ZIARUL BURSA

19 august 2016
Ediţia din 15.08.2024
Lucian Croitoru otrăveşte fântânile

BNR CREDE CĂ ESTE ATACATĂ ELECTORAL Lucian Croitoru otrăveşte fântânile

MAKEBănci-Asigurări / 19 august 2016

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, s-a lansat, miercuri, într-un fel de teorie politică, prin care, dacă am înţeles bine, acreditează principiul conform căruia Banca Naţională devine necesarmente calul de bătaie al partidelor, în intervalul unei guvernări tehnocrate, pentru că ar fi lipsit de profit electoral să atace guvernarea, întrucât ea ar fi apolitică:

"Deoarece modelul «partidele din opoziţie critică permanent partidele de la guvernare» este suspendat pe perioada în care există un guvern tehnocrat, partidele sunt nevoite să găsească noi teme şi instituţii pentru a fi criticate în locul partidelor înseşi şi a duce critica la nivelul potenţial, cel puţin pe anumite probleme. Banca centrală şi, în legătură cu aceasta, sistemul bancar, ale căror politici sunt oricum greu înţelese de publicul larg şi de politicieni, precum şi guvernul de tehnocraţi, devin în mod necesar ţinte ale criticii."

Croitoru a devenit, de curând, un editorialist foarte activ.

Faptul că, în pofida slujbei sale de consilier al guvernatorului BNR, se prezintă în ipostaza de "ziarist", este explicit:

"Nu voi aplica teoria descrisă aici la cazul concret din România, arătând clar ce au făcut diverse partide şi cum validează comportamentul lor teoria mea. Las cititorului [sublinierea mea] plăcerea de a face acest exerciţiu şi de a descoperi o foarte bună potrivire între fapte şi teorie."

Farmecul discret al schizofreniei băncilor centrale

Farmecul discret al schizofreniei băncilor centrale

CĂLIN RECHEAEditorial / 19 august 2016

CĂLIN RECHEA

Va majora sau nu va majora Federal Reserve dobânda de politică monetară în acest an? Nimeni nu mai ştie, nici chiar oficialii băncii centrale americane, iar felul în care îşi "publică" nehotărârea creează disperare în rândul investitorilor.

"Am ajuns în punctul în care politica de comunicare a Federal Reserve este descrisă cel mai bine în termeni psihologici", a declarat Danielle DiMartino Booth, director al firmei de consultanţă Money Strong, fost consultant în cadrul Federal Reserve Bank of Dallas şi autoarea cărţii "Fed Up: An Insider's Take on Why the Federal Reserve is Bad for America", pentru Wall Street Journal.

Raiffeisen Bank a provizionat 42,5 milioane euro pentru pierderi posibile, după legea dării în plată

PROFIT ÎN SCĂDERE CU 25%, ÎN PRIMUL SEMESTRU Raiffeisen Bank a provizionat 42,5 milioane euro pentru pierderi posibile, după legea dării în plată

ADINA ARDELEANUBănci-Asigurări / 19 august 2016

Raiffeisen Bank a provizionat 42,5 milioane euro pentru pierderi posibile în urma intrării în vigoare a legii «dării în plată», conform raportului semestrial al băncii, deşi, până acum, clienţii nu s-au înghesuit să îşi lase locuinţele în braţele băncilor.

Recent, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a anunţat că, potrivit raportărilor făcute de bănci, au fost depuse 3.907 notificări de dare în plată.

Dacian Cioloş

CIOLOŞ, DESPRE ABSORBŢIA FONDURILOR EUROPENE: "Am desţelenit buruienişul lăsat de cei care acum strigă de pe margine"

Gabriel TănasePolitică / 19 august 2016

Premierul Dacian Cioloş a lansat, într-un interviu acordat HotNews, un atac dur la adresa guvernului Ponta în legatură cu absorbţia fondurilor europene, afirmând că în noiembrie 2015 marile proiecte de investiţii erau blocate. Cioloş a precizat că Executivul pe care îl conduce a trebuit să "desţelenească buruienişul lăsat de cei care acum strigă de pe margine".

Iulian Fota (Sursă foto: Facebook)

IULIAN FOTA, DESPRE ZVONURILE CĂ ARMELE NUCLEARE AMERICANE AR URMA SĂ FIE ADUSE DIN TURCIA LA NOI: "Suntem într-o zonă a speculaţiilor şi a falsurilor"

EMILIA OLESCUInternaţional / 19 august 2016

O informaţie pe surse, potrivit căreia Statele Unite ale Americii au început transferul de arme nucleare din Turcia către România, pe fondul deteriorării relaţiilor dintre Washington şi Ankara, a fost preluată, ieri, de mass-media, după ce a fost publicată, iniţial, de publicaţia online EurActiv.com.

Transportatorii rutieri intră în grevă japoneză

Transportatorii rutieri intră în grevă japoneză

Stelian BădescuBănci-Asigurări / 19 august 2016

Actualizare 15:54 Remi Vrignaud, Allianz-Ţiriac: "Preţul RCA ţine de ceea ce se întâmplă pe şosele, nu de intervenţii administrative"

Foarte multe informaţii false în legătură cu tarifele reale RCA pentru transportatori apar în spaţiul public, consideră Remi Vrignaud, directorul general al Allianz-Ţiriac, care precizează că preţul RCA este dat de ceea ce se întâmplă pe şosele şi nu de măsuri administrative.

----------

Transportatorii rutieri români intră în grevă japoneză şi vor circula zilnic, pentru o oră, cu 30 km/h oriunde se află în ţara noastră, până când primele RCA vor fi reduse la nivelul maximal de 4.907 lei/an, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

PMP cere comisie de anchetă la ASF

PMP cere comisie de anchetă la ASF

A.A.Politică / 19 august 2016

Preşedintele executiv al PMP Valeriu Steriu consideră că Astra şi CarpaticaAsig nu au fost supravegheate corespunzător de Autoritatea de Supraveghere Financiară şi a anunţat că partidul pe care îl reprezintă va cere o comisie parlamentară de anchetă în domeniul asigurărilor.

MFE alocă 70,83 milioane de euro pentru reţele moderne de distribuţie a energiei electrice

ÎN CADRUL POIM, MFE alocă 70,83 milioane de euro pentru reţele moderne de distribuţie a energiei electrice

Ionuţ StănescuFonduri Europene / 19 august 2016

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat astăzi apelurile de proiecte pentru finanţarea obiectivelor de investiţii ce vizează crearea condiţiilor tehnice necesare preluării energiei electrice produsă din surse regenerabile de energie (20,96 milioane de euro), implementarea de sisteme de monitorizare a consumului de energie la nivel industrial (11,75 milioane de euro) şi instalarea de contoare inteligente la nivelul locuinţelor (38,12 milioane de euro), se arată într-un comunicat de presă al instituţiei, trimis redacţiei.

Imaginea sportului, ruinată de oficiali cu apucături de mafioţi

Imaginea sportului, ruinată de oficiali cu apucături de mafioţi

D.N.Sport / 19 august 2016

Arestarea unui înalt oficial al Comitetului Internaţional Olimpic pentru bişniţă cu bilete la Jocurile Olimpice de la Rio, dovedeşte, dacă mai era nevoie, că sportul în mare măsură a intrat pe mâna unor oameni total nepotriviţi pentru o activitate bazată în primul rând pe spiritul de fair-play.

MACRO NEWSLETTER19 August 2016

MACRO NEWSLETTER19 August 2016

Internaţional / 19 august 2016

Vânzările retail din SUA şi-au temperat creşterea anuală în iulie 2016, până la 2,3%, de la 2,9% în luna precedentă, pe fondul unei stagnări lunare neaşteptate, după un avans de 0,8% în luna anterioară.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA

Între Legea bunului plac şi Legea bunului simţ

Cornel CodiţăEditorial / 19 august 2016

Cornel Codiţă

Dacă vrea cineva să ştie cît de civilizată este o societate, tot ceea ce are de făcut este să îi caute locul, cît mai precis, pe scala care are la un capăt Legea bunului plac iar la celălalt Legea bunului simţ.

"NN Group" şi-a consolidat capitalul tampon

"NN Group" şi-a consolidat capitalul tampon

A.V.Internaţional / 19 august 2016

"NN Group" NV, al doilea mare asigurator olandez, şi-a majorat lichidităţile la 2,3 miliarde de euro (2,6 miliarde de dolari) în trimestrul al doilea din 2016, de la 2,1 miliarde de euro la finele primului trimestru, iar rata de...

REVISTA PRESEI 19.08.2016

Willy HomnerRevista Presei / 19 august 2016

ADEVARUL 

"Petarda" cu arme nucleare SUA la Deveselu

Jurnaliştii de la EurActiv.com, platformă media specializată pe probleme ce ţin de UE şi NATO, susţin că Statele Unite au început să transfere 20 de arme nucleare din Turcia, de la...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo