MARIO OPREA, PNL: "Bugetul pe 2018 creează senzaţia unui buget de criză"

Andreea Cuzub
Politică / 17 decembrie 2017

"Bugetul pe 2018 creează senzaţia unui buget de criză"

Senatorul PNL Mario Ovidiu Oprea a afirmat, astăzi, că proiectul de buget pentru anul 2018 propus de PSD-ALDE, care ar putea fi supus joi votului final în Parlament, creează senzaţia unui buget de criză, în condiţiile în care există o creştere economică predominantă din consum.

Marius Oprea a declarat la Craiova, într-o conferinţă de presă: "PSD nu numai că dovedeşte că s-a răzgândit în ceea ce priveşte programul de guvernare, dar este împotriva lui şi, de asemenea, este împotriva legilor ţării. Avem, într-adevăr, o creştere economică predominantă din consum, avem o serie de preţuri care au crescut într-un ritm alert, rata inflaţiei a crescut de la 0 la 2,7%, avem costul la care se împrumută statul dublat, deficitele comerciale şi de cont curent au crescut, moneda naţională s-a prăbuşit, investiţiile, după 10 luni, sunt la 60% faţă de perioada anului trecut, ele fiind bugetate la nivelul de 4,2% din PIB, iar Guvernul va termina anul cu investiţii de 2% din PIB de fapt. (...) Bugetul pe anul 2018, în formula Guvernului PSD-ALDE, creează senzaţia unui buget de criză. PNL a propus o serie de corecţii, depunând 350 de amendamente, accentul fiind pus pe finanţarea investiţiilor publice de interes naţional, dar şi local".

Acesta susţine că în proiectul legii bugetului, în opinia PNL, veniturile fiscale sunt supraestimate cu cel puţin 8,6 miliarde lei, veniturile din TVA - cu 5 miliarde de lei, veniturile din contribuţiile sociale - cu 0,4 pp din PIB, adică 3,6 miliarde lei, iar cheltuielile pentru investiţiile sunt "sacrificate", deficitul bugetar fiind estimat la 3% din PIB, "cifră neverosimilă", potrivit Agerpres.

El adaugă: "PNL a propus diminuarea deficitului bugetar cu 0,8% din PIB prin creşterea eficienţei colectării veniturilor bugetare, repartizarea 100% a impozitului pe venit către autorităţile locale, aşa cum era normal de la început să fie - 20% la bugetul local al judeţului, 58% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, 22% în contul distinct deschis la direcţiile regionale ale finanţelor publice pentru a compensa pierderile de resurse bugetare în urma diminuării impozitului pe venit de la 16% la 10%. În acest sens a fost depus şi un amendament din partea UDMR şi care în Comisia reunită de buget finanţe a trecut cu votul PNL, USR, UDMR şi al senatorului Teodorovici. Sunt foarte curios ce se va întâmpla în plen, pentru că în momentul în care un amendament trece de o comisie acesta nu poate fi trecut decât în anexa 1 la amendamente admise şi nu se mai discută în plen, deci lucrurile ar trebui să rămână aşa".

Oprea a mai arătat că printr-un alt amendament depus de PNL se solicită amânarea cu 2 ani a transferului de contribuţii în sarcina exclusivă a angajatului, pentru a se asigura creşterea cu 25% a salariilor nete din sectorul public şi pentru a permite majorările salariaţilor din sectorul privat, aşa cum prevede programul de guvernare al PSD.

Acesta mai susţine: "Dorim amânarea cu 2 ani a split TVA, majorarea punctului de pensie, aşa cum prevede legea 263/2010. PSD este împotriva acestei legi care prevede ca majorarea să se facă de la 1 ianuarie 2018 şi nu de la 1 iulie 2018, care prevede actualizarea cu rata inflaţiei şi creşterea salariului mediu brut. Am propus şi acordarea a 6% din PIB pentru educaţie, amendament care la Comisia de învăţământ, la fel ca toate amendamentele propuse aici, indiferent de partid, a fost admis şi au fost incluse în avizul pozitiv pe care l-a dat Comisia de învăţământ. Aceste amendamente au plecat la Comisia de buget finanţe unde, probabil, vor fi picate unu câte unu. În aceste condiţii, cum vor putea vota membrii Comisiei de învăţământ bugetul "pentru", dacă la Legea Bugetului aceste amendamente cu care ei au fost de acord dispar?".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb