Recentele măsuri de stimulare lansate de Banca Centrală Europeană (BCE) vor reuşi să evite riscul unei spirale deflaţioniste, care ar afecta mersul economiei şi crearea locurilor de muncă, prin reducerea cheltuielilor de consum şi a investiţiilor, consideră preşedintele instituţiei, Mario Draghi,care este de părere că redresarea zonei euro prinde avânt.
"Redresarea se va accentua treptat. Să sperăm că aceasta se va consolida. Tendinţa de încetinire a fost depăşită", declară preşedintele BCE.
La data de 9 martie, Banca Centrală Europeană a lansat programul de relaxare cantitativă, în valoare totală de 1.100 de miliarde de euro, care se va derula până în septembrie 2016. În baza acestuia, BCE cumpără obligaţiuni în sumă de 60 de miliarde de euro în fiecare lună.
Totuşi, Mario Draghi recunoaşte că există riscuri legate de achiziţiile lunare de obligaţiuni combinate - titluri suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste. "Suntem conştienţi că măsurile adoptate de BCE ar putea provoca anumite riscuri la adresa stabilităţii financiare, dar în prezent aceste riscuri sunt sub control", afirmă Draghi.