MARIO DRAGHI, BCE: "Riscurile utilizării noilor tehnologii în domeniul financiar trebuie să fie gestionate cu atenţie"

ADI IACOB
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 mai 2017

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, consideră că este necesară monitorizarea şi evaluarea riscurilor potenţiale care rezultă din aplicarea noilor tehnologii, cum ar fi "Distributed Ledger Technologies" (DLT), respectiv Blockchain, în special în cazul infrastructurilor de plată, de compensare şi de decontare. Domnia sa a subliniat faptul că unul dintre riscurile posibile ale aplicării acestui tip de tehnologii este sporirea fragmentării pieţei.

În acelaşi timp, creşterea relevanţei non-băncilor şi a inovării digitale în furnizarea de servicii financiare poate, de asemenea, să prezinte noi riscuri, conform lui Mario Draghi.

Preşedintele BCE a precizat că este esenţial să se evalueze şi să se adapteze cadrul prudenţial pentru a răspunde rolului sporit al non-băncilor şi al inovării financiare, să se asigure existenţa unor condiţii de concurenţă echitabile atât pentru actorii noi, cât şi pentru cei existenţi şi să se ofere supervizorilor instrumente adecvate pentru a aborda noile riscuri.

Mario Draghi a afirmat: "Riscurile care decurg din utilizarea noilor tehnologii trebuie să fie gestionate cu atenţie, în special în contextul preocupărilor sporite privind securitatea informatică. Riscul cibernetic este, de multă vreme, o prioritate pentru autorităţile naţionale şi europene de supraveghere. În calitate de supraveghetor al infrastructurii pieţei financiare, la BCE, trebuie să asigurăm că sistemele individuale, precum şi reţeaua în ansamblul său, sunt rezistente din punct de vedere operaţional la criminalitatea informatică".

Domnia sa a precizat că BCE acţionează ca un catalizator pentru crearea unei pieţe europene cu adevărat unice pentru plăţi şi titluri de valoare, explicând: "Integrarea financiară şi dezvoltarea financiară sunt concepte distincte, însă interdependente. Prin urmare, în conceperea cadrelor instituţionale şi de reglementare necesare, trebuie să ne asigurăm că integrarea financiară şi dezvoltarea financiară se consolidează reciproc, îmbunătăţind, astfel, performanţa sistemului financiar. Acesta este motivul pentru care legislatorii UE au un rol important de jucat".

Trecând peste posibilele riscuri, domnia sa a explicat că tehnologia poate afecta sectorul financiar într-un mod pozitiv, prin eficientizarea serviciilor sau prin reducerea costurilor pentru instituţiile bancare.

Mario Draghi a afirmat: "Tehnologiile din domeniul financiar oferă sectorului o şansă de a oferi servicii mai eficiente gospodăriilor şi companiilor. Fintech poate, de exemplu, să faciliteze băncile să-şi adapteze modelele de afaceri, să reducă costurile şi să exploateze noi oportunităţi de afaceri. Companiile fintech pot, de asemenea, să completeze capacitatea de creditare a băncilor, acţionând ca un canal suplimentar de accesare a creditelor, de exemplu prin intermediul platformelor de împrumut de tip peer-to-peer. Acest lucru poate, la rândul său, să contribuie la reducerea impactului macroeconomic asupra întreruperilor în furnizarea de credite bancare către gospodării şi întreprinderi, inclusiv pe cele mai mici".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu stiu cum s-a exprimat Draghi, probabil traducerea sufera; titlul articolului ar suna mai bine: Utilizarea noilor tehnologii in domeniul financiar trebuie să fie gestionata cu atenţie.Riscurile sunt implicite, aceasta presupune gestionarea cu atentie. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb