ÎN CREŞTERE CU APROAPE 6%, ÎN 2015 FAŢĂ DE 2014 Piaţa autohtonă a evaluărilor - 37 milioane euro

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 19 august 2016

Piaţa evaluărilor din ţara noastră a ajuns la aproximativ 37 de milioane de euro, anul trecut, în creştere cu aproape 6% faţă de 2014, conform cifrelor de afaceri raportate de evaluatorii autorizaţi către Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR). Aproximativ 50.000 de rapoarte de evaluare au fost realizate de evaluatori persoane fizice, în timp ce companiile de evaluare, care au calitatea de membri corporativi ANEVAR, au raportat efectuarea a peste 112.000 de rapoarte pe întreg parcursul anului 2015, potrivit unui comunicat al ANEVAR.

În opinia domnului Daniel Manaţe, preşedintele ANEVAR, "distribuţia rapoartelor de evaluare pe ţară, dar şi cifrele de afaceri obţinute în diferite oraşe şi judeţe de evaluatorii autorizaţi, ne dau o radiografie destul de clară a mersului economiei".

Domnia sa menţionează: "Vorbim despre evaluări pentru garantarea împrumuturilor, pentru fuziuni şi achiziţii de companii, pentru raportare financiară, astfel că cifrele raportate de evaluatori ne arată care sunt cele mai active oraşe pentru tranzacţii imobiliare, cele mai mari centre de business şi investiţii, iar comparaţia cu anii trecuţi ne arată modul în care se dezvoltă economia românească şi direcţia în care mergem".

Dacă la evaluatorii autorizaţi persoane fizice, distribuţia pe judeţe a lucrărilor este destul de uniformă, 9,3% din totalul rapoartelor de evaluare fiind realizate de aceştia în Bucureşti, 7,6% în Constanţa şi 6,4% în Cluj, în ceea ce priveşte companiile de evaluare lucrurile stau complet diferit. Aproximativ 50% din totalul rapoartelor de evaluare realizate de acestea sunt concentrate în Bucureşti, oraş urmat la mare distanţă de Cluj, cu 7,8% din total şi de Sibiu şi Iaşi, ambele cu 3,2%.

Cele mai multe lucrări de evaluare efectuate în anul 2015 au fost realizate în scopul garantării împrumuturilor, respectiv peste 100.000, reprezentând 60% din total. Evaluatorii persoane fizice au declarat că peste 25% din lucrările efectuate de ei sunt în acest scop, urmate îndeaproape de evaluări pentru raportare financiară (22%). În cadrul companiilor de evaluare, însă, ponderea rapoartelor de evaluare pentru garantarea împrumuturilor este de peste 80%, în timp ce doar puţin peste 6% sunt lucrări în scopul raportării financiare. Alte scopuri pentru care au fost realizate rapoarte de evaluare, dar în ponderi mai mici, sunt - atât pentru persoane fizice, cât şi pentru firme - procedurile de insolvenţă sau faliment (6.413 de rapoarte în 2015), impozitarea (5.973), solicitările instanţelor judecătoreşti (4.485), garantarea şi reeşalonarea datoriilor către stat (1.775), fuziunile, achiziţiile sau delistările de pe Bursă (1.261), stabilirea despăgubirilor în caz de expropriere (999) etc.

Potrivit domnului Manaţe, pentru anul în curs, evaluatorii se aşteaptă la un avans mai mare al pieţei comparativ cu anul precedent, pe fondul creşterii economice şi al modificării Codului Fiscal, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, care a impus şi persoanelor fizice, alături de cele juridice, evaluarea proprietăţilor deţinute şi utilizate în scop comercial.

Un număr de 245.283 de clădiri cu destinaţie rezidenţială, nerezidenţială şi mixtă au fost înregistrate în Baza de Informaţii Fiscale (BIF) a ANEVAR, în perioada 1 ianuarie - 31 mai, a anunţat conducerea Asociaţiei, la jumătatea lunii iunie.

BIF, administrată de institutul de cercetare IROVAL, a strâns 132.502 de rapoarte de evaluare aferente celor peste 245.000 de imobile din întreaga ţară, potrivit unui comunicat de presă al ANEVAR.

"Valoarea impozabilă totală a clădirilor cu utilizare rezidenţială şi nerezidenţială evaluate de cei peste 2440 de evaluatori autorizaţi implicaţi în procesul de evaluare pentru impozitare din toată ţara în această perioadă s-a ridicat la peste 81 de miliarde de lei", arată documentul citat.

Din totalul clădirilor evaluate - aproape 200.000, reprezentând 81%, sunt clădiri nerezidenţiale -, 12% sunt clădiri mixte şi 8% sunt proprietăţi rezidenţiale, pentru acestea din urmă doar persoanele juridice având obligaţia de a le evalua.

Anul 2016 a fost primul an în care, conform noului Cod fiscal, şi persoanele fizice au fost obligate să solicite evaluări ale clădirilor nerezidenţiale sau mixte aflate în proprietatea lor. Astfel, din totalul clădirilor evaluate în perioada ianuarie - mai, 54% aparţin persoanelor juridice, iar 46% - persoanelor fizice. Cele mai multe clădiri au fost evaluate în Bucureşti (31.568), cu o pondere de 12,9% din total, capitala fiind urmată de judeţele Constanţa (5%), Timiş, (4,5%) şi Cluj (4,4%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb