Mario Draghi: "UE are nevoie de energie ieftină şi o politică industrială mai bună pentru a fi competitivă"

R.S.
Internaţional / 14 iunie

Mario Draghi: "UE are nevoie de energie ieftină şi o politică industrială mai bună pentru a fi competitivă"

Europa trebuie să coboare preţurile la energie, să dezvolte pieţele de capital şi să aibă politici industriale şi comerciale mai solide pentru a fi competitivă, a spus vineri fostul premier italian Mario Draghi, înaintea publicării raportului său cu privire la competitivitatea blocului comunitar, transmite Reuters.

În luna septembrie 2023, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut lui Mario Draghi, care în trecut a ocupat şi postul de preşedinte al Băncii Centrale Europene, să vină cu propuneri prin care să poată fi revitalizată economia UE, în contextul concurenţei venite din partea Chinei şi SUA.

Raportul lui Mario Draghi urmează să fie dat publicităţii în săptămânile următoare.

Vineri însă, cu prilejul unui discurs ţinut la o mănăstire din vestul Spaniei, unde a primit o distincţie din partea regelui Felipe al VI-lea, Mario Draghi a oferit unele indicii cu privire la ce conţine raportul său de 400 de pagini.

Potrivit lui Draghi, creşterea mai lentă a productivităţii Europei, comparativ cu cea a SUA, se datorează în primul rând faptului că sectorul tehnologic din SUA este mult mai puternic. Acest decalaj de productivitate este posibil să se adâncească, pe măsură ce SUA fac progrese în domeniile Inteligenţei Artificiale şi cloud computing, a apreciat fostul premier italian, potrivit Reuters.

Pentru a dezvolta tehnologii digitale, cu un consum intensiv de energie, UE trebuie să coboare preţurile la electricitate, care acum sunt de două-trei ori mai mari în blocul comunitar decât în SUA, a spus Draghi. Asta ar necesita o extindere mai accelerată a surselor de energie regenerabilă, dezvoltarea reţelelor electrice şi decuplarea preţurilor la energie din surse regenerabile de electricitatea produsă pe bază de combustibil fosili.

De asemenea, companiile europene trebuie să îşi majoreze cheltuielie pentru cercetare şi inovare, care sunt în prezent la jumătate faţă de cheltuielile firmelor americane, a mai spus Draghi. Investiţiile publice în cercetare şi inovare sunt undeva între 0,7 şi 0,8% din PIB pe ambele maluri ale Atlanticului, însă cheltuielile UE sunt împărţite între 27 de ţări membre fără coordonare sau prioritizare, mai transmite Reuters.

Uniunea Europeană ar trebui să îşi dezvolte şi pieţele de capital pentru a permite sumelor mari economisite de cetăţenii europeni să finanţeze companii europene prin valori mobiliare precum obligaţiuni şi acţiuni, a apreciat Draghi.

În plus, Draghi a vorbit despre necesitatea ca UE să îşi coordoneze acordurile de comerţ preferenţial şi investiţii directe cu ţările bogate în resurse, să îşi facă stocuri de minerale rare şi să pună la punct parteneriate industriale pentru a-şi proteja lanţurile de aprovizionare pentru tehnologiile cheie.

Fostul premier italian a comparat cheltuielile Chinei pentru strategia sa industrială cu cele ale marilor economii din UE, Franţa şi Germania.

"Potrivit unor estimări prudente, în 2019 China a cheltuit de aproape trei ori mai mult pentru politica industrială decât Germania şi Franţa ca procent din PIB, iar în dolari ajustat după paritatea puterii de cumpărare (PPC) a cheltuit de aproape zece ori mai mult decât ambele ţări combinate", a spus Draghi.

Potrivit lui Draghi, răspunsul UE ar trebui să fie acela de a presa China să respecte regulile comerciale globale şi, dacă nu va reuşi să facă asta, să nu îi fie teamă să impună tarife sau să recurgă la rândul său la subvenţii, scrie Reuters.

Raportul complet al lui Mario Draghi este aşteptat să fie publicat în a treia săptămână din luna iulie, dar este posibil ca data publicării să sufere modificări, în condiţiile în care anumite capitole, în primul rând cel referitor la finanţare, nu au fost încă finalizate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De la cele 13 randuri de sanctiuni impotriva entitatilor riuse, de la indescifrabilele explozii care au distrus conductele Nord stream, oprirea importurilor de petrol, interdictii de relatii comerciale etc. Toate acestea sunt cauze (si mai sunt) ale pierderii de competitivitate si de importanta globala ale EU! Adica niste decizii de la varful G7 care sunt imparabile, la acele momente d Draghi sa fi aparat EU! Acum ca europenii au pierdut pietele, importurile ieftine de energie si sunt incarcati cu finantarea de razboaie si sprijinirea milioanelor de refugiati, nu se poate face nimic rapid si relevant ca sa se recupereze declinul masiv in numai 2 ani :si e numai inceputul declinului accentuat, foarte probabil de durata! Sa speram ca d Draghi are taria sa treaca aceste cauze esentiale i n raport?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb