Marja de profit a băncilor pe activitatea în euro s-a redus

Ana Sabiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 aprilie 2009

Marja de profit a băncilor pe activitatea în euro s-a redus

În ultimul an, dar mai cu seamă în ultimele luni, dobânzile plătite de băncile comerciale pentru depozitele clienţilor au crescut într-un ritm alert, atât la lei cât şi la euro, în timp ce tendinţa de diminuare a dobânzilor la credite a putut fi observată doar la împrumuturile în euro.

Dobânda medie plătită de băncile comerciale pentru depozitele din sold a ajuns la 14,4% la lei şi 6,03% pentru euro, după ce, acum un an, acestea plăteau o dobândă de două ori mai mică, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.

Mişcarea băncilor pe partea de credite a fost puţin diferită, în sensul că au majorat dobânzile la creditele în lei, dar le-au scăzut pe cele aferente împrumuturilor în euro.

Acest lucru ne dovedeşte că "băncile au acceptat să-şi reducă marja de profit pentru a putea susţine fluxurile de bani, ne-a explicat Rozalia Pal, economist şef la Unicredit Ţiriac Bank.

Dobânda medie la creditele în lei existente în soldul băncilor comerciale a fost de 18,11% la sfârşitul lui februarie cu peste patru puncte procentuale mai ridicată faţă de cea de la 31 martie 2008.

La împrumuturile în valută, dobânda medie cerută de bănci a ajuns, în februarie, la 7,52%, în scădere cu 0,61 puncte procentuale faţă de cea percepută cu un an în urmă.

În urmă cu un an, băncile stimulau creditarea în valută şi nici nu se gândeau că vor ajunge să acorde dobânzi atât de mari pentru a atrage depozitele populaţiei, însă situaţia s-a schimbat, iar băncile s-au hotărât să promoveze împrumuturile în lei şi să plătească dobânzi chiar şi în avans.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb