PROFIT ÎN SCĂDERE CU 25%, ÎN PRIMUL SEMESTRU Raiffeisen Bank a provizionat 42,5 milioane euro pentru pierderi posibile, după legea dării în plată

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 august 2016

Raiffeisen Bank a provizionat 42,5 milioane euro pentru pierderi posibile, după legea dării în plată

Recent, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a anunţat că au fost depuse aproximativ 4000 de notificări de dare în plată

Raiffeisen Bank a provizionat 42,5 milioane euro pentru pierderi posibile în urma intrării în vigoare a legii «dării în plată», conform raportului semestrial al băncii, deşi, până acum, clienţii nu s-au înghesuit să îşi lase locuinţele în braţele băncilor.

Recent, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a anunţat că, potrivit raportărilor făcute de bănci, au fost depuse 3.907 notificări de dare în plată.

Astfel, Raiffeisen Bank a înregistrat un profit net de 36 milioane euro, în prima jumătate a anului 2016, în scădere faţă de 48 milioane euro, în aceeaşi perioadă din 2015, rezultatul fiind afectat de provizionul pentru "darea în plată".

Reprezentanţii băncii explică: "Rezultatele au fost afectate în principal de două evenimente nerecurente: 42,5 milioane euro provizioane pentru pierderi posibile în urma intrării în vigoare a legii «dării în plată» şi respectiv un câştig de 21 milioane euro în urmă tranzacţiei de achiziţie a Visa Europe Limited de către Visa Inc". Conform băncii, eliminând efectele acestor evenimente, profitul net a avut o evoluţie pozitivă, +13% faţă de anul precedent.

Banca a mai anunţat că activele totale au crescut cu 6% faţă de prima jumătate a anului 2015, de la 6,48 miliarde euro până la 6,89 miliarde euro în 2016.

Raiffeisen Bank mai precizează că rata creditelor neperformante a scăzut de la 7,2% în iunie 2015, până la 6,9% în 2016.

"Lichiditatea bilanţului este foarte bună, finanţarea fiind asigurată în proporţie mare din depozitele clienţilor şi peste o treime din active plasate în instrumente lichide. Rată creditelor nete raportate la depozite s-a îmbunătăţit, de la 0,84 în 2015 până la 0,81 în 2016", se mai arată în comunicatul băncii.

În prima jumătate a anului, banca a raportat credite nou aprobate de peste 1,4 miliarde euro, în creştere cu 32% faţă de anul precedent: "Originările de credite de nevoi personale pentru persoane fizice (350 milioane euro în 2016) au crescut cu peste 50% faţă de perioada similară din 2015".

Banca mai evidenţiază o creştere cu 9% faţă de aceeaşi perioada din 2015 a creditelor acordate IMM-urilor, susţinute şi de o majorare cu 50% a creditelor originate din surse de finanţare EIF (Fondul European de Investiţii). Creditele nou aprobate destinate corporaţiilor au crescut cu 40% faţă de anul precedent, conform comunicatului citat.

"Creşterea organică a portofoliului de credite cu 6% a fost completată de achiziţia, în prima jumătate a acestui an, a unui portofoliu de credite de 75 milioane euro de la o companie din cadrul grupului RBI. Astfel, creditele nete au crescut cu 8%, de la 3,92 miliarde euro în iunie 2015, până la 4,21 miliarde euro în 2016", precizează reprezentanţii băncii.

Depozitele clienţilor au urcat cu +11%, în prima jumătate a anului, conform băncii.

Steven van Groningen, preşedintele&CEO Raiffeisen Bank, a spus: "Sunt foarte mulţumit de evoluţia băncii în primele şase luni ale acestui an. Veniturile operaţionale au crescut cu 15%, până la 247 milioane euro şi cu 5% dacă excludem efectele tranzacţiei VISA. Avem creştere susţinută atât în portofoliile de credite şi depozite, dar şi surse diversificate de generare a veniturilor băncii. Toate acestea ne-au permis să facem faţă cu succes unui mediu dominat de rate de dobândă scăzute şi schimbărilor legislative care ne-au afectat activitatea. Veniturile nete din dobânzi, principala noastră sursă de venit, au arătat rezistenţa la impactul ratelor de piaţă foarte scăzute şi au crescut uşor, susţinute de creşterea portofoliului de credite. Activitatea tranzacţională s-a intensificat de asemenea; avem o creştere cu 9% în numărul de plăţi procesate în sistemele noastre, care a contribuit la creşterea veniturilor nete din comisioane cu 7%".

Conform comunicatului citat, provizioanele pentru deprecierea creditelor (normalizate, fără efectul legii Dării în Plată) au scăzut până la 26 milioane euro, faţă de 32 milioane euro la jumătatea anului 2015.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. 42 500 000 : 50 000 = 850

    Era corect daca ne spunea cati din cei 4000 au predat imobilul la Raiffaisen. 

    Asa au facut depozit cu diferenta de suma sa nu fie profitul asa de mare in saracia din Romania. 

    Profit urias pentro o singura banca. 

    De aceea nu se retrage Raiffaisen din tara si iese de pe alte piete.

    Era bine Bursa daca ne prezentati tara si profitul, Austria, Ungaria, ... 

    1. Exact. Nu am incredere in datele raiff, iar reporterul face un rezumat al comunicatului de presa.ar fi fost interesant sa aflam mai multe

    Vai, ce trist, Stevie! Nu mai pupi bonus de performanta anul asta si nu stii pe cine sa dai vina?

    Eu cred ca bancile mint de rup in bilanturile lor. Garsonierea mea a costat 80 000 de euro, banca o are evaluata la 56 000 de euro, dar ea pe piata se vinde cu maxim 30 000 de euro. Iar eu ar trebui sa platesc pt ea 165 000 de euro. Evident creditul a fost in franci.

    1. Sper ca le-ai predat cheile garsonierei din Ferrari daca deti asa ceva cum vedea Olteanu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb