MARIUS BUDĂI: "Impactul Ordonanţei de majorare a salariilor în sectorul bugetar depăşeşte uşor 2 miliarde de lei"

V.G.
Politică / 22 august 2022

"Impactul Ordonanţei de majorare a salariilor în sectorul bugetar depăşeşte uşor 2 miliarde de lei"

Impactul Ordonanţei de majorare a salariilor în sectorul bugetar este de puţin peste 2 miliarde de lei până la sfârşitul acestui an, a anunţat, astăzi, ministrul Muncii, Marius Budăi, potrivit Agerpres.

"Impactul este de puţin peste 2 miliarde de lei, dar impactul la leuţ îl putem afla după prima lună de plată pentru că mai sunt posturi vacante neocupate", a precizat ministrul în cadrul unei emisiuni TV.

În ceea ce priveşte diferenţa între salariile medii din sectorul de stat şi cel privat, Marius Budăi a arătat, din nou, că în România încă se practică acea situaţie în care plata angajaţilor pe hârtie este 2 lei, iar în mână 5 lei.

"În România încă se practică, din păcate, şi lucrătorii se complac în această situaţie, plata cu 2 lei pe hârtie şi 5 lei în mână. Dacă vom avea un cost real trecut pe hârtie alta va fi diferenţa", a precizat sursa citată.

Pe de altă parte, Budăi a negat orice intenţie de naţionalizare a Pilonului II de pensii arătând că acesta a fost un subiect fals.

"Trebuie să avem o consultare cu cei de la ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară n.r) pentru că acolo sunt specialiştii şi vom veni cu nişte măsuri. Controversele legate de declaraţiile mele au fost create în mod artificial de unii colegi din politică. Aceştia îşi doresc să mai iasă la suprafaţă cu câte ceva şi neavând ceva plauzibil, pozitiv, încearcă să facă subiect din nimic. Nu s-a discutat niciodată despre o naţionalizare a Pilonului II, a fost un subiect fals", a subliniat ministrul Muncii.

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a publicat în 17 august, în transparenţă decizională, o nouă variantă a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care prevede că toţi bugetarii care nu au ajuns încă la salariile prevăzute în grila din 2022 a Legii Salarizării vor primi o pătrime din diferenţa între suma prevăzută în această grilă şi salariile în plată.

Potrivit documentului, aplicarea acestor prevederi se va face cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget, pe fiecare ordonator principal de credite.

Prima variantă a proiectului, publicată în transparenţă în 6 august, prevedea că personalul din cadrul Institutului Naţional de Statistică precum şi din cadrul direcţiilor regionale şi judeţene de statistică beneficiază, începând cu luna august 2022, de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022. Totodată, varianta iniţială a proiectului de act normativ acorda o majorare a salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul Ministerului Culturii şi Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, personalul din cadrul instituţiilor aflate din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, precum şi al serviciilor publice deconcentrate ale acestor ministere, şi personalul din cadrul Institutului Naţional de Statistică precum şi din cadrul direcţiilor regionale şi judeţene de statistică.

Proiectul mai propunea ca personalul prevăzut la art.5 alin.(1) din O.U.G. nr.155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, cu modificările şi completările ulterioare, să beneficieze de majorarea salariului de bază, soldei de funcţie/salariului de funcţie, indemnizaţiei de încadrare cu până la 50%.

Proiectul de act normativ ar putea fi adoptat de Guvern în această săptămână, potrivit ministrului Finanţelor, Adrian Câciu.

"Cred că Ordonanţa va fi aprobată săptămâna viitoare. Restul de măsuri privind sporurile a rămas să fie analizate separat şi să se vină, totuşi, cu o abordare integrată la nivel de întreg aparat bugetar pentru a nu crea noi inechităţi. Sporurile sunt mai sensibile decât salariul de bază... La acest moment decizia a fost ca recuperarea să fie de doar 1/4 la cei care au înregistrat diferenţe faţă de grila 2022", a menţionat Câciu săptămâna trecută.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Multi si bine platiti,in comparatie cu sectorul privat.Dezastru in schimb in digitalizare.

    Ce facem cu dosarul cu șină?

    Acest individ cu capacitate intelectuală foarte redusă,a declarat ca angajații de peste 45 de ani care lucrează la privat sunt greu angajabili in timp ce cei de la stat primesc majorări iar Gigi ăsta aprobă aducerea in țară anual a o suta de mii de oameni din lumea a treia, ieftini și tineri și slab calificați care nu sunt greu angajabili,cat de antinațional poate fi omul ăsta și acest guvern, înțeleg că românii de peste 45 de ani sunt cetățeni de categoria a doua dar imigranții asiaticii și africani sunt ok,unde n-ai ba sunt sindicatele din tara asta?pe termen mediu va fi un dezastru social pe piața muncii

    1. Omulba zis ca cei de la stat au aptitudini speciale, de asta trebuiesc platiti asa bine. Doar ca nu a precizat si care sint aptitudinile...

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb