În ultimul an, dar mai cu seamă în ultimele luni, dobânzile plătite de băncile comerciale pentru depozitele clienţilor au crescut într-un ritm alert, atât la lei cât şi la euro, în timp ce tendinţa de diminuare a dobânzilor la credite a putut fi observată doar la împrumuturile în euro.
Dobânda medie plătită de băncile comerciale pentru depozitele din sold a ajuns la 14,4% la lei şi 6,03% pentru euro, după ce, acum un an, acestea plăteau o dobândă de două ori mai mică, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.
Mişcarea băncilor pe partea de credite a fost puţin diferită, în sensul că au majorat dobânzile la creditele în lei, dar le-au scăzut pe cele aferente împrumuturilor în euro.
Acest lucru ne dovedeşte că "băncile au acceptat să-şi reducă marja de profit pentru a putea susţine fluxurile de bani, ne-a explicat Rozalia Pal, economist şef la Unicredit Ţiriac Bank.
Dobânda medie la creditele în lei existente în soldul băncilor comerciale a fost de 18,11% la sfârşitul lui februarie cu peste patru puncte procentuale mai ridicată faţă de cea de la 31 martie 2008.
La împrumuturile în valută, dobânda medie cerută de bănci a ajuns, în februarie, la 7,52%, în scădere cu 0,61 puncte procentuale faţă de cea percepută cu un an în urmă.
În urmă cu un an, băncile stimulau creditarea în valută şi nici nu se gândeau că vor ajunge să acorde dobânzi atât de mari pentru a atrage depozitele populaţiei, însă situaţia s-a schimbat, iar băncile s-au hotărât să promoveze împrumuturile în lei şi să plătească dobânzi chiar şi în avans.