"Electrica" (EL) anunţă că a fost finalizat auditul extern care a avut ca obiectiv evaluarea achiziţiei de certificate verzi derulată în primul semestru al anului 2016 de către societate.
Raportul a fost transmis Consiliului de Administraţie al "Electrica", spre analiză, informează un comunicat de presă al companiei, remis redacţiei.
"Electrica" precizează că, la acest moment nu pot fi date publicitaţii date din raport dar, după încheierea procesului de analiză, societatea va comunica tuturor părţilor interesate concluziile, precum şi orice măsuri adoptate, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
Compania reaminteşte că această decizie de afaceri a fost luată şi asumată în totalitate de Executivul Electrica Furnizare SA.
De asemenea, "Electrica" reafirmă "cu tărie" faptul că societatea nu va face niciun compromis în privinţa unor eventuale abateri etice, a fraudelor şi a oricărui aspect de neconformitate care ar aduce prejudicii de imagine şi comerciale, afectând prestigiul şi performanţa Grupului.
Compania a anunţat, pe 5 august, că un audit extern care analizează tranzacţiile cu certificate verzi realizate de Electrica Furnizare în intervalul aprilie - mai 2016 este în desfăşurare.
"Codul de Etică şi Conduită Profesională al Grupului Electrica a fost adoptat şi la nivelul Electrica Furnizare, si prevede printre altele implementarea «Politicii privind evitarea şi combaterea conflictelor de interese». Pe baza declaraţiilor de interese depuse până la data de 1 iunie 2016 s-a realizat o mapare a potenţialelor conflicte de interese. S-au identificat astfel situaţii preexistente adoptării Codului şi Politicilor", se arăta într-un comunicat al companiei, din acea dată.
Grupul "Electrica" a mai transmis, la acel moment, că analizează posibilitatea de eliminare a acestor conflicte de interese, cu respectarea legislaţiei muncii şi altor prevederi legale aplicabile.
"Orice încălcare a Codului şi Politicilor de la momentul adoptării acestora este sancţionată, fără niciun compromis", se arăta în comunicat.
"Electrica" mai spunea că nu va face niciun compromis în privinţa unor eventuale abateri etice, a fraudelor şi a oricărui aspect de neconformitate care ar aduce prejudicii de imagine, comerciale, afectând prestigiul şi performanţa grupului.
Anunţul şi precizările companiei vin în contextul în care HotNews a prezentat conţinutul unui raport realizat de Consiliul de Administraţie al Electrica Furnizare, care arată că tranzacţiile cu certificate verzi ridică probleme de legalitate. De asemenea, raportul mai arată că la conducerea companiei se află familii întregi: familia Pătrăşcoiu, familia Beu şi familia Niţă.
Potrivit HotNews, Electrica Furnizare a cumpărat, în lunile aprilie-mai, 1,6 milioane de certificate verzi de aproape 50 de milioane de euro, de la firme aparţinând unui singur grup: EDP Renewables. Aceste tranzacţii au atras atenţia prin volumul neobişnuit de mare şi perioada lungă de livrare, până în 2019, în condiţiile în care piaţa se confruntă cu un excedent uriaş de certificate verzi.