Marile bănci din Australia, acţionate în instanţă pentru manipularea dobânzilor

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 august 2016

Marile bănci din Australia, acţionate în instanţă pentru manipularea dobânzilor

Primele patru mari bănci din Australia se numără printre cele 17 instituţii de credit globale acţionate în instanţă de fonduri de investiţii din SUA pentru o presupusă manipulare a dobânzilor, însă acestea neagă acuzaţiile ce li se aduc şi promit să conteste acţiunea, conform Reuters.

Procesul urmează unui litigiu în desfăşurare pe acelaşi subiect, înaintat de autorităţile de reglementare din Australia, şi vine în conextul unei monitorizări tot mai atente la nivel global a potenţialelor manipulări de piaţă. Amintim că investigaţii în materie derulate în ultimii ani au generat amendarea marilor bănci de la nivel global.

În procesul colectiv înaintat în 16 august, la Curtea Districtuală din New York, de două fonduri americane şi un trader individual de produse derivate, sunt vizate "National Australia Bank", "ANZ Banking Group", "Westpac Banking" Corp. şi "Commonwealth Bank of Australia".

Băncile sunt acuzate că realizează profituri de sute de milioane de dolari prin stabilirea dobânzilor de referinţă swap (BBSW) la niveluri care le-au umflat bilanţurile, conform Reuters. Dobânda de referinţă BBSW este utilizată pe pieţele financiare din Australia pentru stabilirea costului împrumuturilor imobiliare, al cardurilor de credit şi altor produse.

Potrivit dosarului recent, "băncile au manipulat dobânda BBSW atât de frecvent încât traderii glumeau adesea cu privire la cât de uşor este să o stabilească".

"National Australia Bank", cea mai mare bancă din Australia, a informat că nu este de acord cu acuzaţiile, iar "ANZ Banking Group", a patra mare bancă australiană, a indicat că se va apăra ferm în această acţiune legală.

"Westpac", al treilea creditor australian, a negat, de asemenea, acuzele şi a subliniat că se va apăra.

Cele trei bănci au fost deja acuzate de Comisia pentru Valori Mobiliare şi Investiţii din Australia (ASIC) pentru manipularea dobânzilor BBSW. Toate cele trei bănci au respins acuzaţiile.

"Commonwealth Bank of Australia", a doua bancă majoră din Australia, care nu figurează în cazul din ţară, ci în cel iniţiat de SUA, a informat că se va apăra în instanţă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Hoppa

    Bancile sunt actori non statali care au devenit cei mai mari inamici ai statului national. Au incalcat de mult suveranitatea statelor. Cum ar fi daca in loc de isis, am vexea in fiecare zi, in fiecare ora reportaje despre ce fac bancile la cnn, bbc, euronews, etc? Am intelege in sfarsit gradul de risc pe care bancile il reprezinta pentru cetateni si state? Trebuie distruse, recladite si reglementate

    1. E chestiune de timp.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb