Marinel Burduja a fost numit în CA Bank Leumi România

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 aprilie 2013

Marinel Burduja, fostul prim-vicepreşedinte al Raiffeisen Bank Româ-nia, a fost propus şi aprobat, luni, pentru un loc în Consiliul de Administraţie (CA) al Bank Leumi România, ne-au declarat reprezentanţii instituţiei de credit. Domnia sa a deţinut, până la jumătatea anului trecut, poziţia de vicepreşedinte responsabil cu divizia corporate a Raiffeisen.

Ziarul BURSA scria, în luna septembrie a anului trecut, că Marinel Burduja intenţionează să înfiinţeze o bancă cu capital majoritar autohton, domnia sa aflându-se în discuţii cu cele cinci SIF-uri şi având sprijinul Băncii Naţionale a României (BNR) pentru iniţiativă. "Este vorba despre o bancă de investiţii, cu o selecţie foarte riguroasă a plasamentelor, care să finanţeze companiile cu capital autohton", ne-au declarat, atunci, sursele noastre. Acestea ne-au precizat că ideea este ca noua bancă să pună bazele unei instituţii de credit "pur româ-nească", fără să fie preluate active de la alte bănci, adăugând că, dacă ar fi vorba despre o preluare de active, atunci ele ar trebui să fie performante.

Marinel Burduja ne declara, la acea vreme: "Este visul oricărui bancher român să pună bazele unei bănci cu capital autohton. Acest lucru se va întâmpla la momentul oportun. Cred că este extrem de important ca, într-o bună zi, să fie prezent pe piaţa locală şi capitalul românesc. Acest lucru ar spori interesul investitorilor străini".

Reprezentanţii SIF considerau, la vremea respectivă, că iniţiativa lansării unei bănci cu capital autohton este lăudabilă, dar că este foarte dificil de pus în practică, având în vedere contextul actual şi formalităţile de parcurs.

În luna august 2012 apăruse pe piaţă informaţia că un grup format din peste zece oameni de afaceri, printre care se vehiculau nume precum Gabriel Popoviciu, Gruia Stoica sau Dorel Umbrărescu, la care se alăturau cele cinci Societăţi de Investiţii Financiare, va prelua afacerea ATE Bank în ţara noastră. Sursele citate au precizat, însă, că tranzacţia urmează să fie realizată de un număr minim de investitori, urmând ca, ulterior, să fie deschisă posibilitatea şi altor oameni de afaceri să investească, inclusiv Societăţilor de Investiţii Financiare.

În contextul evoluţiilor de pe piaţa bancară din ultimii ani, care au ridicat semne de întrebare privind oportunitatea de a avea circa 85% din sistem deţinut de capital străin, noua entitate a câştigat rapid susţinerea, atât din partea BNR, cât şi din partea autorităţilor de la cel mai înalt nivel.

Piraeus Bank a cumpărat, la începutul acestui an, 93,27% din capitalul social al ATE Bank Româ-nia, iar, ulterior, a anunţat divizarea acesteia, în vederea vânzării unei părţi a acesteia.

În urmă cu două săptămâni, Tudor Ciurezu, preşedintele SIF5 Oltenia, a declarat că societatea pe care o conduce doreşte să îşi vândă participaţia la subsidiara autohtonă a ATE Bank, de 0,6% din capitalul social, blocând, astfel, vânzarea acesteia. Domnia sa afirma, atunci, că a primit, din partea persoanelor implicate în proces, promisiunea că titlurile deţinute de SIF5, evaluate la 300.000 euro, urmează să fie cumpărate. Situaţia din prezent este neschimbată faţă de cea de la începutul acestei luni, ne-a precizat Tudor Ciurezu.

ATE Bank România a fost înfiinţată în anul 1990, ca Banca pentru Mica Industrie şi Libera Iniţiativă, fiind prima unitate bancară cu capital mixt (autohton şi străin) din ţara noastră. În iunie 2006, Agricultural Bank of Greece (ATE Bank Greece) a preluat pachetul majoritar de acţiuni al insituţiei de credit. În prezent, Piraeus Bank Grecia deţine 93,27% din acţiunile băncii, Uniunea Naţională a Cooperaţiei Meşteşugăreşti - UCECOM are o participaţie de 3,83%, iar alţi acţionari au un aport la capitalul social de 2,9%.

Bank Leumi România a obţinut, anul trecut, un profit net de 13,632 milioane lei, soldul creditelor brute a crescând cu peste 7,7%, la 981,32 milioane lei. Depozitele clienţilor au atins valoarea de 613,73 milioane lei. Capitalurile proprii s-au majorat cu 6%, la 224,35 milioane lei. Rentabilitatea capitalului (ROE) înregistrată la finalul anului trecut este de 6,2%. Rata solvabilităţii este de 20,15%, faţă de limita reglementată de 8%, iar lichiditatea este de 1,5, faţă de limita reglementată de 1.

Bank Leumi România are o reţea de 23 de unităţi şi 307 angajaţi. Bank Leumi România este subsidiară a Grupului Leumi, cea mai mare instituţie de credit din Israel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb