Marius Budăi anunţă că unul dintre cele mai importante proiecte derulate de ministerul pe care îl conduce este reforma legată de venitul minim de incluziune, care implică încurajarea muncii în cazul celor care sunt apţi din punct de vedere legal şi din punctul de vedere al sănătăţii să aibă un loc de muncă. "Mă uit ce are nevoie o familie dar mă uit şi la cei apţi legal şi din punct de vedere al sănătăţii să muncească şi nu le mai acord niciun sprijin dacă nu vor să muncească", spune ministrul Muncii, conform News.ro.
"Vă spun cu mândrie că ceea ce înseamnă măsuri de încurajare a ocupării am transferat deja 57 de milioane de euro de pe altă linie de finanţare, i-am accesat deja din noiembrie 2022, am încheiat deja convenţiile cu mediul privat pentru a subvenţiona şi a încuraja în primul rând ocuparea tinerilor în România şi mai ales pentru a apăra locurile de muncă. Şi iată că măsurile implementate de această coaliţie politică, un echilibru între măsurile sociale şi măsurile economice, au creat în România, în anul 2022, folosind şi fondurile europene, peste 100 000 de noi locuri de muncă. Sunt 100.000 de suflete de români care şi-au găsit un rost având un job"; a afirmat Marius Budăi, sâmbătă, la Alba Iulia, în cadrul unei dezbateri privind accesarea de fonduri europene.
Acesta a vorbit, în acest context, despre venitul minim de incluziune.
"Mai avem o reformă foarte importantă, tot pe bani europeni: venitul minim de incluziune. Să nu săriţi la mine, mai ales mediul privat! (...) Venitul minim de incluziune este foarte bine aşezat şi stabilit pe trei piloni foarte importanţi. Unu: evitarea sărăciei şi scoaterea cât mai multor oameni din sărăcie şi din risc de sărăcie. Al doilea este axat pe încurajarea ocupării forţei de muncă: mă uit ce are nevoie o familie dar mă uit şi la cei apţi din punct de vedere legal şi din punct de vedere al sănătăţii să muncească şi nu le mai acord niciun sprijin dacă nu vor să muncească. În primul rând să-i orientăm în carieră, să le arătăm că pot fi utili societăţii şi să îi îndreptăm să muncească pe cei apţi de muncă", mai spune Budăi.
El a explicat că cei care pot munci şi fac parte din familii care vor să primească venitul minim de incluziune vor fi înscrişi automat în bazele de date ale Agenţiilor de Ocupare a Forţei de Muncă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.
"Pe viitor, o familie căreia îi înlocuim acel ajutor social cu venitul minim de incluziune, în momentul în care i se va aproba dosarul, acea persoană sau acele persoane care sunt apte din punct de vedere legal şi al sănătăţii, de muncă, vor fi înscrise automat la Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, vor fi chemate la Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, vor fi consiliate acolo, vor fi calificate acolo în vederea ocupării. Dacă refuză acest lucru, înseamnă că nu are nevoie de venitul minim de incluziune", a explicat ministrul.
Ministrul Muncii adaugă că al treilea pilon al venitului minim de incluziune este axat pe descurajarea abandonului şcolar şi pe încurajarea şcolarizării.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.02.2023, 18:20)
avem o problema mare in orasele princilape si toti politicienii se fac ca nu vad: A crescut umarul "cersetorilor" si oameni ai strazii EXAGERAT!!!! EXAGERAT
O dam grav pem americanizala ca in crashul din California?
Avem deja mii de cersetori cu "carucioare" kauf... sau carf.... ce se pliba cu "casa" pe strazi.
Asta este ROMANIA TE IUBESC?
Va rog sa iesiti infata publicului in media si sa VORBITI!
Este o mare palma peste "capitalismul Romanesc" facut pe genunchi!
Sa va fie rusine!
In Japonia NU se dau POMENI!!!
Se da de LUCRU!! idem cu PERIOADA COMUNISTA!
La noi DE CE NU SE DA DE MUNCA LA JAPCA BOSCHETARILOR?
s c cret
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.02.2023, 19:01)
An increase in gov size by 10% points is associated with a 0,5 to 1% lower annual growth rate!!!
GUVIERMII!!! ISARESCULE!!!
s c cret
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2023, 07:52)
Pai nici unuii bugetari nu muncesc. Si nu li se taie nimic.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2023, 08:22)
Desfiintati pensiile speciale iar din banii astfel obtinuti majorati pensile mici !
Desfiintati posturile crate artificial in sistemul bugetar!
Desfiinai suprataxarea muncii !
Desfintati legea prin care bunuri si servici se achizitioneaza fara licitatie (PRIN ATRIBUIRE DIRECTA)
In rest ce spune PSD ,PSD2(PNL), UDMR, AUR ETC nu ma inereseaza . Eu votez USR !
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2023, 08:47)
Licitatiile sunt tot masluite si cu preturi umflate din care bugetarii iau spaga.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2023, 09:06)
nu am incotro si trebuie sa recunosc ca este o masura corecta .
5.1. Nu-i părăsește tătuca PSD p (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Titicaca în data de 12.02.2023, 12:42)
Asta-i doar o vrăjeală pentru creduli.Ce-i sigur este că PSD te vrea prost și puturos.Daca ar fi urmărit altceva,am fi depășit sud-coreea de mult !.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2023, 10:29)
Hai sa o luam si invers.
0,5% (din contributia asiguratorie pentru munca de 2,25%) merge pentru somaj. Tinand cont ca trebuie sa fi lipit pamantului ca sa beneficiezi de somaj, nu ar fi corect sa poti renunta la aceasta "asigurare" care nu asigura nimic?
Bine ca statul face pe durul si nu plateste decat daca munceste omul. Dar orice om care are ceva economii NU primeste somaj chiar daca isi pierde locul de munca.
Ma mir ca nu umbla si la concediul de materniatate cum a facut Boc. Un alt mare economist al tarii...
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2023, 10:50)
Nu cred. Nu lasati voi voturile asa usor.