MARK CARNEY, GUVERNATOR AL BĂNCII CENTRALE A ANGLIEI:  "Criptomonedele nu reprezintă riscuri pentru stabilitatea financiară"

A.I.
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 martie 2018

Criptomonedele nu reprezintă, cel puţin momentan, o ameninţare pentru stabilitatea financiară globală, a precizat Mark Carney, preşedintele Consiliului de Stabilitate Financiară (FSB) şi Guvernator al Băncii Centrale a Angliei, într-o scrisoare publicată pe data de 18 martie şi trimisă către guvernatorii băncilor centrale şi miniştrilor de finanţe care fac parte din forumul G20, notează presa internaţională.

"Analiza iniţială realizată de FSB arată că activele-cripto nu prezintă riscuri pentru stabilitatea financiară globală în acest moment, în parte datorită faptului că dimensiunea acestora este relativ redusă faţă de cea a sistemului financiar", a precizat Carney.

Potrivit acestuia, chiar şi atunci când valoarea de piaţă globală combinată a criptomonedelor se situa la cel mai ridicat nivel, ponderea acesteia era de mai puţin de 1% din PIB-ul global. Spre comparaţie, chiar înainte dee criza financiară mondială din 2008, valoarea noţională a swap-urilor pe riscul de credit (instrument financiar derivat care are scopul de a transfera expunerea la riscul unor instrumente financiare cu venit fix între două părţi) era de 100% din PIB-ul mondial, a subliniat Mark Carney, care a continuat: "Dimensiunea lor redusă, precum şi faptul că nu reprezintă substitute pentru monede şi au o utilitate foarte redusă pentru economia reală şi tranzacţiile financiare, înseamnă că legăturile criptomonedelor cu restul sistemului financiar sunt limitate".

Problema reglementării criptomonedelor este pe agenda reuniunii miniştrilor de Finanţe şi a preşedinţilor băncilor centrale din G20, grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente. Întâlnirea, ce a început ieri şi se va încheia astăzi, are loc în Argentina.

Ieri, în jurul orei 17:30, moneda Bitcoin se tranzacţiona în jurul nivelului de 8.540 de dolari, după ce, cu o zi în urmă, cotaţia criptomonedei atingea un minim al ultimei perioade de circa 7.370 de dolari, potrivit CoinDesk Price Index.

La jumătatea lunii decembrie a anului recent încheiat, cotaţia Bitcoin a început să scadă, de la aproape 20.000 de dolari, atingând un minim de circa 6.000 de dolari, la începutul lunii februarie a acestui an.

Mulţi experţi din domeniul financiar sfătuiesc potenţialii investitori să evite Bitcoin, deşi alţii speculează că moneda digitală şi-ar putea continua creşterea către un milion de dolari.

Valoarea de piaţă a tuturor criptomondelor este de circa 329 de miliarde de dolari, potrvit site-ului "coinmarketcap.com", circa 42% din aceasta revenind Bitcoin, după ce, cu un an în urmă, ponderea sa era de circa 80%.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb