MARIUS BUDĂI, MINISTRUL MUNCII ŞI JUSTIŢIEI SOCIALE:  "Prestaţiile sociale, plătite cu prioritate de la bugetul de stat şi bugetele locale"

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 februarie 2019

ÎÎngrijorările persoanelor cu dizabilităţi şi ale asistenţilor personali ale acestora, precum şi criticile aduse de primarii din teritoriu cu privire la cheltuielile privind plata prestaţiilor sociale au fost dezbătute, ieri, în comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului, cu prilejul avizării bugetului Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale. Marius Budăi, ministrul Muncii a precizat că tot ce înseamnă prestaţii sociale, pensii şi recalculări sunt asigurate de proiectul de buget pentru anul în curs. Domnia sa a menţionat că, dacă până în acest an sumele alocate pentru asistenţii personali erau asigurate în proporţie de 90% de către Ministerul Finanţelor şi 10% de administraţiile publice locale, acum ele se vor regăsi direct în bugetul primăriilor, iar Ministerul Muncii nu va avea nicio legătură cu plata persoanelor respective.

Marius Budăi a spus: "Sumele respective nu treceau prin Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale. Noi vom plăti în continuare alocaţiile pentru persoanele cu handicap şi pentru cele cu nevoi speciale, prin intermediulagenţiilor de prestaţii sociale din teritoriu. Acum, sumele pentru asistenţii personali ai persoanelor cu dizabilităţi au fost transferate de la Ministerul Finanţelor la primării, cu bugetele suplimentare aferente".

Ministrul de resort susţine că îngrijorările cetăţenilor privind plata acestor sume vin din exploatarea politică a acestei probleme şi nu au nicio legătură cu realitate. Marius Budăi a arătat: "Este o problemă sensibilă, dar pentru care am găsit rezolvare. În proiectul de lege a bugetului, la art. 5 alineat 7 şi la art. 6 alineatele 10, 17, 19 şi 20 se arată că aceste sume vor fi plătite cu prioritate. Bugetul este echilibrat şi va fi asigurată plata tuturor prestaţiilor sociale. Acolo unde vor fi situaţii răzleţe, vom asigura reechilibrarea de la nivel naţional".

Domnia sa a menţionat că toate prestaţiile sociale şi plata pensiilor sunt deja bugetate în bugetul MMJS şi în legea bugetului asigurărilor sociale de stat, pentru anul în curs şi că nu vor exista probleme.

În legătură cu problemele punctuale ridicate de membrii comisiilor reunite de buget-finanţe cu privire la unii primari ce refuză să plătească prestaţiile sociale, ministrul Marius Budăi a declarat: "Dacă primarii vor face abuzuri şi nu vor achita aceste prestaţii, deşi primesc sumele separat de la bugetul de stat, atunci ministerul Muncii prin Agenţia de Prestaţii Sociale va sesiza instituţiile abilitate să demareze cercetările penale cu privire la edilii respectivi".

Precizările ministrului de resort vin în contextul în care săptămâna trecută primarii marilor oraşe şi membrii Asociaţiei Municipiilor din România s-au plâns că, în urma preluării plăţii prestaţiilor sociale, bugetele unităţilor administrativ-teritoriale vor înregistra o scădere bugetară ce va fi reflectată în stoparea proiectelor de investiţii pe care acestea le au în derulare sau pe care doreau să le iniţieze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb