Marius Budăi afirmă că este nevoie de renegociere a procentului din PIB alocat bugetului de pensii

S.B.
Politică / 26 ianuarie 2022

Marius Budăi afirmă că este nevoie de renegociere a procentului din PIB alocat bugetului de pensii

Ministrul Muncii, social-democratul Marius Budăi, afirmă că menţinerea unui procent de 9,4 din Produsul Intern Brut pentru bugetul de pensii, aşa cum România a negociat în PNRR, i-ar menţine "săraci" pe pensionarii români, informează news.ro.

În acest context, Budăi anunţă că PSD susţine renegocierea de către Guvern a procentului din PIB pe care România să îl aloce bugetului de pensii.

"Noi, când ne gândim la ce se întâmplă pe viitor, ne gândim să ridicăm nivelul de trai al cetăţenilor români, sau cel puţin aşa trebuie să facă un guvern responsabil. Cum, dacă tu îţi asumi pentru 70 de ani de acum încolo - scrie în PNRR, şi nu am scris eu - acest procent de 9,4? Cu siguranţă trebuie să creştem PIB-ul, dar, atenţie, noi avem de rezolvat inechităţi", a afirmat Marius Budăi, marţi seară, la Digi 24.

Întrebat care este soluţia pentru ca pensiile în România să crească, ministrul Muncii a răspuns: "În primul şi în primul rând o renegociere cu Comisia Europeană" pe care Guvernul României ar trebui să o realizeze. În acest context, Budăi a spus că autorităţile române se vor "duce cu argumente" la oficialii Comisiei Europene pentru creşterea procentului din PIB pentru bugetul de pensii.

"Alianţa politică, coaliţia politică care susţine Guvernul României (ar trebui să facă renegocierea cu Comisia Europeană - n.r.). Noi, PSD, am luat decizia în interiorul partidului să susţinem renegociere, am dus decizia în coaliţie, suntem tot mai hotărâţi - şi în coaliţie nu avem decizie finală - dar suntem tot mai hotărâţi să discutăm. Am discutat în Guvern cu premierul şi premierul a agreat renegocierea", a adăugat Budăi.

Întrebat care ar fi procentul din PIB care ar trebui alocat bugetului de pensii, în condiţiile în care media europeană este de 13% din PIB, ministrul a explicat că în urma unor simulări anterioare făcute de guvernul PSD se ajunsese la procentul din PIB de 11,7 pentru sistemul public de pensii, fără pensiile de serviciu.

"Acum facem simulări şi sigur că rediscutăm. Nu cred că va fi peste 11,7 (la sută din PIB). (...) De ce cineva să ne plafoneze pe noi la un procent pe care nu l-a justificat niciodată? Nu este Budăi sau PSD cel care şi-a pus în cap să se ia de procentul 9,4. Nu înţelegem de unde s-a ajuns la acest procent. Dumneavoastră ştiţi că Ministerul Muncii n-a înaintat către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene o adresă, o singur adresă măcar în care să fie trecut vreun procent? Nu 9,4", a adăugat ministrul Muncii.

El s-a întrebat "de ce se vrea ca cetăţenii români să fie săraci?", arătând că procentul de 9,4 "este o asumare pe 70 de ani".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Buda cel demagog!Stie toata lumea de ce e acesta limita, mai Pinochio!

    Pentru ca ponderea incasarilor in PIB este cu 40% mai jos in RO decat in restul tarilor UE. 

    Iar pentru pensionarii amarati, se poate aloca mai mult prin reforma pensiilor speciale. 

    Pentru el si clica lui, conteaza insa doar voturile amaratilor ignoranti si mentinerea privilegiilor unora.

    Marsh la Romania TV! 

    1. Incasarile din taxe sunt mici pentru ca multinationalele tireaza profitul. Oricine este curios, poate cauta si afla care sunt firmele cu cele mai mari cifre de afaceri si care este valoarea taxelor platite. De aici se observa marele jaf care se practica. Chiar si idiotii pot intelege. Nu mai tine abureala ca nu sunt bani la buget pentru ca o mamaie vinde marar fara sa dea bon fiscal.

    Acest demagog se face ca nu vede soluția: pensii pe contribuții fără privilegii !

    Niciodată un program deja aprobat de CE nu va fi admis pt renegociere, le vor spune fix același lucru: fondurile PNRR se iau cu condiționalități, între care reforma pensiilor. 

    1. Pe langa pensiile speciale mai sunt de luat si alte masuri. 2 exemple:

      - anularea ajutoarelor financiare oferite regulat firmelor multinationale

      - reducerea bugetului pentru aparare. Se cheltuiesc sume uriase pentru fiare vechi. Romania arunca anual 2% din PIB pentru gunoaie in timp ce germania de foarte multi ani plateste in jur de 1%. Intelegerea era ca toate tarile membre NATO sa plateasca 2%. Germanii nu doar ca nu respecta intelegerile, mai face si mari afaceri cu rusii.  

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb