform CMA.

Autorităţile britanice au încercat să crească competiţia din sectorul bancar, în ultimii 15 ani, însă nu a reuşit acest lucru. CMA consideră că au fost făcute "mişcări foarte mici, în timp, în privinţa cotelor de piaţă, de către cele patru bănci majore", astfel că va analiza angajamentele luate de aceste instituţii în 2002, care erau menite să deschidă concurenţa pe segmentul micilor afaceri.

În opinia analiştilor, în urma anchetei CMA este posibil ca băncile să fie obligate să vândă sucursale în zone în care acestea au poziţii solide. Astfel ar putea fi vizate operaţiuni din Scoţia, unde RBS are 39% din piaţa de profil, iar "Lloyds" - 30%.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb