REVISTA PRESEI 19.08.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 19 august 2016

ADEVARUL

"Petarda" cu arme nucleare SUA la Deveselu

Jurnaliştii de la EurActiv.com, platformă media specializată pe probleme ce ţin de UE şi NATO, susţin că Statele Unite au început să transfere 20 de arme nucleare din Turcia, de la baza din Incirlik, în România. Mutarea ar avea loc din cauza răcirii relaţiilor dintre Washington şi Ankara, după ce preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a acuzat SUA că îl protejează pe Fethullah Gulen, pe care îl acuză că ar fi stat în spatele puciului eşuat. Potrivit jurnaliştilor, informaţia a fost obţinută din două surse americane independente. Unul dintre autorii articolului este Georgi Gotev, jurnalist de origine bulgară, care a avut mai multe articole critice la adresa NATO. Diplomaţii şi specialiştii în securitate consultaţi de "Adevărul" susţin că transferul armelor nucleare din Turcia la Deveselu e o dezinformare menită să "vulnerabilizeze imaginea României".

Turcia-Israel: noul parteneriat strategic care confirmă redesenarea hărţilor în Orientul Apropiat

Parlamentul turc urmează să ratifice acordul - calificat drept istoric - cu foarte importante valenţe strategice, negociat timp de şase ani, între Ankara şi Tel Aviv. Se arată, astfel, la orizont o nouă şi extrem de interesantă formulă de poziţionare a unei alianţe complexe care poate influenţa pe durată destinul regiunii. Să ne amintim că, de secole, foarte numeroase comunităţi evreieşti au trăit în zonele cucerite mai apoi de Imperiul Otoman, Şi, în 1492, Imperiul Otoman a luat decizia cu consecinţe dintre cele mai serioase şi de durată de a primi comunităţile evreieşti persecutate şi mai apoi izgonite din Spania, Portugalia, Italia, Franţa şi Germania... pentru ca, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, să vedem o a doua migraţie importantă de evrei în Turcia, printre ei aflându-se sute de intelectuali, muzicieni şi artişti care au avut o contribuţie semnificativă la modernizarea Turciei.

Din 3 septembrie, un nou retailer va concura cu Zara, H&M şi C&A, pe piaţa românească

Forever 21, una dintre cele mai mari companii din retailul american de modă, intenţionează să se extindă în Europa, inclusiv în capitala României, unde va deschide primul magazin în 3 septembrie, în centrul comercial Park Lake din zona Titan. Magazinul Forever 21 din ParkLake va avea o suprafaţă de 1.600 metri pătraţi, dispusă pe două etaje. "Piaţa românească este una dintre cele mai importante destinaţii de retail pentru noi. Potenţialul său, alături de nivelul de dezvoltare şi de modernizare din ultimii ani, este impresionant şi promiţător", a declarat directorul general al Teren Management Europe, Alexandros Doukas, potrivit News.ro.

Prejudicii de 131 milioane lei în domeniul achiziţiilor de autoturisme la mâna a doua

Inspectorii antifraudă au descoperit, în cadrul operaţiunii "Xenon", prejudicii de 131 milioane de lei, în domeniul achiziţiilor intracomunitare de maşini second-hand, potrivit unui comunicat al Direcţiei Antifraudă din cadrul Fiscului. Inspectorii au verificat, în perioada aprilie-iunie, 200 de firme care comercializează autoturisme second hand importate, a căror valoarea depăşeşte un miliard de lei. "Rezultatele preliminare au confirmat evaluarea iniţială a riscului de fraudă, întrucât doar 19 firme dintre cele verificate au avut un comportament fiscal adecvat. La 25 de societăţi, acţiunile de verificare continuă din cauza absenţei administratorilor, refacerea evidenţei contabile sau necesitatea unor alte verificări suplimentare", se arată într-un comunicat remis News.ro.

Victimele sexuale ale lui Bill Clinton ameninţă campania lui Hillary

Pe 26 septembrie, la Hofstra University, New York, democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump se vor confrunta în cadrul primei dezbateri prezidenţiale. Iar echipa de campanie a lui Clinton este conştientă că magnatul din domeniul imobiliarelor, de altfel un campion al declaraţiilor scandaloase, nu va ezita să o pună la zid pe democrată, invocând momente delicate, dureroase şi chiar penibile din viaţa publică a acesteia. Ca urmare, membrii echipei sale vor să o pregătească mai ales psihic pentru un val de atacuri murdare care ar putea avea ca subiect moartea lui Vincent Foster, fost consilier al lui Bill Clinton şi care s-a sinucis la o săptămână după ce Hillary Clinton l-ar fi umilit în faţa colegilor lui, dar mai ales aventurile sexuale ale soţului său, în special cele ale căror protagoniste au fost Monica Lewinsky şi Gennifer Flowers.

Moment istoric la JO 2016: o fată de 18 ani a învins restricţiile religioase şi a luat prima medalie a ţării sale

Această ediţie a Jocurilor Olimpice a adus în prim-plan mai multe sportive de religie islamică, toate concurând cu echipamente adaptate normelor religioase. Acum, una dintre ele a şi urcat pe podium. Astfel, Kimia Alizadeh a devenit prima femeie din istoria Iranului, medaliată la o ediţie a Jocurilor Olimpice. La Rio, aceasta a fost a cincea medalie cucerită de delegaţia iraniană (2 aur, 3 bronz) care a inclus 54 de bărbaţi şi 9 femei. În timpul duelului pentru medalia de bronz, preşedintele Federaţiei Iraniene de Taekwando, Mohammad-reza Pouladgar, s-a rugat, citind versuri din Coran. Imediat după încheierea partidei, bărbatul a izbucnit în plâns: "Sunt foarte bucuros, deoarece o fată a reuşit să cucerească o medalie cu ţinuta islamică. Medalia ei e foarte valoroasă".

Suma uriaşă pierduta de o ieşeanca in 21 de ore, la păcănele fără sa câştige nimic

Un nou caz ne aminteşte căt de periculoasă este dependenta de jocuri de noroc. O ieşeanca de 38 de ani s-a hotărât să spună stop păcănelelor după ce a pierdut in 21 de ore suma record de 27.000 de lei, fără sa câştige nimic. "Am pierdut pana acum contravaloarea a 4 blocuri" spune femeia, care a cheltuit tot ce a avut pe jocuri. Este căsătorita cu un prosper om de afaceri si locuieşte când in Austria, când in Iaşi. Ii place sa joace la păcănele si spune ca de 21 de ani are această dependenţă. Soţul ştie ca are o afacere in Romania care necesita permanent bani, aşa ca bărbatul ii trimite mii de euro. Acum, când trage linie, femeia îşi da seama ca jocurile de noroc au făcut-o sa piardă sume incredibile. Femeia spune ca după atâta joc e nedrept sa nu câştige nimic, aşa că si-a luat un avocat, care să discute cu reprezentanţii casei de jocuri.

Ce înseamnă pentru Rusia să atace în Siria din Iran

Bombardiere SU-34 şi TU-22 ale aviaţiei militare ruse au decolat miercuri, pentru a doua zi consecutiv, de la baza aeriană Hamadan, în vestul Iranului, pentru a ataca poziţii jihadiste în Siria. În timp ce Statele Unite verifică dacă aceste atacuri încalcă rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, unii experţi consideră că Rusia face o mişcare strategică şi dă o importantă lovitură de imagine. "Iranul îşi deschide instalaţiile sale Rusiei pentru a lupta împotriva terorismului", a anunţat marţi secretarul Înaltului Consiliu pentru Securitate Naţională din Iran, Ali Shamkhani, citat de agenţia de stat Irna. Ulterior, oficialul iranian a fost completat de Ministerul rus al Apărării, care a furnizat detalii despre primele atacuri ale Rusiei în Siria din teritoriul iranian.

BANCHERUL

Sistemul bancar si-a dublat profitul in prima jumătate a anului, la 2,4 miliarde lei

Sistemul bancar romanesc, format din 36 de bănci (28 de instituţii de credit cu statut de persoane juridice române, dintre care doua bănci de economisire si creditare in domeniul locativ, plus 7 sucursale ale băncilor din alte state membre, cărora li se adaugă banca centrala cooperatista Creditcoop), a înregistrat un profit net de 2,413 miliarde lei in primul semestru din acest an, dublu comparativ cu aceeaşi perioada a anului trecut, arata datele agregate publicate de BNR. La finalul primului trimestru, câştigul băncilor romaneşti se ridica la 1,169 miliarde lei, in creştere cu 42%. Primele şase bănci româneşti au obţinut cumulat un profit net de 2,1 miliarde lei. Cel mai mare câştig l-a realizat BCR (636 milioane lei), urmat de Banca Transilvania (458 ml. lei), BRD (381 ml. lei), ING (278 ml. lei), UniCredit (226 ml. lei) si Raiffeisen Bank (160 ml. lei).

CURENTUL

Inspirat de Erdogan, Victor Ponta cere arestarea jurnaliştilor de la EURACTIV

EurActiv.com a scris joi, citând două surse independente, că SUA au început transferul de arme nucleare staţionate în Turcia spre România, pe fondul deteriorării relaţiilor dintre Washington şi Ankara. MAE a respins informaţiile potrivit cărora Statele Unite ale Americii ar fi început transferul de arme nucleare staţionate în Turcia spre România. Victor Ponta prinde momentul şi reacţionează imediat pe contul său de Facebook, cerând prosteşte arestarea jurnaliştilor deşi infracţiunea de difuzare de informaţii false prevede necesitatea ca jurnaliştii să fi cunoscut falsitatea ştirii.

Liliana Mincă a făcut în paralel facultate, două masterate şi un doctorat

Liliana Mincă, cu numele de domnişoară Liliana Ghervasuc, a fost o elevă mediocră. A absolvit un liceu industrial după care s-a angajat în 1988 ca muncitoare la Uzina Steaua Roşie. Apoi a fost secretara lui Victor Stănculescu până în 2000. În 1993 Ghervasuc se înscrie la Universitatea Spiru Haret şi reuşeşte în 1999 să obţină licenţa în Management Financiar-Bancar. In perioada 2005-2008, Mincă-Ghervasuc mai face şi Facultatea de Management turistic, un Master în Securitate şi apărare Naţională, un Master în "Managementul Sectorului Public" şi bineînţeles un Doctorat în ştiinţe militare şi informaţii iar acum e Lector Universitar.

CURIERUL NATIONAL

Cât de stabile sunt relaţiile comerciale româno-turce

Ministrul Economiei, Costin Borc, şi ministrul turc al Dezvoltării, Lutfi Elvan, au făcut deja o radiografie a relaţiilor economice bilaterale, stabilind ca o a doua întâlnire să aibă loc la Ankara în toamna acestui an. Ministrul turc a dat asigurări asupra stabilităţii mediului de afaceri din ţara sa, declarând că România va rămâne un partener important. Cu toate acestea, Coface susţine că tentativa de lovitură de stat din Turcia a creat foarte multă incertitudine în piaţa de capital, ceea ce se poate reflecta pe plan comercial, prin temperarea exporturilor româneşti orientate către Turcia. Potrivit Ministerului Economiei, în ţara noastră sunt înregistrate aproape 15.000 de societăţi cu capital turc, iar la 31 mai 2016 valoarea schimburilor comerciale româno-turce însuma 1.811,9 milioane euro.

O criză de lichiditate putea deveni una de insolvenţă - Opinii - Daniel Dăianu

Se discută din nou despre asistenţa financiară primită de România de la UE şi instituţii financiare internaţionale (FMI şi Banca Mondială) după 2008. Sunt, în principal, două teme controversate: dacă a fost nevoie de împrumut; şi dacă dimensiunea asistenţei a fost îndreptăţită, precizează Daniel Dăianu, citat de hotnews.ro. O criză financiară de proporţii, ce a cuprins lumea dezvoltată (dar suprafinancializată), conducea în mod inevitabil la îngheţarea pieţelor financiare, limitarea drastică, sau chiar închiderea lor pentru ţări cu dezechilibre externe mari. Se manifestau pe pieţe "sudden stops", limitări/stopări ale accesului la finanţare. Când acest acces este tot mai dificil şi când pieţele devin schizofrenice, o criză de lichiditate se poate uşor transforma într-una de solvenţă, chiar când datoria publică este relativ mică. Istoria economică a lumii este presărată cu asemenea situaţii.

Peste 1.000 de voluntari înscrişi la GovITHub în mai puţin de două săptămâni

Lansat pe 4 august 2016, programul guvernamental care îşi propune să îi reunească pe toţi cei dornici să aducă o îmbunătăţire a calităţii serviciilor publice în mediul online a fost primit într-o manieră pozitivă de către specialişti din industria IT şi din mediul antreprenorial atât din ţară, cât şi din străinătate. GovITHub este unul dintre proiectele prin care Executivul încurajează inovaţia provenită din zona antreprenorială şi cooperarea pentru a depăşi barierele birocratice şi pentru a implementa proiecte digitale în serviciul cetăţenilor. Programul se va desfăşura atât cu ajutorul a 10 bursieri pe o perioadă de 6 luni, cât şi cu ajutorul unor voluntari cu normă de 8 ore/săptămână.

Investiţiile imobiliare s-au triplat în primele şase luni ale acestui an

Volumul investiţiilor imobiliare în prima jumătate a acestui an a ajuns la 359 de milioane de euro, unul dintre cele mai ridicate niveluri în ultimii 6 ani, potrivit celui mai recent raport CBRE România privind investiţiile imobiliare. Doar în primul semestru al lui 2014 investiţiile au depăşit acest nivel, ajungând la aproximativ 400 de milioane de euro. Comparativ cu prima jumătate a anului trecut, când au fost investiţi 107 milioane de euro, volumul investiţional din primul semestru al acestui an este de peste trei ori mai mare.

EVENIMENTUL ZILEI

Istoricul Neagu Djuvara a împlinit, ieri, 100 de ani

În toamna anului trecut, venerabilul Neagu Djuvara a acordat un interviu memorabil pentru Evenimentul Zilei. Previziunile sale sunt, astăzi - când istoricul a trecut deja pragul centenarului -, parcă şi mai limpezi. "Mândria noastră trebuie să fie că, deşi nu am fost o mare putere, am reuşit să ne păstrăm limba şi credinţa", spunea el. "O singură putere pe lume este în momentul de faţă, Statele Unite. Este o situaţie pe care noi nu o conştientizăm, este similară cu epoca romană, americanii sunt stăpânii lumii, peste tot. Din America până la Vladivostok, nu se întâmplă nimic în lume fără intervenţia lor. Fie că se se întâmplă în Iugoslavia, fie că se întâmplă în Coreea, până nu intervine americanul, nu se termină povestea. Dacă suntem aliaţi cu Statele Unite, suntem liniştiţi pe viaţă. Este un lucru pe care nu-l resimte suficient românul de azi şi anume că atotputerea americană pe glob ne asigură nouă, care suntem în termeni buni cu ei, ne asigură o siguranţă totală", susţine el.

Şoc pe piaţa auto. Mii de proprietari de maşini second-hand ar putea fi cercetaţi pentru evaziune fiscală

În urma unei acţiuni a inspectorilor antifraudă au fost descoperite aproape 200 de firme cu nereguli la importul şi vânzarea de autoturisme la mâna a doua. Oficiali din cadrul ANAF au dezvăluit, pentru "Evenimentul zilei", că toţi cei care au cumpărat maşini de la reprezentanţii acestor societăţi sunt verificaţi de Fisc. Dacă nu au plătit valoarea reală a vehiculelor, proprietarii ar putea fi obligaţi să achite diferenţa de bani pentru TVA şi pot fi cercetaţi penal. Românii care şi-au cumpărat maşini second-hand, fie înmatriculate în ţară, fie în Bulgaria, ar putea fi acuzaţi de evaziune fiscală şi obligaţi de Fisc să plătească sume mari de bani, din cauza tranzacţiilor suspecte efectuate de samsarii de autoturisme. Informaţia a fost dezvăluită, pentru "Evenimentul zilei", de oficiali din cadrul ANAF.

JURNALUL NATIONAL

CNADNR face " şcoală de corecţie" cu angajaţii incomozi

Mai mulţi angajaţi incomozi din Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi acuză CNADNR şi, implicit, pe directorul Cătălin Homor de discriminare. Salariaţii cu ştate vechi, care au avut curajul să semnaleze furturile, delapidările şi gafele de la drumuri, au formulat şi pângeri la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării, declarându-se hărţuiţi şi abuzaţi de conducerea companiei. Pentru a-i "corecta" pe angajaţii neobedienţi, conducerea CNADNR a decis detaşarea lor temporară. Cinci angajaţi ai Companiei Naţionale Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, membri ai Grupul de Iniţiativă pentru Reforma CNADNR, care au făcut în ultimul an dezvăluri despre neregulile din companie au făcut plângeri la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării. Salariaţii incomozi acuză conducerea companiei de faptul în ultimele luni au fost supuşi abuzurilor şi tentativelor de şantaj.

Modificarea Codului Rutier. Şoferii cu maşini noi riscă amenzi de 2.500 de lei!

Odată cu modificarea Codului Rutier, printr-o ordonanţă de Urgenţă, şoferii care cumpără o maşină a cărei taxe nu sunt plătite la timp, nu vor putea circula cu ea şi vor plăti amenzi care pot ajunge la 2.500 de lei. Noul proprietar are la dispozitie 60 de zile in care trebuie sa-si plateasca taxele dupa ce a cumparat-o. In caz contrar, inmatricularea se suspenda de drept, iar masina nu va putea fi folosita, potrivit economica.net. Daca un sofer va fi prins la volanul unei masini cu inmatricularea suspendata, fapta sa va fi considerata contraventie, si trecuta in clasa a IV-a, cea pentru care se primesc intre 9 si 20 de puncte amenda, adica intre 1.125 de lei si 2.500 de lei. Mai mult, ii va fi retinut certificatul de inmatriculare, i se va da o dovada inlocuitoare - fara drept de circulatie - si i se vor retine placutele de inmatriculare.

ASF bagă Pilonul II de pensii în on-line

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a lansat ieri o aplicaţie, disponibilă pe www.asfromania.ro, prin intermediul căreia participanţii la fondurile de pensii administrate privat Pilonul II pot afla, în termen de maximum 10 zile, denumirea fondului la care sunt alocaţi. Aplicaţia poate fi accesată atât de pe dispozitive desktop, cât şi de pe dispozitive mobile. Ea are ca principale funcţii: colectarea online a datelor de identificare ale petentului; identificarea automată a participanţilor în Registrul participanţilor la fondurile de pensii administrate privat;; înştiinţarea ASF asupra preluării sesizării de către administratorul fondului de pensii; gestionarea stadiului petiţiilor; supravegherea de către ASF a evoluţiei tuturor sesizărilor primite, astfel încât termenele de soluţionare să fie respectate.

ANAF îşi desfiinţează ghişeele

Declaraţiile fiscale vor fi depuse, începând cu 1 ianuarie 2017, doar online, formatul de hârtie urmând să fie complet eliminat, a declarat, pentru profit.ro, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Dragoş Doroş. "Vom începe în această toamnă o campanie de informare a contribuabililor privind depunerea electronică a declaraţiilor. De la 1 ianuarie 2017, îi vom anunţa că nu mai primim declaraţii pe hârtie, ci doar online. Din septembrie, la termenele de depunere (data de 25 ale lunii n.r.), vom distribui la ghişee fluturaşi în care le vom arăta ce opţiuni există", a explicat Dragoş Doroş. În acest moment, 85% dintre contribuabili îşi depun declaraţiile online.

NATIONAL

Ciolos, împins la blitzkrieg de "puciştii" din guvern!

25 august ar putea fi data la care, împins de la spate de adepţii unei "vendete" politice, Dacian Ciolos sa declanşeze un surprinzător "blitzkrieg", prin care va încerca să-i epureze din guvern si sistem pe cei pe care ii consideră că i-ar putea strica jocurile pentru rămânerea la Palatul Victoria. Iar in acest război pe care si-l doreşte unul "fulgerător", pentru ca "ţintele" vizate pentru a fi eliminate din cărţile Puterii sa nu aibă timp să se dezmeticească, premierul nu acţionează in niciun caz de unul singur. Pentru că, fiind singurul politician, fie el si unul tehnocrat, consiliat direct de la Bruxelles, se aşteaptă sa fie puternic susţinut de către cancelariile occidentale si societatea civila deopotrivă.

"Naşul" a rămas fără locuinţa din viloiul din Cotroceni

Cunoscutul om de televiziune, Radu Moraru, poreclit după emisiunea pe care a realizat-o ani la rând, "Naşul" a fost dat afara din casa din Cotroceni de executori. Apartamentul de lux a fost scos la licitaţie pentru 350.000 euro. Totul i se trage de la un credit contractat cant era pe val, in 2008, in valoare de 1, 8 milioane de euro pe care, evident, nu a putut sa îl achite. Astfel, cu doua săptămâni in urmă, un executor judecătoresc din Bucureşti a organizat o licitaţie publica prin care a scos la vânzare apartamentul de lux al omului de televiziune. Apartamentul este de tip duplex amplasat într-o vila din Cotroceni, iar preţul de pornire a fost de 1,5 milioane lei (aproximativ 350.000 euro).

Lucian Croitoru, prost avocat pentru BNR

Creşterea interesului public manifestat fata de salariile/veniturile membrilor conducerii BNR l-a făcut pe Lucian Croitoru să sară in ajutorul lui Isărescu & Comp. Cum e greu de explicat logic de ce plătitorii de taxe nu trebuie să ştie cu cat sunt plătiţi nişte bugetari, fie ei si angajaţii BNR - Sfântă Sfintelor finanţelor româneşti, Croitoru a lansat o teorie gen "dai in mine, dai in tine". Concret, acesta susţine că "demonizarea" BNR, urmată de "impunerea unui consiliu" care să valideze iniţiative populiste si "politici monetare pro ciclice", va duce la "o inflaţie înalta si persistenta, care va diminua permanent veniturile si economisirile reale ale populaţiei". Croitoru susţine sus si tare ca BNR a căzut prada războiului politic, care se poarta in termeni noi in acest an. In opinia lui Croitoru, năpasta a căzut pe BNR, o instituţie taman bună de atacat si criticat câtă vreme politicile sistemului bancar "sunt oricum greu înţelese de publicul larg si de politicieni". Informaţiile referitoare salariile si beneficiile bugetarilor de la BNR ar fi uşor înţelese, dar taman ele sunt secrete ...

PUTEREA

Aproape 2.000 de agenţii de turism nu au asigurare!

Jumătate din agenţiile de turism din România nu au o poliţă de asigurare, astfel că, dacă firma intră în insolvenţă sau în faliment, turiştii îşi pierd banii pe care i-au achitat pentru o vacanţă. Potrivit unor documente publicate de Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) şi consultate de ziarul PUTEREA, la nivel naţional, un număr de 1.953 de agenţii de turism nu au făcut dovada deţinerii poliţei de asigurare, dintr-un total de aproape 4.000 de agenţii de turism şi touroperatori de pe piaţa locală. Realitatea este că, multe agenţii nici nu se obosesc să trimită ANT dovada existenţei acestor poliţe, aşa cum prevede legea. Orice agenţie de turism este obligată să încheie o poliţă de asigurare împotriva insolvenţei sau a falimentului şi să facă dovada existenţei acesteia. Aceste poliţe acoperă despăgubiri de 10.000 de dolari, în cazul agenţiilor de turism detailiste, sau de 50.000 de dolari, în cazul firmelor care sunt touroperatori.

Remus Borza: "Justiţia condamnă CET Govora la faliment!"

Administratorul judiciar al CET Govora, Remus Borza, a declarat joi, pentru Agerpres, că justiţia vâlceană aduce în faliment CET-ul, obligând societatea să furnizeze produse la valori aflate la aproape jumătate din preţul de cost. Declaraţia lui Borza vine după ce printr-o decizie în instanţă magistraţii au hotărât că CET Govora este obligat să furnizeze abur industrial Uzinelor Sodice Govora la preţul de 78 lei gigacaloria, în timp ce preţul de cost este de 130 de lei. "Ceea ce a decis azi Tribunalul din Vâlcea este sinonim cu falimentul CET Govora şi împotriva statului român. Asta arată cum un judecător efectiv printr-o decizie absolut şocantă apără interesul unui grup privat şi nu al unei societăţi a statului care se află în insolvenţă şi de funcţionarea căreia depind peste 7.000 de salariaţi plus agentul termic dintr-un oraş de 120.000 de locuitori", a declarat Remus Borza.

ROMANIA LIBERA

INTERVIU cu Georgi Gotev, autorul articolului EXPLOZIV privind transferul de armament nuclear din Turcia în Romania

Jurnalistul Euractiv Georgi Gotev a declarat în exclusivitate pentru România Liberă că a scris articolul care anunţă că Statele Unite transferă armamentul nuclear de la baza turcă de la Incirlik în România pe baza informaţiilor primite de la surse pe care le consideră foarte credibile. Tootdată, Gotev a declarat pentru RL că a discutat cu autorităţile române înainte de publicarea articolului său, considerând normală reacţia de acum a Bucureştiului, în condiţiile în care este vorba de teme secrete şi sensibile. El spune că va urma şi un al doilea articol pe această temă în care va demonstra veridicitatea informaţiilor sale.

Declaraţiile oficialilor turci la Bucureşti reprezintă ameninţări şi presiuni la adresa unor Instituţii de învăţământ româneşti, spun reprezentanţii acestora

Reprezentanţii instituţiilor de învăţământ "Lumina" spun că atât ministrul turc al Dezvoltării, cât şi ambasadorul Turciei la Bucureşti au făcut declaraţii care reprezintă ameninţări şi presiuni la adresa unor instituţii de învăţământ româneşti ce contribuie an de an la prestigiul României în lume. Replica vine la o zi de la afirmaţiile ministrului turc al Dezvoltării, care îi avertiza pe români să aibă "mare grijă cu şcolile organizaţiei teroriste FETO", scrie News.ro. "Declaraţiile făcute recent de ministrul turc al Dezvoltării, Lutfi Elvan, şi de ambasadorul Turciei la Bucureşti reprezintă ameninţări şi presiuni la adresa unor instituţii de învăţământ româneşti care contribuie, an de an, la prestigiul României în lume", arată reprezentanţii "Lumina" Instituţii de Învăţământ.

ZIARUL FINANCIAR

Fiecare hipermarket şi supermarket are astăzi de două ori mai puţini angajaţi ca în 2008

În cele aproape 1.700 de hiper­mar­keturi, supermarketuri şi ma­gazine de tip discount din comerţul modern erau angajaţi la finalul anului trecut aproape 72.000 de salariaţi, potrivit datelor publice. Numărul de angajaţi aproape s-a du­blat în perioada 2008-2015, în timp ce nu­­mărul de magazine a crescut de peste patru ori. Astfel, numărul mediu de salariaţi per unitate a scăzut la mai puţin de jumătate. Dintre cele zece reţele analizate de ZF, opt sunt pe minus la indicatorul angajaţi per magazin. Singura reţea care şi-a majorat numărul mediu de salariaţi per magazin a fost Profi, pe când la Lidl indicatorul a rămas constant. Comerţul modern este unul dintre cele mai importante sectoare din economie, cu afaceri totale de 10 mld. euro anual.

Manuel Costescu, InvestRomania: Un punct forte pentru noi este că avem un număr mare de românce în IT şi inginerie, care atrag investitorii străini

Unul dintre argumentele cu care reprezentanţii agenţiei guvernamentale InvestRomania promovează România în faţa investitorilor străini este ponderea mare a femeilor care lucrează în sectoarele IT şi inginerie, aspect extrem de important pentru unii investitori. "În România forţa de muncă este foarte specializată şi competitivă ca preţ. Românii vorbesc limbi străine, iar acesta este un avantaj competitiv faţă de celelalte ţări din jurul nostru. În plus, participarea femeilor în arii precum IT şi inginerie este mai mare în România decât în alte ţări europene, iar acesta este un aspect extrem de important în luarea deciziilor de investiţii de către japonezi, de exemplu", a spus Manuel Costescu, secretar de stat în cadrul InvestRomania, Departamentul pentru Investiţii Străine şi Parteneriat Public-Privat din cadrul Guvernului.

Joseph Stiglitz: Paradoxal, euro trebuie să se rupă în două monede pentru ca proiectul european să reziste

Joseph Stiglitz, fostul economist-şef al Băncii Mondiale, laureat al Premiului Nobel şi un critic fervent al politicii de austeritate promovată de Germania ca leac pentru criza datoriilor din zona euro, scrie într-o opinie publicată de Financial Times că euro are probleme structurale foarte greu de rezolvat, care ar putea fi depăşite doar prin desfinţarea monedei unice în forma actuală şi înlocuirea cu două monede, una pentru statele din nordul Europei şi alta pentru cele din sud cu probleme. Economistul este de părere că greşeala "originară" a monedei a fost atribuirea unor instrumente cheie precum ratele de dobândă şi cursul de schimb, care au făcut ajustarea macroeconomică mai dificilă şi concentrarea pe ţintirea inflaţiei şi pe limitarea deficitului bugetar, fapt care loveşte economiile cu un PIB sub potenţial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb